În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce veniturile femeilor sunt în continuare mai mici.
– Cum poate ajuta o discuție onestă despre bani să aplaneze tensiunile în cuplu.


Dacă o familie are probleme cu banii, femeia este cea ”acuzată” de această stare, pe drept sau pe nedrept, cu voce tare sau în șoaptă. Dintotdeauna s-a discutat că femeile sunt mai cheltuitoare, că dacă au un ban în mână îl ”topesc” și că bărbatul trebuie să ascundă banii, ca să se adune ceva la casa lui. 

Această credință vine și din faptul că femeile n-au avut acces la bani atât de mult timp în istorie, n-au avut voie să muncească, au depins de bărbații din familiile lor pentru orice nevoie au avut. 

De ce există încă acest mituri și cum se perpetuează el, vă explic mai jos, analizând (și demontând, acolo unde este cazul!) cele mai vehiculate dintre ele: 

1. Femeile nu fac economii, ele fac mai degrabă cheltuieli.

Multe femei se refugiază în cheltuieli, fugind de stresul zilnic. Chiar dacă femeile au început să meargă la muncă și să câștige bani, cu un program similar cu al bărbatului, totuși în multe familii îngrijirea casei revine tot femeilor: ele gătesc, spală, calcă, fac curat, îngrijesc copiii, eventual țin și cheltuielile casei și organizează tot ce ține de familie. Cu atâta presiune pe cap, unele femei caută o oază de relaxare și reîncărcare la un spa, la un masaj, la coafor sau manichiură, la o sesiune de cumpărături (și aici se văd banii cheltuiți!). 

Dar femeile fără copii? Ele călătoresc mai mult, merg la sală și la saloane de îngrijire personală, mănâncă la restaurant mai des,  își cumpără lucruri frumoase, își umplu timpul cu activități care scot bani din buzunar.

Și totuși, studiile arată că bărbații nu economisesc mai mult decât femeile, așa că după ce femeile se eliberează de stres, au grijă să recupereze banii de pe alt palier pe care-l administrează, de exemplu gătesc în loc să comande mâncare, cumpără de la un magazin mai ieftin și nu de la cel de la colț și așa mai departe. 

Evident, atât de-o parte cât și de alta, pot exista mari cheltuitori, dar asta nu are de-a face cu genul persoanei, ci mai degrabă cu relația cu banii construită în copilărie, în combinație cu personalitatea financiară cu care ne-am născut și experiențele care ne-au format credințele legate de bani. 

2. Cum cheltuie femeile și cum cheltuie bărbații.

Femeile cheltuie pe multe și mărunte, așa că la ele se văd banii cheltuiți mai ușor și mai des. Dacă o femeie merge la coafor sau își cumpără o rochie nouă, deja se vede. În casă tot timpul se strică ceva prin bucătărie sau apare câte o ofertă, așa că destul de des apare câte un pachet cu ceva nou. 

Bărbații nu au neapărat chef de verificat oferte la mixer de bucătărie sau aspirator fără sac, în schimb ei sunt cu ochii pe electronice, mașini și alte hobby-uri mai costisitoare. Ei cheltuie rar și, de obicei, sume mult mai mari, pe electronice, gadget-uri, mașini și întreținerea lor. 

Într-un cuvânt, nu putem trage linie și o concluzie finală cum că femeile sunt mai cheltuitoare dacă ne luăm după sumele de bani cheltuite.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Veniturile femeilor pot fi mai mici. 

Oricât se bate toba pe egalitate între femei și bărbați în ceea ce privește remunerarea, diferențele salariale încă există și acestea pot fi de la 10% până la 40%. Aceste diferențe pot fi explicate în fel și chip, unele explicații fiind logice și întemeiate, altele discutabile. Un motiv care reiese din studii ar fi faptul că femeile nu se apreciază la fel ca bărbații, ele au fost învățate și crescute ”să stea la locul lor”, așa că le este mult mai greu să se laude, să-și scoată punctele forte în evidență, să negocieze și să-și ceară drepturile. 

O altă realitate este faptul că femeile care stau acasă cu copilul sau copiii pierd diverse avantaje materiale, promovări, bani, din întreruperea activității. Cele care au copii și au întrerupt activitatea profesională timp de 2-4 ani se confruntă cu o deprofesionalizare în anumite domenii și trebuie să o ia de la capăt, de jos, iar asta înseamnă câțiva ani din viața profesională, care au fost afectați din punct de vedere financiar. 

