În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu e absurd să-ți creezi propria ta realitate.
– Care crede Will Smith că este calea spre mediocritate.


Trasează o linie imaginară fix prin mijlocul vieții tale. Într-o parte a liniei ești tu în ipostază de victimă, iar în cealaltă, tot tu, dar în ipostază de creator. 

Atunci când te afli de partea în care tu ești victima, responsabilitatea pentru toate cele ce se petrec în viața ta,  în cea mai mare măsură nu îți aparține. Preocupările tale cele mai frecvente sunt: învinuirea celorlalți, învinuirea sorții, autocompătimirea și toată gama de sentimente de milă și compasiune față de propria persoană. 

Pe de altă parte, atunci când faci și numai un singur pas către a fi designerul propriei vieți, încep să se petreacă tot felul de lucruri interesante. Cumva, circumstanțele nu mai sunt în afara controlului tău, ba chiar devin oglinda directă a acțiunilor tale. În loc să te lamentezi și să dai vina pe ceilalți pentru tot ce ți se întâmplă, îți asumi destinul și începi să cauți strategii care să-ți aducă o viață mai bună. 

Așadar, întrebarea mea pentru tine este: tu de care parte a vieții te poziționezi?

Sincer să-ți spun, nu te cred!

Dacă îmi vei spune că nu ești de partea victimei, o să-ți răspund că nu sunt pe deplin convins. 

Dacă formularea: ”să fim realiști!” face parte din vocabularul tău, atunci nu ești un creator. Creatorii sfidează ”realismul”, pentru că realitatea lor nu este determinată de circumstanțe, de cei din jur, sau de normele sociale. 

Dacă te plângi în legătură cu felul în care sunt oamenii, de ce auzi la știri în legătură cu economia sau cu vremea, dacă nu-ți convine ce se întâmplă în domeniul divertismentului sau ești nemulțumit de job-ul tău… ghici ce? 

Nu ești un creator! 

Creatorii nu irosesc niciodată timp prețios ori energie lamentându-se. În schimb, acționează în mod voluntar pentru a schimba lucrurile care nu le convin, sau pur și simplu nu dau doi bani pe astfel de tânguiri banale, pentru că nu au niciun efect asupra lor. 

Dacă crezi că ceea ce ți se întâmplă e din cauza circumstanțelor, a cuiva sau a ceva, atunci, din nou, nu ești un creator. Cei care dau vina pe destin sunt cei care nu-și asumă responsabilitatea pentru propria existență, și astfel pot considera că situația respectivă nu este sfera lor de control.

Pe de altă parte, creatorii înțeleg că circumstanțele lor existențiale nu sunt responsabilitatea altcuiva, ci a lor, ceea ce le oferă posibilitatea de a face în permanență transformări pozitive asupra propriei lor persoane.

 
Acum ce părere ai? Te mai crezi creator? Dacă nu, nu intra în panică, pentru că a venit vremea să descoperi cum este un creator!

Creatorilor le plac provocările

Mda, sună comic, nu-i așa? Ce fel de om în toate mințile adoră provocările? Ei bine… creatorilor le plac provocările și o să-ți spun și de ce:

1. Provocările te călesc

Procesul depășirii unei piedici care îți apare în cale nu este de obicei unul plăcut. Cu toate acestea, în urma lui devenim mai puternici, dezvoltăm reziliență. Din perspectiva mea, reziliența înseamnă să ai un teren emoțional suficient de stabil astfel încât să poți reacționa adecvat în fața oricărui obstacol. 

Creatorii înțeleg că acesta este un atribut esențial pentru a avea parte de o existență fericită. Când te obișnuiești cu loviturile, te obișnuiești și să îți revii în urma lor. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


2. Provocările te ajută să te cunoști mai bine

Când te trezești într-o situație extremă, nu ai altă variantă în afară celei de a opera la un nivel superior. Ești forțat să te mobilizezi pentru a face față contextului punctual, altfel riști să clachezi, să eșuezi. 

Aceste etape dure din viața fiecăruia dintre noi sunt cruciale pentru a ajunge să te cunoști și să te înțelegi. Obstacolele te fac să conștientizezi abilități pe care nu ai fi crezut vreodată că le ai, idei la care nu te-ai gândit niciodată și îți mobilizează o forță de care nu te credeai capabil. 

