În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu trebuie să te raportezi la ceilalți în timp ce îți proiectezi viața.
– Cum să gestionezi înstrăinarea prietenilor atunci când te schimbi.


Purtăm în noi o mulțime de vise incredibile. Vise care pot transforma în sens pozitiv viețile multora. Vise care ne pot face să ne simțim plini de viață și energie. Visele pentru care am venit pe lume

Indiferent în ce etapă a existenței tale te-ai afla acum, simți undeva, în interiorul tău că ești purtătorul unor frumuseți nemaivăzute și a unei forțe pe care ai vrea să o poți arăta cândva lumii. Fiecare om simte asta în sinea lui. Este acel sentiment care ne face inimile să bată mai tare. Cu toate astea, sunt foarte mulți cei cărora le este foarte greu să își scoată la iveală această frumusețe. 

Văd atât de mult potențial la oamenii pe care îi întâlnesc în activitatea mea de coaching, care se tem să își trăiască visele. M-am întrebat de foarte multe ori de ce. Și cred că explicația este… frica. Frica de a nu fi înțeles sau de a fi respins de către ceilalți. De a fi tu oaia neagră din mijlocul unei turme de oi albe. Adeseori renunțăm la visele noastre pentru că ne temem că nu vom primi aprobarea celorlalți, sprijinul sau chiar dragostea lor. 

Nu o să te mint, este foarte probabil să se întâmple asta. Atunci când ne schimbăm și începem să facem mai mult din ceea ce ne dorim, mulți așa-ziși prieteni se vor înstrăina. Ne vor judeca și ne vor acuza că nu mai suntem cum eram. Chiar dacă ți se va părea greu de acceptat, ține minte că este ceva firesc. Sunt oamenii care nu ar trebui să facă parte din viața ta și nu fac decât să stea în calea evoluției tale. 

Nu permite ca acest lucru să te oprească, pentru că, procedând astfel, vei ajunge să suferi cea mai mare dezamăgire – aceea de a te fi trădat pe tine însuți și propriile vise. Iar prețul pe care îl ai de plătit pentru această alegere este unul foarte mare – neîmplinire și nefericire. 

Singura validare pe care merită să o cauți este propria validare în legătură cu ceea ce faci, gândești și spui.

Nu îți căuta confirmările în ochii celorlalți, pentru că adevărata putere este în interiorul tău. Puterea intuiției este intrinsecă și poți fi sigur că, ascultând-o, vei lua întotdeauna cele mai bune decizii. 

Dă-ți timp pentru a-ți transpune visurile și ideile în realitate fără să cauți prea mult implicarea celor din jur. 

De ce nu are rost să îți cauți validarea în exterior?

1. Cel mai mult contează ce simți tu

Chiar dacă faci ceea ce crezi că e bine, atunci când te raportezi la standarde care nu îți sunt proprii, nu te vei simți împăcat. Pentru că nu va fi vorba despre tine! A fi un bun angajat, un fiu sau o fiică bun/ă, ori un prieten mereu de ajutor, nu este despre tine. E ca și cum ți-ai dedica viața fericirii altora, sau ca și cum ai fi o marionetă în mâinile oricui pare să fie mai important decât tine însuți în acea clipă. Însă, ceea ce ar trebui să primeze de fiecare dată este felul în care te simți tu. Nu are niciun sens să îți sacrifici năzuințele, pentru că, în cele din urmă, tu ești cel care trebuie să trăiască cu propriile decizii. Și mă îndoiesc de faptul că o astfel de decizie ar putea face pe cineva fericit. Cel mai prețios dar este ceea ce simți și tu ești singura ființă din întreaga lume care poate schimba acest lucru, construindu-ți viața așa cum ți-o dorești. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


2. Oamenii nefericiți nu au cum să dea sfaturi înțelepte

Să presupunem că știi pe cineva care pare să fie o persoană de succes în plan financiar. Este un antreprenor de succes, deține o serie de proprietăți și își permite vacanțe de lux în fiecare an. Te gândești că această persoană a descoperit secretele unei existențe împlinite și ți-ai dori să ai parte și tu de aceleași lucruri. Însă, problema, aparent nesemnificativă, este că ea nu se simte fericită. Succesul pe care îl are nu este pentru ea însăși, ci pentru a se simți mai importantă în ochii celorlalți. Dacă îi vei cere sfaturi, nu va putea să te îndrume în altă direcție decât cea în care a reușit ea să se dezvolte, adică, te va învăța cum se fac banii, devenind mai mult sau mai puțin un sclav al propriei companii. Ai putea crede că nu contează asta, însă, odată ce ai ajunge să ai același stil de viață ca și persoana ipotetică despre care vorbim, ți-ai da seama că regreți că nu ți-ai urmat propriile visuri, ci ai devenit personajul principal al poveștii altcuiva. 

