În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să-ți educi obiceiurile pentru a-ți atinge obiectivele.
– Cât de mult contează gândurile de seara atunci când te trezești.


Este posibil să te trezești vesel în fiecare dimineață! Auzi alarma, te ridici din pat și mintea ta se pune imediat în mișcare. Dar pentru a ajunge la această formulă de funcționare e nevoie să parcurgi câțiva pași.

Pune-ți ceasul deșteptător în cealaltă parte a camerei

Este vorba despre amenajarea cadrului. E necesar să amenajezi cadrul pentru a obține rezultatul dorit. Pe de altă parte, este o situație care te forțează – faptul că alarma sună în cealălalt capăt al încăperii te forțează, literalmente, să te ridici din pat și să mergi să o oprești. 

Știu că este o întreagă discuție în legătură cu ritmurile circadiene și cât de important este să nu întrerupi un ciclu de somn – însă eu nu cred în povestea asta. În schimb, cred că te poți trezi plin de energie dacă îți propui acest lucru și de crezi că este ceea ce ți-ar aduce împlinirea. Și dacă reușești să dormi mai mult de șapte ore pe noapte, cred că nu ai de ce să îți faci griji. 

Reorganizează-ți programul în funcție de obiectivele tale actuale

Orice rutină se perimează în timp. Scopul unei rutine este acela de a te ajuta să intri într-un ritm, astfel încât să progresezi semnificativ. Cu toate astea, obiceiurile care te-au ajutat să ajungi aici nu sunt aceleași care te vor propulsa mai departe. Faptul că o rutină sau un proces te-a ajutat în trecut, nu înseamnă, în mod obligatoriu, că te va ajuta și acum. 

De exemplu, de curând am început să alerg dimineața, imediat după ce mă trezesc. De mai bine de trei ani mă trezeam, conduceam până la sala de sport, scriam în jurnal în timp ce așteptam să își facă efectul suplimentele alimentare pre-workout, mă antrenam și apoi scriam articole. Această rutină m-a ajutat să devin din student falit un autor profesionist și un antreprenor de succes. Numai că, în această etapă din viața mea, nu mai rezonez cu această rutină și ea nu se mai potrivește cu ceea ce am în plan pentru viitor. Ceea ce m-a adus până aici nu este și ceea ce mă va ajuta să evoluez în continuare. 

Formulează-ți obiective cât mai clare

Dacă nu ai obiective cât mai clare, nu ai cum să îți transformi alarma ceasului deșteptător într-un trigger emoțional pozitiv. De fapt, în lipsa unor obiective clare, o să îți fie foarte greu să îți găsești motivație, să fii fericit, să speri sau să intri într-un ritm. Ai nevoie de obiective formulate cât mai clar, detaliat și de termene-limită. 

Psihologii au ajuns în ultima vreme la concluzia că a fi conștient înseamnă a proiecta sau a imagina diferite variante de viitor. Oamenii sunt atrași de viitor. Dar, dacă nu îți asumi responsabilitatea propriului viitor, nu poți avea motivație sau încredere. A-ți asuma responsabilitatea pentru propriul viitor și a te privi construind viața pe care ți-o dorești este modul în care capeți încredere în tine. Și calea către împlinire. Doar așa poți transforma lumea exterioară în așa fel încât ea să se potrivească cu lumea ta interioară. 

Transformă-ți obiectivele într-un joc

Transformarea în joc este o tehnică psihologică utilă pentru a obține motivație. Transformarea în joc înseamnă să îți transpui obiectivele sub forma unui joc. Toți marii performeri își percep activitatea ca pe un joc. Cele mai bune companii de marketing își transformă campaniile în jocuri. Și se vede acest lucru atunci când sunt oferite anumite recompense pentru îndeplinirea unor misiuni. 

Dat fiind că obiectivul meu actual este acela de a obține o formă fizică adecvată pentru maraton și de a slăbi de la 79 la 75 de kilograme, am făcut din asta un joc. Le-am spus copiilor mei că dacă reușesc să ajung la 75 de kilograme până pe 1 ianuarie, le dau fiecăruia câte 100 $. Inițial, îmi propusesem să le dau 100 $ dacă nu aș fi reușit să slăbesc, dar pentru ei nu avea niciun sens să fie împotriva mea. În schimb, dacă nu reușesc să îmi ating obiectivul, trebuie să îi cumpăr soției ceva ce nu și-a permis niciodată să își cumpere, în valoare de 600$. 

Transformarea în joc înseamnă să îți construiești obiectivul sub forma unui joc. Sub forma unei aventuri. Jocurile și aventurile au diferite niveluri și tot soiul de provocări. Și există o linie de finish. Linia mea de finish este maratonul la care m-am înscris deja și pentru care am și plătit o taxă. 

Jocurile nu sunt private, ci publice. Nu ascunzi nimic. Eu folosesc aplicația Strava zilnic pentru a-mi cuantifica și monitoriza progresul. Dacă nu îți cuantifici și nu îți monitorizezi zilnic progresul, atunci nu se numește că ai avea obiective reale. Obiectivele reale presupun asumarea responsabilității până la capăt. Dacă ești serios în legătură cu un lucru, atunci îți vei dori să-ți asumi toată responsabilitatea și tot sprijinul din lume. Și îți vei impune câteva mecanisme care să te forțeze pentru a te asigura că reușești, fiindcă nu ești Superman. Există oricând riscul să te auto-sabotezi. Astfel încât, pentru a te asigura că ești consecvent, trebuie să-ți organizezi mediul și condițiile necesare succesului. 