Studiile mai spun că, în cazul unui divorț, fiecare membru va avea o reducere de 30% a nivelului de trai din cauza cheltuielilor care se suportă îndividual și nu separat. Totuși, în cazul partenerului care rămâne cu copiii în custodie, de obicei mama, acest procent crește și nivelul de trai scade.

4. Femeile sunt mai emoționale, bărbații mai pragmatici.

Aici da, trebuie să ne asumăm faptul că noi femeile reacționăm mult mai des la expresii de genul ”ofertă specială”, ”reducere senzațională”, ”doar azi…”, ”meriți …” și scoatem banii din buzunar. 

În plus, cred că fiecare mamă pe care o știu ar declara că a ieșit cel puțin o dată să își cumpere ceva de ce avea nevoie, cum ar fi o pereche de pantofi sau o geantă, și s-a întors acasă plină de cadouri pentru copii și cel mai probabil fără pantofi și geantă. 

Când suntem triste, o sesiune de cumpărături ne face bine, și asta o recunoaștem deschis. Iar când cumpărăm ceva, nu suntem neapărat interesate de caracteristicile tehnice, ne ghidăm mai mult după estetică și design, așa că ne vom lua mașina ”cea mai frumoasă” și nu pe cea care are consum redus, fiabilitate, formă aerodinamică, suspensii nu știu de care. Iar laptopul argintiu sau roșu este mult mai frumos decât cel negru (așadar, există paliere pe care nu suntem mereu la fel de pragmatice precum un bărbat). 

Pentru că femeile sunt mai emoționale, cheltuie pe lucruri care aduc fericirea rapid, pe termen scurt, în timp ce bărbații sunt mult mai deschiși la investiții pe termen lung. În ceea ce privește siguranța familiei, asigurări de sănătate și de viață, femeile sunt cele care sunt mai dispuse să acopere acest risc, deci ajungem la echilibru și aici.

5. Obiceiurile din societate încă funcționează.

Obiceiurile preluate din moși strămoși, cutumele încă funcționează. Să vă dau un exemplu: dacă cuplul are nevoie de un împrumut, cine va merge să vorbească și să ceară banii de la familie? Bărbatul, chiar dacă în multe familii situația banilor este în mâinile femeilor.

Să nu uităm faptul că, atunci când bărbatul mergea la vânătoare, femeia rămânea acasă și organiza, drămuia mâncarea în funcție de mărimea familiei și perioada de timp probabilă până la următoarea mâncare, pentru a asigura supraviețuirea membrilor de familie. 

Mai departe în timp, bărbatul era plecat la muncă și femeia casnică era cea care ținea cheia de la cămară, adică distribuia proviziile pentru a trece cu bine iarna și primăvara. 

În zilele noastre, multe femei sunt cele care țin banii casei, plătesc utilitățile, ratele la bancă sau chiria, bona, taxele școlare, au grijă de tot ce înseamnă fluxul banilor în familie. Ca orice lucru în viață, și acesta se poate învăța. Constat un interes tot mai mare din partea femeilor de a se educa financiar, de a cere sfaturi, de a vorbi mai liber despre bani.

În loc de concluzie:

Femeile pot părea cheltuitoare, pentru că ele se ocupă de bunul mers al casei, ca în familie să nu lipsească nimic, dar niciun studiu nu a arătat că genetic sau comportamental suntem mai cheltuitoare decât bărbații.

Bineînțeles că educația financiară, obiceiurile preluate de acasă, valorile familiei, influențează modul în care banii sunt cheltuiți sau investiți la nivel personal sau în familie, dacă familia are economii sau banii se termină de la un salariu la altul, indiferent de genul persoanei care ține evidența lor și îi folosește. 

În orice familie în care sunt doi adulți, discuțiile despre bani ar trebui să fie la ordinea zilei. Ambii trebuie să stea la masă și să discute destinația banilor care intră în casă, nevoile, prioritățile, planurile și obiectivele familiei. O discuție de o oră pe lună poate face magie în conturile voastre: să vedeți cum, atunci când planificați cheltuielile, veți fi mai atenți la bani și veți cheltui mai puțin, ba chiar veți face economii și chiar investiții.

Chiar nu pot încheia fără să spun că femeile ar trebui să aibă lunar un buget alocat pentru dezvoltare personală, relaxare și înfrumusețare, ca o mică recompensă pentru rolul important pe care-l are în orice cuplu, în familie și în societate. 

Și bărbatul nu trebuie să aibă un buget? Ba da, bineînțeles! Cum altfel să ne facă surprize fără să le ghicim în avans?! 

Să aveți o primăvară frumoasă!

Citește și:

Până când banii ne vor despărți

Banii și fericirea

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.