În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum poți folosi frica în avantajul tău.
– De ce să eviți telefonul când te concentrezi.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Alina Boroș: O să sune a dependență și nu că nu ar fi… Cafeluța mea de dimineață, acel moment cu mine și aroma minunată de cafea. Apoi, bucuria de a-mi petrece ziua cu soțul meu, în zilele de weekend, și bucuria de a fi în cabinet, alături de clienții mei.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

AB: Dacă nu am nicio urgență care nu suportă amânare, le prioritizez ghidându-mă după principiul plăcerii, fac ce-mi place prima dată și, dacă mai rămâne timp, mă ocup și de cele mai puțin plăcute. Tocmai am realizat că, atunci când eram copil, făceam pe dos – de exemplu, mâncam ce nu-mi plăcea prima dată, păstrând ce era mai bun pentru final. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

AB: Tot ce am învățat până acum, dezvoltarea personală și lucrul cu clienții, m-au făcut să înțeleg că a trăi în prezent, a fi conectat cu tine, a fi atent la nevoile tale, a face deosebirea între ce depinde de tine și ce depinde de ceilalți, te ajută să ai o stare de bine, o viață mai bună. 

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

AB: Când ajung în acele momente, plâng, mă descarc de sentimentul de neputință, apoi analizez ce s-a întâmplat de am ajuns în această situație. Mă întreb care este scopul final, ce mă motivează și ce aș putea face diferit.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

AB: Ooo, cu astea a fost greu! Am învățat să privesc cu detașare gândurile negre, le observ și le las să plece, așa cum au venit. Uneori, îmi iese imediat, alteori îmi ia un pic mai mult, dar îmi amintesc că este în regulă să-mi fie frică și mă concentrez pe resurse, soluții, oportunități. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

AB: Oboseala, durerea de spate, sunt irascibilă, mi-e foarte foame și am senzația de haos.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

AB: ”Fii mai blândă cu tine. Este în regulă să greșești. Este în regulă să-ți arăți vulnerabilitatea”.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

AB: Am învățat să fiu prezentă, să ascult cu curiozitate și compasiune

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

AB: Depinde de motivație, uneori mă concentrez foarte ușor, alteori este important să-mi creez un spațiu de lucru. Evit să mă uit la telefon și am grijă să am apă la îndemână.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

AB: Este greu să aleg una, sunt multe cărți care m-au inspirat, care au apărut în viața mea la momentul potrivit. În ultima vreme, îi citesc pe Gabor Maté și Daniel J. Siegel. „Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței” de Gabor Maté este o carte care mi-a schimbat perspectiva în ceea ce privește dependențele.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

AB: Au existat mai multe momente de cotitură în viața mea, au fost decizii pe care le-am luat și pe care, acum, nu le mai regret. Știu că al meu creier a luat cea mai bună decizie, analizând informațiile pe care le avea în momentul respectiv.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

AB: Au fost mai multe momente în care am simțit eșecul. Am fost furioasă pe mine, mi-am plâns neputința, uneori m-am pedepsit muncind prea mult sau am renunțat, având la bază credința că nu merit mai mult. Apoi, am învățat să fiu un părinte bun cu mine și să mă centrez pe nevoile mele. Acum, adultul sănătos din mine știe că toate alegerile pe care le-am făcut m-au adus aici, în acest punct al vieții mele, și-mi place de mine. Iubesc ceea ce fac, iubesc această profesie, îmi place impactul pe care-l are asupra mea. Sunt recunoscătoare pentru fiecare experiență, pentru că mă ajută să cresc. 

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

AB: Mă uit să văd dacă am uitat să răspund la vreun mesaj important, fac o retrospectivă scurtă a zilei, mulțumesc pentru experiențele de peste zi, apoi mă cuibăresc în brațele soțului meu.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

AB: „Eu nu sunt ceea ce mi se întâmplă, eu sunt ceea ce aleg să devin” – Carl Jung.

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

AB: Empatia mă însoțește în fiecare clipă, atât în relație cu mine, cât și în relație cu oamenii din jurul meu, cu natura, cu animalele. Empatia se dezvoltă, se învață și stă la baza relațiilor autentice, sănătoase, sincere.  

Alina Mihaela Boroș este psihoterapeut cu formare în psihoterapie cognitiv comportamentală și hipnoterapie, terapie scurtă strategică, terapie centrată pe scheme cognitive și terapie centrată pe emoții. Alina a știut că vrea să devină psiholog de când a avut prima oră de psihologie. A fost și este motivată de curiozitatea de a afla cum funcționează mintea, de ce se află în spatele alegerilor pe care le facem. Crede că putem învăța să fim diferiți, să fim mai conștienți, mai prezenți în viața noastră, fără a mai trăi pe pilot automat, guvernați de durerea experiențelor mai puțin plăcute din trecutul nostru. Mai multe detalii despre activitatea sa găsiți aici: https://www.facebook.com/psihoterapeutAlinaMihaelaBoros/

Citește și:

Diana Enache, prezentatoare TV: ”Uneori plâng, apoi merg mai departe”

Ana Moga, DJ Kiss FM: ”Aleg să mă pun mereu în locul celor din jur”