În următoarele 5 minute vei afla:

-De ce să te săruți (și) cu mopul în mână.
-Cum să-i faci concurență lui David Attenborough.


Cei mai mulți dintre noi ”profităm” de weekend ca să facem tot ce nu am apucat în timpul săptămânii. Ne trezim cu o listă enormă de ”trebuie” și ne apucăm de bifat curățenia, aprovizionarea, temele copiilor și așa mai departe. După un weekend împănat cu datorii, normal că ziua de luni vine ca o pedeapsă și ne prinde cu bateriile descărcate. 

Iată câteva idei care ar putea înlocui unele lucruri pe care le facem, în general, cu variante menite să ne dea energie și chef de viață și să transforme ziua de luni într-un cadou numai bun de primit cu recunoștință și poftă de viață.

1. În loc să te uiți pe pereți, descifrează cerul cu ajutorul unei aplicații

Seara de duminică ne surprinde, adesea, cu ochii pe pereți. N-ai chef să ieși pentru că e duminică seara și a doua zi te trezești devreme, n-ai chef să te uiți la un serial, pentru că știi că nu vei rezista să te oprești doar la un episod. Dacă ți se întâmplă (și ție) să stai cu un pahar de vin în mână și să contempli taciturn perspectiva unei noi săptămâni, ce-ar fi să descoperi cerul? Instalează o aplicație de uitat la stele (Night Sky e o opțiune, dar nu singura) și descifrează cerul, constelațiile. Te va ajuta să ai o perspectivă mai amplă asupra lucrurilor și să te poziționezi mai bine în ritmul vieții tale. 

2. În loc să cumperi lucruri pentru casă, scapă de ce nu-ți mai trebuie

Ne aglomerăm spațiul pentru că ne place să facem cumpărături, însă filosofia asiatică propune o abordare mai aerisită a spațiului în care trăim. Ordinea din jur influențează ordinea mentală: cu alte cuvinte, când reducem haosul din preajmă, avem mai multe șanse să ne liniștim și mintea, să gândim mai limpede, să luăm decizii mai repede, mai ușor și mai corect. Când renunți la obiectele care nu-ți mai trebuie sau de care te-ai plictisit, faci cea mai inteligentă investiție în liniștea ta. În plus, obiectele în stare bună pot fi donate sau dăruite, iar generozitatea creează o percepție de sine mai plăcută.

3. În loc să te uiți la orice serial nimerești, fă o listă cu crema cremelor

Suntem foarte atenți la ce mâncăm, la ce purtăm, dar mult mai dispuși să consumăm fără discernământ divertisment de proastă calitate. Sigur că te poți uita la un serial așa și-așa, nu este nevoie să faci mereu antologia celor mai complicate filme sau seriale (dacă, totuși, te pasionează filmele-bijuterie, trebuie să descoperi platforma de streaming Mubi! – ai șapte zile gratuite să te prinzi dacă e sau nu pentru tine). Însă alege exclusiv cărți, seriale și filme care te bucură real sau care-ți hrănesc sufletul și mintea: ține minte că le dedici cea mai importantă (și limitată) resursă de care dispunem cu toții. Timpul. 

4. În loc să dai inimioare, dă telefon!

Sfârșitul de săptămână este despre deconectare, dar și despre conectare. Izolarea ne-a călit, am devenit mai rezistenți la singurătate, însă oare cu ce preț? Anxietatea și tristețea se șterg ca prin farmec atunci când avem parte de interacțiune, iar rețelele sociale pot fi un trigger perfect pentru acestea. Vezi o poză reușită pe contul de Instagram al unui prieten cu care n-ai vorbit de ceva timp? Dă-i o inimioară, dar și un telefon. Viața socială nu vine de la sine, se construiește, iar în vremurile pe care le trăim acum, cu atât mai mult.

5. În loc să vă certați cine aspiră, jucați-vă de-a curățenia!

Pentru că e simplu de spus, dar greu de făcut, am cerut ajutorul Alinei Boroș, psihoterapeut. Oare este posibil să transformăm curățenia în casă în ceva plăcut? 

”Da, chiar și făcutul curățeniei poate fi un prilej de conectare emoțională între parteneri. Nu toți ne permitem ajutoare plătite pentru aceste activități, așa că în loc să ne certăm și să ne deconectăm emoțional – știm câtă suferință interioară vine cu ea – putem face din aceste activități necesare o modalitate de a ne juca, de a-i arăta persoanei iubite că suntem o echipă. Lăsați-vă creativitatea să-și intre în rol și bucurați-vă de partener/ă chiar și cu aspiratorul în mână. Îmi este cunoscut modelul tradițional: femeia se ocupă de casă, bărbatul aduce bani, dar nu se mai potrivește actualului context social, în care și femeia aduce bani în casă, uneori mai mulți decât bărbatul. Sunt foarte multe cupluri în care apar conflicte, deoarece fiecare are impresia că unele activități sunt numai pentru un anumit gen. Nicio activitate din casă nu este umilitoare, nu te face mai puțin bărbat să dai cu aspiratorul și nici mai puțin femeie să schimbi un bec. Casa este un loc intim, al cuplului, un loc de siguranță, unde iubirea voastră este manifestată în cel mai intim mod. Îl îngrijiți împreună, vă bucurați împreună.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Amintiți-vă că sunteți cu persoana iubită, jucați-vă, folosiți-vă de cât mai multe momente pentru a vă aduce zâmbete, mulțumire, bucurie. Ne consumăm suficient de mult timp cu alte activități de „oameni mari”! Acasă, între aspirat și dat cu mopul, sărutați-vă, atingeți-vă, admirați-vă partenera/ partenerul, declarativ, nu doar în mintea voastră”.

