În următoarele 4 vei afla: 

– Cum poți să identifici cauzele în care îți dorești să te implici.
– Care sunt metodele pe care le poți folosi pentru a-ți păstra entuziasmul și încrederea că poți face o diferență în lume.


Activismul interior presupune să fii tu însuți schimbarea pe care îți dorești să o vezi întâmplându-se în lume. Este conceptul pentru care a devenit cunoscut Mahatma Gandhi și o învățătură pe care a purtat-o mai departe Martin Luther King Jr. Înainte ca cineva să devină schimbarea pe care și-o dorește în lume, e necesar să înțeleagă profund ce înseamnă acea schimbare. 

Sună logic și simplu, însă simplu nu înseamnă neapărat și ușor și chiar și ceea ce este logic poate deveni neclar atunci când te pierzi prin noianul de informații și date. Lumea noastră devine din ce în ce mai complexă și, pe zi ce trece, apare treptat dorința ca lucrurile să se schimbe. În astfel de condiții, este ușor să-ți pierzi entuziasmul, ba chiar să te blochezi atunci când vine vorba despre canalizarea energiei și a atenției înspre a deveni schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. 

Atunci când te simți copleșit, te enervezi ușor pe oricine și orice îți iese în cale și apare tentația de a încerca să scapi de vinovăție, aruncând-o în exterior. Tendința de a-i determina pe ceilalți să-și schimbe comportamentul, de a-i face să acționeze în anumite moduri, este foarte puternică și te poate determina să adopți atitudini manipulative, care nu traduc decât trăirile tale de neputință. O strategie mult mai eficientă și cu un impact mult mai puternic ar fi aceea de a alege să schimbi ceea ce poți schimba la tine, atunci când ești în situații al căror deznodământ ai vrea să fie diferit. Activismul de durată ia naștere numai atunci când îți dai o șansă de a lua decizii subiective, individuale și înțelepte. 

Activismul interior este un proces care se bazează pe abilitatea de a-i ajuta în mod conștient pe ceilalți să identifice schimbarea pe care și-o doresc în lume. Dacă ideea acelei schimbări este susținută prin acțiuni individuale, efortul singular se poate transforma în activism comunitar sau global și poate modela mediile în care trăim și muncim. Pentru a-ți descoperi activismul interior, e nevoie să parcurgi trei pași. 

Definirea misiunii tale

Care este schimbarea pe care îți dorești să o vezi întâmplându-se în lume? Lumea ta poate fi familia ta, munca ta, comunitatea ta, țara ta sau chiar tu însuți. În ce plan îți dorești o schimbare de direcție, o transformare, o nouă abordare? În ce fel ți-ai dori să se modifice lumea ta? Observă către ce lecturi ți se îndreaptă atenția, către ce emisiuni TV și cu ce fel de oameni porți discuții. Ce anume te irită și te face să te simți inconfortabil? Ce eviți sau ignori? Ce te scoate din sărite? Ce anume ești pregătit să nu mai tolerezi ori să accepți?

Dacă ești și tu la fel ca marea majoritate a oamenilor, vei ajunge la concluzia că sunt mai multe lucruri pe care ai vrea să le schimbi. Dar ia-o ușor și alege o singură problemă sau un singur obiectiv asupra căruia să te concentrezi în primă fază. (Nu-ți bate prea tare capul dacă ai ales sau nu ”ce trebuie”, pentru că, dacă acel lucru este important pentru tine, înseamnă că este alegerea potrivită!). De exemplu, poate că te deranjează anumite atitudini de bullying de la locul tău de muncă, sau probleme legate de diversitate și incluziune socială, ori faptul că mulți dintre colegii tăi sunt obsedați de dispozitive. Nu are importanță amploarea sau scara problemei, ci contează doar să fie ceva important pentru tine și să-ți dorești să se schimbe anumite lucruri în acel plan. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Delimitarea

Formulează obiectivul ales de tine și izolează-l de celelalte. Pentru moment, concentrează-te asupra acestui lucru. Evaluează-l din multiple perspective. Ce parte a acestei situații te scoate din sărite? Ce simți în legătură cu ea? Cât de frecvent o sesizezi și în ce situații? Cum reacționezi tu și ce atitudine adopți atunci când se întâmplă? Gândește-te la ce vrei să obții adresând-o, cum vezi finalitatea. Ce vrei să fie altfel? Apoi, fă o listă a comportamentelor pe care le poți implementa pentru a obține finalitatea dorită. Ce rol poți juca?