3. Fiecare om are drumul său 

Ceea ce a funcționat pentru alții nu este obligatoriu să meargă și în cazul tău. Cu toate că e bine să te lași inspirat de alți oameni, nu uita niciodată că viața ta e călătoria ta. Doar tu poți ști ce simți și ce îți dorești, așa că, este strict responsabilitatea ta să evoluezi. Dacă îți cauți validarea în exterior, riști să sfârșești în așteptarea sa. Nu crezi că e mai bine să te bazezi, totuși, pe tine, de acum încolo?

4. În loc să cauți confirmări în stânga și-n dreapta, ascultă-ți sufletul!

Aceasta este mantra după care îmi construiesc eu viața. Să îți asculți sufletul este un proces, o călătorie – fără îndoială, nu una ușoară! Cel mai adesea este plină de provocări, pentru că îți cere să devii mai atent și mai conștient cu privire la ce spui, la intențiile tale, la deciziile pe care le iei și la felul în care îți trăiești viața. 

Însă, este o călătorie frumoasă. În ceea ce mă privește, niciun alt stil de viață nu ar avea sens. A-ți asculta sufletul înseamnă a-ți asuma dorințele cele mai mari, visurile cele mai frumoase. Înseamnă a răspunde provocării de a fi mai creativ și mai plin de iubire. A fi mai blând cu ceilalți și cu tine însuți. 

Legătura ta cu sufletul tău este una sacră. Nu e nimic mai înălțător decât conștiința faptului că trăiești în conformitate cu intențiile tale cele mai pure și că îți transpui esența în viața de zi cu zi. Numai în acest fel, existența ta poate deveni o extensie a sinelui interior.  

Eu știu că am venit în această lume pentru a fi suportul sufletului meu, pentru a trăi în integritate, în armonie perfectă cu mine. 

În fiecare clipă, acest lucru poate lua altă formă. Uneori mă simt obosită și știu că cel mai bun lucru pe care îl pot face este să mă odihnesc, în loc să trag de mine și să mă forțez să rezolv ceva. Când sunt odihnită, îmi este mai ușor să îmi ascult sufletul, pentru că pot fi mai atentă și mai conectată decât atunci când sunt epuizată și stresată. 

Alte dăți, știu că îmi ascult sufletul atunci când le sunt alături și îi ajut pe ceilalți, sau când admir o prea-frumoasă pajiște înflorită. Este vorba despre a te conecta a propria vibrație, în loc să cauți validare din exterior. 

Spune și fă ceea ce îți pare ție corect. Este viața ta și numai tu poți arăta lumii ce e mai pur și mai autentic în interiorul tău. Cu cât îți vei da mai mult voie să fii tu însuți, cu atât va fi mai interesantă viața ta. Vei explora mereu noi posibilități și oportunități. 

5. Fii arhitectul propriei vieți

Cel mai bun sfat pe care ți l-aș putea da vreodată este să te oprești din a-ți mai bate atât de mult capul în legătură cu ceilalți și să îți pese mai mult de ce vrei tu. Ești aici tocmai pentru ceea ce e unic în tine, pentru esența ta care așteaptă să iasă la suprafață. Nu e nevoie să te împovărezi cu așteptările celorlalți, ești responsabil doar de lucrurile care țin de tine, de ceea ce te face să te simți viu și numai tu poți să dai o expresie acestor lucruri. 

Citește și:

4 strategii pentru un mindset mai flexibil

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții

Author(s)

  • Sylvia Salow

    life coach, public speaker, autor TEDx

    Sylvia Salow este life coach, public speaker internațional și autoare. Misiunea sa este aceea de a ajuta oamenii să își descopere propriul potențial, arătându-le cum se pot elibera de credințele limitative ce îi țin la distanță de existența la care au visat dintotdeauna. O parte din munca sa este să își ajute clienții să își redescopere sinele profund, să își curețe fluxurile energetice de tipare limitative și să se reconecteze cu ghidul interior.  Poți urmări aici TEDx Talk -ul său, "How to Feel and Find Your Life Purpose."  Descarcă aici Ghidul GRATUIT care te poate ajuta să îți descoperi sensul vieții. Sau abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal pentru a primi articole și surse de inspirație, precum și provocările lunare anterioare. Pentru mai multe informații, vizitează website-ul: www.sylviasalow.com sau găsește-ți inspirația în cele două cărți ale sale.