6. În loc să te uiți la documentare despre natură, filmează tu ceva frumos în parc!

E tare simplu să călătorești de pe canapea în orice colț al lumii. Un televizor 8K va aduce tigrii siberieni în living. Dar pun pariu că o gărgăriță văzută pe viu, în parc, este de un milion de ori mai spectaculoasă! Așa că te provoc să-ți faci propriul documentar despre natură, în parc, cu sau fără telefon. Pur și simplu observă copacii, vietățile, păsările, lasă-ți mintea să fie curioasă și să descopere cât de multe se întâmplă la firul ierbii. Poți trece cu privirea peste un peisaj sau îl poți observa în detaliu. Poate că nu suntem toți David Attenborough, dar nici nu e nevoie. E de-ajuns să creezi, în loc să consumi (în acest caz, creezi cadrul pentru relaxare și curiozitate în loc să consumi un documentar deja creat de altcineva).

7. Înlocuiește ”trebuie” cu ”vreau” sau ”am chef”!

Acționăm, cel mai des, sub imperativul lui ”trebuie”. Cred că este unul dintre cele mai antipatice cuvinte din vocabular și, până când va intra în vigoare legea care să-l interzică, măcar în weekend am putea să-i reducem din intensitate sau frecvență. Alina Boroș ține cu noi: ”Trebuie poate să fie, în unele situații, funcțional. Dar de ce mai multe ori este disfuncțional, pentru că aparține unei voci interioare autoritare care-ți spune ce trebuie și ce nu trebuie să faci pentru a corespunde unor norme, pentru a fi așa cum își doresc ceilalți să fii și, de cele mai multe ori, acest fel impus de a fi nu corespunde cu ceea ce îți dorești pentru tine. Funcționalitatea vine din faptul că, dacă vrem niște lucruri, atunci da, trebuie să facem ceva. Trebuie se poate „îmblânzi” prin întrebări către tine, identificând de ce este important să faci acel ceva, până ajungi la vreau să fac asta pentru a evita o consecință, care mi-ar produce durere”.

8. În loc să te plângi că vine luni, găsește motive de bucurie!

Cu siguranță, săptămâna care începe va aduce și momente de bucurie, de plăcere. Imaginează-ți cât de plăcut se simte să duci la bun sfârșit un proiect, să închizi după-amiaza laptopul cu sentimentul că ai făcut ceva bun. Gândește-te la o cină specială, pe care poți s-o organizezi miercuri seara: fără niciun motiv special, cina este cea care face seara specială. Trece pe o listă toate motivele de bucurie pe care le poți găsi în săptămâna care va începe după weekend, iar dacă nu găsești cel puțin unul pe zi, e momentul să-l creezi! 

Psihoterapeuta Alina Boroș completează: ”Fă o listă cu beneficiile pe care le ai de la locul de muncă, știu că pentru unii dintre voi este foarte greu să le identifice, dar dacă plecați în fiecare dimineață cu gândul că urmează o zi neplăcută, vă îmbunătățește sau vă înrăutățește starea de spirit? Și evitați, măcar la sfârșit de săptămână, să vorbiți despre muncă! Nu credeți că îi oferiți deja angajatorului foarte mult timp din viața voastră? Este important să vă descărcați, să eliberați din tensiunea de peste zi, puteți alege un interval de timp pentru asta, vă recomand 10 minute, cel mult 20, pentru fiecare partener, după care vă concentrați pe alte subiecte. Însă weekendul chiar nu e despre muncă!”.

9. În loc să programezi, lasă lucrurile să curgă de la sine!

Funcționăm după rutine și avem nevoie de ele. Însă, în weekend, sparge tiparul și reconectează-te cu nevoile tale reale. Poți începe cu orele de masă: nu face micul dejun dacă nu ți-e foame. Mănâncă doar când vrei, ce vrei, unde vrei. Poate e momentul să iei un brunch pe pătură, în parc (s-a făcut mai frumos afară!) sau poate vrei să te răsfeți cu o bucată de plăcintă undeva, în oraș. Când rupi tiparul, savurezi noutatea, iar gesturile banale (cum ar fi mâncatul) redevin ceea ce sunt, de fapt: motive de încântare. La cină, chiar dacă există reguli stricte în casă față de mâncatul pe canapeaua bej, ai putea face o excepție: cum sună o pizza de casă la televizor, cu familia claie peste grămadă?

10. În loc să te critici, laudă-te!

La final de weekend, vei trage linie și, cel mai probabil, vei remarca (eu am acest antipatic obicei) ce n-ai reușit să faci. Parcă puteam organiza și sertarul cu șosete, parcă puteam scoate hainele de primăvară de la naftalină, ar fi trebuit să duc câinele la tuns, iar n-am apucat să cumpăr pantaloni pentru ora de sport a copilului și cei vechi i-au rămas mici. Îmi setez cu precizie chirurgicală, în creier, senzația că n-am făcut destul, condimentul perfect pentru un început de săptămână presărat cu anxietate și agitație. Dacă te concentrezi pe tot ce ai făcut bun, și eventual te și feliciți pentru asta, îți dai un dram de optimism atât de binevenit încât simți că-ți cresc aripi!

Iar săptămâna nouă devine ocazia perfectă să trăiești din plin, în loc să supraviețuiești cu gândul la… weekend.

Citește și:

Și asta va trece. Scurt ghid pentru relaxare, când simți că e prea mult

Femeile sunt mai cheltuitoare decât bărbații?

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.