De exemplu, dacă îți propui să adresezi problema bullying-ului la locul de muncă, începe prin a-ți evalua propriile comportamente, pentru a determina dacă vreunele dintre acțiunile tale ar putea fi considerate drept ofensatoare de către alte persoane. Poate că și tu faci lucruri care-i rănesc pe ceilalți și nu ești conștient de asta. Apoi, încearcă să observi cât de frecvent se întâmplă acele lucruri, unde, când, în legătură cu cine și în ce soi de discuții apar astfel de tendințe. În final, decide-te asupra comportamentului pe care vrei să-l modelezi atunci când ești martorul unei situații de bullying în cadrul unui context profesional. Ți-ai putea formula o frază pe care să o folosești, cum ar fi: ”Sunt interesat să aflu cum te simți și ce gândești în legătură cu asta, însă limbajul folosit în această ședință mi se pare nepotrivit și pe viitor, consider inacceptabile exprimările de tipul (dă exemple)!”.

Implementarea

Și acum, partea cea mai dificilă: punerea în practică. Este mult mai ușor să te gândești să devii schimbarea decât să o faci propriu-zis. Să fii schimbarea înseamnă să-ți asumi că vei provoca o oarecare nemulțumire în lumea ta. Punând limite sau adresând un comportament inacceptabil vei provoca disconfort și poate, chiar, anumite tensiuni, la început. La fel și atunci când îți propui să corectezi un comportament pe care ai constatat că-l ai tu și de care vrei să te debarasezi: e firesc să te simți expus atunci când începi să fii tu însuți schimbarea. 

Schimbările comportamentale necesită timp. Și curaj. Indiferent cât de mare sau de mică este schimbarea pe care-ți dorești să o vezi întâmplându-se, e foarte probabil ca, la începutul procesului, să te simți vulnerabil. Dar e important să reziști și să ții minte că, în timp, cu cât te identifici mai tare cu acțiunile tale, cu atât te vei simți mai puternic și mai încrezător de fiecare dată când vei constata că tu însuți devii schimbarea. 

Cheia care-ți deschide ușa către trăirea cu succes a unei vieți de activism interior este consecvența în ceea ce privește propriul comportament (vorbe și fapte). Rămâi devotat atitudinilor pe care le-ai ales și fii tu însuți schimbarea de câte ori ai ocazia, oferindu-le și celorlalți un exemplu, devenind prezența posibilității până când aceasta va fi la fel de naturală precum respiratul. Apoi, nu-ți rămâne decât să devii următoarea schimbare pe care-ți dorești să o vezi întâmplându-se în lume. 

Citește și:

Care sunt întrebările ce pun rotițele misiunii tale în mișcare?

Ghidul viziunii și al valorilor

Author(s)

  • Jae Ellard

    autor și instructor de mindful awareness

    Jae este un autor, instructor de mindful awareness și profesor. Ea a petrecut că ultimii douăzeci de ani studiind și observând modul în care oamenii vorbesc (și nu vorbesc) despre lucrurile care contează cel mai mult în viață. În 2008, Jae a fondat Simple Intentions, o companie de conținut angajat în dezvoltarea umană la locul de muncă, cu scopul de a dezvolta abilitățile de conștientizare ca abilitate de afaceri. Prin Simple Intentions munca ei ca profesor de mindfulness a ajuns la peste 20.000 de angajați în mai mult de 50 de țări la corporații multinaționale, ar fi Microsoft, Amazon, Facebook, Pearson Educație, și alte companii de top.