Programează-te de cu seara

Eu am nevoie de 17 minute pentru a mă trezi, a mă pregăti, hidrata și pleca la alergare, dacă nu m-am setat de cu seară. În schimb, atunci când programez în seara dinainte, am nevoie de 4 minute din momentul în care sună alarma și până în cel în care încep să alerg. 

Atunci când te programezi înainte să mergi la culcare, se întâmplă multe lucruri din puncte de vedere psihologic. În primul rând, îți transmiți ție însuți faptul că ești serios în legătură cu acea intenție și că te dedici ei. Apoi, se creează o anticipare pozitivă, ceea ce este un foarte puternic motivator emoțional. În plus, astfel se elimină timpii morți legați de luarea deciziei, pentru că decizia a fost deja luată în seara anterioară. 

În cazul meu – tot ce am de făcut atunci când mă programez este să merg până la șifonier, să îmbrac hainele pe care mi le-am pregătit de cu seară, să îmi iau băutura pe care mi-o las pregătită lângă haine, să îmi pun căștile, care mă așteaptă și ele lângă băutură și să pornesc. Procesul de trezire, pregătire și pornire rapidă îți dă încredere și îți consolidează un ritm. 

Cu cât îți începi mai repede prima activitate a zilei, cu atât mai bine

Filosoful Cato spunea că ”Cel ce ezită este pierdut!”. Dacă dimineață, când te trezești, tragi puțin de timp, creierul tău va rămâne confuz mai mult decât este cazul. 

Felul în care îți petreci primele clipe ale zilei trimite un semnal puternic părții mai puțin conștiente a minții tale în legătură modul în care va decurge restul zilei. Dacă te trezești și treci imediat la treabă, creierul tău se va activa foarte repede. 

Cu cât îți ia mai mult timp să te apuci de prima activitate a zilei, cu atât îți va fi mai greu să intri într-un ritm. Ridică-te din pat și apucă-te imediat de orice activitate este cea mai importantă pentru rutina ta matinală. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Transformă-ți mediul

Schimbarea mediului îți ascute starea de conștiență mentală și atrage după sine un ritm. Ieșind din casă sau mergând în altă cameră, te vei trezi complet. Însă, îți poți construi tehnici care să te ajute să intri în diferite medii. 

Definește-ți obiective săptămânale

Caută să storci cât mai multă sevă posibil din fiecare săptămână. Viața ți se va schimba atunci când vei avea săptămâni productive. Este un lucru pe care îl reușești numai atunci când îți definești zilele și săptămânile, astfel încât ele să fie un succes. 

Dă fiecărei zile o notă de la 1 la 10. Pentru a obține nota 10, nu e important ca totul să-ți fi ieșit perfect, ci trebuie să fi început și să fi terminat în forță. Și să fi grozav dacă ai reuși să eviți auto-sabotajul. E necesar să-ți bifezi ca indeplinite sau, măcar să progresezi în obiectivele cele mai importante. Și mai ales, să fii prezent în domeniile cheie ale vieții tale.

Schimbări în forță

Când te organizezi în direcția pe care ți-o dorești și când îți programezi diminețile pentru succes vei reuși să îți clarifici foarte repede în minte ce anume trebuie îmbunătățit în viața ta. 

Începând să alerg în fiecare dimineață, deja am făcut niște schimbări foarte importante pe care le amânam de ceva vreme. De exemplu, nu reușeam să iau decizii în două situații de business și rămăsesem cu ele ”atârnate de gât”. Lăsând lucruri neterminate să îți ”atârne de gât”, mintea ți se întunecă și încrederea în sine ți se tocește. Rezultatele încep să apară atunci când rămâi proactiv și iei decizii la timpul lor. 

Săptămâna asta am trimis două texte cu care eram în întârziere și care mă vor ajuta să pun deoparte o sumă consistentă. Dar, în momentul în care le-am trimis, am simțit că am depășit o barieră personală înaltă cât un munte. Standardele mele se îmbunătățesc. Renunț la obiceiuri proaste. Mă dedic din ce în ce mai mult identității mele din viitor. 

Poți face și tu la fel. Care ar fi pașii importanți pe care i-ai putea face și pe care i-ai tot amânat pentru că te temi de ei? Ce îți ”atârnă ție de gât”?

Concluzie

Transformă-ți alarma ceasului deșteptător într-un trigger. Acesta îți poate declanșa imediat trăiri pozitive și te vei trezi plin de bucurie. Te vei trezi energizat. Te vei trezi pregătit pentru succes. În 5 minute vei putea începe să faci deja un lucru grozav, primul din acea zi!

Trezește-te și pune-te în mișcare. Doar astfel îți construi o viață din zile productive și pline de sens. 

Citește și:

Cum să câștigi timp simplu și eficient

Dacă și tu crezi că timpul înseamnă bani, citește asta

Author(s)

  • Benjamin P. Hardy

    autor, soț, tată

    Soț și tată adoptiv a trei copii. Doctorand în psihologie organizațională și autor a două eBook-uri (despre productivitate și strategii de blogging).