În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum te poate ajuta faptul că spui mereu adevărul.
– Care sunt ingredientele unei vieți cu adevărat împlinite.


Societatea ne învață în permanență să ne modelăm după cerințele ei și să fim conformiști, dar Sinele nu poate fi cu adevărat restrâns în chingile unui stereotip. Iar problema e că, dacă nu ești sincer cu tine însuți, poate fi dificil să oferi tot ce e mai bun din tine acestei lumi și să te bucuri cu adevărat de viață.

De obicei considerăm a fi autentici oamenii care acționează în conformitate cu valorile lor, care nu se prefac pentru a întreține relații contextuale sau pentru a obține favoruri și care-și asumă curajul de a-și lăsa garda jos și a le oferi celor din jur propriile gânduri, trăiri și emoții.

Iată 10 lucruri pe care oamenii autentici nu le fac:

1. Nu-și ascund sentimentele

Oamenii autentici nu-și ascund sentimentele. Dacă sunt supărați, o arată. Dacă le place de cineva, recunosc. Ei își exprimă emoțiile în mod onest și deschis, fără teamă sau prejudecăți. Dezvăluirea sentimentelor le permite celorlalți să afle cine sunt și ce valori îi ghidează. Astfel, scapă de povara emoțiilor reprimate și pot trăi o viață autentică, plină de sens. 

2. Nu vor să mulțumească pe toată lumea

Oamenii autentici se străduiesc să arate compasiune și înțelegere tuturor, dar nu fac un scop din a se ridica la înălțimea așteptărilor celorlalți, și nu se obosesc să mulțumească pe toată lumea, ei știu că acesta ar fi un obiectiv nerealist. Fiind mereu fideli propriilor principii, acești oameni atrag persoanele potrivite ca un magnet. 

3. Nu se compară cu cei din jur

Fiecare dintre noi este unic. Avem calități, aspirații și resurse diferite. Drept urmare, e firesc ca viețile noastre să fie diferite. Oamenii autentici înțeleg acest fapt și evită comparațiile sociale pentru a-și evalua propriul progres. În schimb, ei fac tot posibilul să-și îndeplinească propriile lor vise și aspirații. Fă tot posibilul să eviți comparațiile cu cei din jur, atât eșecurile, cât și rețetele de succes ale altora pot fi irelevante pentru tine.

4. Nu au nevoie de validarea celor din jur

Oamenii autentici se simt confortabil în propria piele și își cunosc propria valoare. Așadar, nu au nevoie ca alții să le spună cât de speciali sau talentați. Când îți trăiești viața din plin și îți accepți imperfecțiunile și limitele, mergi cu bărbia sus și cu pasul sigur, lumea ți se deschide altfel.

5. Nu mint

Oamenii nesiguri sunt tentați să mintă atât de ușor, încât minciuna ajunge să le devină a doua natură. În pofida dezavantajelor cu care poate veni la pachet adevărul, oamenii autentici îl rostesc, pentru că știu că minciunile distrug încrederea și relațiile. Spune adevărul chiar și atunci când ți-e greu să o faci, și nu vei fi niciodată nevoit să privești în urmă cu regret. A fi sincer este unul dintre cele mai bune moduri de a-ți păstra pacea în suflet.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Nu pretind că sunt altcineva

Mulți oameni se prefac că sunt altcineva pentru a fi acceptați. Oamenii autentici nu pretind că ar fi renumiți, mai bogați, mai săraci, ori mai talentați decât sunt de fapt. Ei consideră că ceea ce sunt reprezintă e suficient. Ce au, nu ascund; ceea ce nu au, nu pretind că ar avea. Fii tu însuți! Este un lucru cu adevărat admirabil și profund satisfăcător să-ți trăiești viața ca un personaj principal.

7. Nu rămân blocați în trecut

Oamenii autentici trăiesc în prezent, și nu-i permit trecutului să le dicteze viitorul. Atâta timp cât ești blocat în trecut, îți vei repeta greșelile, nu vei avea libertatea să-ți creezi noi experiențe și relații. Profită la maximum de ceea ce este, învăță din ceea ce a fost, și păstrează-ți optimismul!

8. Nu-i învinuiesc pe alții pentru eșecurile lor

Oamenii autentici nu-și învinovățesc familia, partenerul sau prietenii pentru propriile eșecuri. Ei își asumă responsabilitatea pentru fiecare decizie și acțiune, indiferent dacă rezultatul este unul pozitiv sau negativ. Când ești primul care recunoaște că a greșit, deschizi ușa pentru a primi ajutor, sprijin și îndrumare de la alții. Toată lumea face greșeli. Ceea ce contează cu adevărat este modul în care îți corectezi erorile.

9. Nu sunt invidioși pe succesul altora

Oamenii autentici îi susțin și îi motivează pe cei din jur să avanseze, să fie cea mai bună variantă a lor. Știu că, dacă alții reușesc, atunci înseamnă că și ei pot avea succes. Ca atare, se bucură de succesul apropiaților din toată inima, și nu sunt încercați de invidie atunci când le sărbătoresc micile victorii. 

10. Nu apreciază bunurile materiale mai mult decât experiențele

Oamenii autentici caută frumusețea în experiențe și relații. Știu că emoțiile și legăturile semnificative fac viața să merite trăită. Desigur, e normal să apreciem confortul material, deoarece resursele pot fi echivalente cu mai multă libertate, însă nu subestima valoarea oamenilor, a relațiilor și a experiențelor.

Citește și:

Cum să-ți asculți și să porți un dialog permanent cu toate părțile tale

Riscul de a fi autentic în era digitală

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.