3. Provocările fac viața mai interesantă

Fără obstacole sau provocări, viața poate fi incredibil de plictisitoare! Acesta este unul dintre principalele argumente care îi fac pe creatori să adore provocările. 

Atunci când acceptăm, sau chiar și mai bine, îmbrățișăm provocările care ne apar în cale, fiecare zi devine o nouă aventură captivantă în care ne putem îmbarca. 

Creatorii nu au nevoie de validări

Ei trec direct la fapte.

Dacă vrei să faci ceva și intuiția îți spune că acesta este pasul potrivit, atunci ce mai aștepți?!

Avem cu toții idei grozave, câteodată. Așadar, cum se face că unii beneficiază din plin de pe urma ideilor lor, iar alții, nu? Nu e evident, oare?! Cei care își pun în aplicare ideile sunt cei care își iau viața în propriile mâini. 

Sunt convins că ți s-a întâmplat și ție să vezi o reclamă la un serviciu sau la un produs și ți-a trecut prin minte: ”Ăsta mi-a furat ideea!”.

Și ai dreptate, nu numai că ți-a furat ideea, ci ți-a furat și șansa de a avea succes și de a te îmbogăți de pe urma sa. Acum, a cui să fie vina pentru asta? Ghinion, dragă victimă, pentru că doar creatorii pot avea parte de succes! 

Așadar, oprește-te odată din sucit ideea pe toate părțile și din așteptat validarea cuiva! După cum spunea Shia LaBeouf: ”Just Do It!”

Creatorii se simt bine în propria realitate

Will Smith, un om de la care cred că avem cu toții ce învăța, a spus la un moment dat un lucru foarte puternic într-un clip pe care l-am văzut acum câțiva ani. Până în ziua de azi, mi-a rămas în minte drept cea mai puternică idee pe care am auzit-o vreodată: 

”A trăi în realitate este drumul cel mai adesea bătut către mediocritate.”

Dacă e prima dată când auzi această cugetare, te rog să îți petreci următoarele treizeci de secunde meditând asupra ei. 

În același clip video, Will Smith oferă câteva exemple care demonstrează de ce trăitul permanent în realitatea exterioară sabotează inovația. 

“Oare înainte să apară avioanele, părea realist să crezi că o bucată de metal modelată într-o anumită formă poate purta oamenii în zbor, în siguranță, către locuri îndepărtate? Dar oare înainte de electricitate, părea realist să crezi că poți apăsa pe un buton care să aducă instantaneu lumina în fața ochilor tăi?”

Ambele invenții, la vremea lor, au părut complet nerealiste din perspectiva majorității oamenilor. Din fericire, atât frații Wright cât și Thomas Edison au fost de altă părere, iar asta face ca noi astăzi să ne bucurăm de confortul electricității și al zborului în siguranță de pe un continent pe altul. 

Acestea fiind spuse, creatorii nu se împiedică de ceea ce noi, ceilalți, înțelegem a fi ”realitatea vieții”. În schimb, ei își construiesc propria realitate, care să se potrivească cu mindset-ul, cu ambițiile și cu perspectivele lor. 

Atunci când ți se spune să ”cobori cu picioarele pe pământ” sau să ”fii realist”, de fapt ceea ce ți se spune este că ”faci ceva diferit, ceva ce eu nu înțeleg și ce nu te-aș sfătui să faci”. Adică persoana care îți spune aceste cuvinte îți vorbește despre perspectiva sa, fără a avea capacitatea de a percepe punctul tău de vedere. 

Nimeni, chiar nimeni nu are puterea și nici dreptul de a decide cum ar trebui să arate ”realitatea” ta. Ești și ai fost dintotdeauna creatorul propriei realități, așa că, numai tu poți modela viața pe care să merite să o trăiești. 

Acum, după ce mi-am recitit articolul, îmi voi reformula întrebarea inițială: Victimă sau creator, ce alegi să fii?

Citește și:

Self leadership: arta de a prelua controlul asupra propriei vieți

3 obiceiuri pentru o minte mai calmă