În următoarele 4 minute vei afla:

– Cum să îți găsești bucuria de a te da jos din pat dimineața.
– Ce crede Einstein despre curiozitate.


În Japonia, milioane de oameni au „Ikigai” – un motiv de a se da jos fericiți din pat în fiecare dimineață. Pe tine ce te motivează când te trezești?

Despre insula niponă Okinawa, unde s-a născut filosofia Ikigai, se spune că adăpostește cea mai mare populație de centenari din lume. Oare acest concept contribuie la longevitatea lor?

Dan Buettner, autorul volumului Blue Zones: Lessons on Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest, consideră că da.

Conform lui Buettner, conceptul de Ikigai nu aparține exclusiv celor din Okinawa: „Poate că nu au un cuvânt pentru asta, dar în toate zonele albastre, printre care Sardinia și Peninsula Nicoya, există aceeași mentalitate printre oamenii longevivi.”

Buettner sugerează să-ți faci trei liste: valorile tale, lucrurile pe care-ți place să le faci și lucrurile la care te pricepi. Intersecția dintre cele trei coordonate este ikigai-ul tău.

Scriitorul și specialistul în mitologie Joseph Campbell a spus odată: „Îndemnul meu general pentru studenții mei este ≪Urmați-vă fericirea!≫. Aflați unde este și nu vă temeți să o urmați.

„Ikigai-ul tău se află la intersecția dintre lucrurile la care te pricepi și cele pe care-ți place cel mai mult să le faci”, spune Hector Garcia, co-autorul cărții Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită. Acesta scrie: „La fel cum oamenii tânjesc după bunuri materiale și bani încă de la începuturile timpului, alți oameni se simt extenuați de goana neîncetată după succes și celebritate și se concentrează în schimb pe ceva mai mult decât bunăstarea lor materială. De-a lungul anilor, lucrul ăsta a fost descris folosind multe cuvinte și practici diferite, dar păstrând această esență în centrul sensului vieții.”

Ikigai e văzut drept punctul de convergență a patru elemente de bază:

Ceea ce iubești (pasiunea ta)

Ceea ce oferi lumii (misiunea ta)

Ceea ce știi să faci bine (vocația ta)

Ceea ce-ți poate aduce bani (profesia ta)

Se spune că dacă îți descoperi propriul Ikigai, vei avea parte de satisfacție, fericire și de o viață mai lungă.

Vrei să-ți găsești propriul Ikigai? Pune-ți următoarele întrebări:

1. Ce iubesc?

2. La ce mă pricep?

3. Pentru ce pot fi plătit acum – sau care dintre aptitudinile mele pot fi transformate într-o profesie?

4. Ce pot oferi lumii?

În cartea lor, Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită, Hector Garcia și Francesc Miralles explică cele zece reguli care pot ajuta pe oricine să-și găsească propriul Ikigai.

1. Fii activ și nu te pensiona!

2. Adoptă un ritm de viață mai lent.

3. Mănâncă doar până te simți 80% plin.

4. Înconjoară-te de prieteni sinceri.

5. Fii în formă făcând mișcare zilnic.

6. Zâmbește și oferă atenție oamenilor din jurul tău.

7. Reconectează-te cu natura.

8. Fii recunoscător pentru orice-ți înseninează ziua și te face să te simți viu.

9. Trăiește clipa.

10. Urmează-ți ikigai-ul

Lucrurile care contează cu adevărat pentru tine îți pot deschide ikigai-ul.

Urmează-ți curiozitatea!

Filosoful și activistul pentru drepturi civile Howard W Thurman a spus:

„Nu întreba de ce are lumea nevoie. Întreabă-te ce te face să te simți viu, apoi du-te și fă-o. Pentru că lumea de asta are nevoie, de oameni care s-au trezit la viață.” 

Pentru milioane de oameni, problema e că au încetat să mai aibă curiozități legate de experiențe noi, pe măsură ce și-au asumat responsabilități și și-au construit rutine. Începe să uite că există pe lumea asta lucruri inedite, de care se minuna. Dacă te numeri printre acești oameni, poți să schimbi această atitudine, mai ales dacă încă mai cauți sens și împlinire în viața ta.

Albert Einstein ne încurajează să ne urmăm curiozitățile. A spus odată:

„Nu te gândi la motivele pentru care-ți pui întrebări, pur și simplu nu te opri din cercetat. Nu-ți face griji despre lucrurile la care nu poți să răspunzi și nu încerca să explici ceea ce nu poți să știi. Curiozitatea e o motivație în sine. Nu ești uluit când contemplezi misterele eternității, ale vieții, ale minunatei structuri din spatele realității? Ăsta e miracolul minții umane – să-i folosește structura, conceptele și formulele drept instrumente, prin care să explice ceea ce vede, simte și atinge omul. Încearcă să înțelegi câte-un pic mai mult în fiecare zi. Să-ți păstrezi sfânta curiozitate.”

Un exemplu clasic este curiozitatea lui Steve Jobs față de fonturi, care l-a determinat să facă un curs aparent inutil despre tipografie și astfel să-și dezvolte afinitatea față de design.

Mai târziu, pasiunea lui a devenit un ingredient esențial al computerelor Apple și principalul element care a diferențiat Apple pe piață.

Ne naștem curioși. Impulsul nostru nesățios de a învăța, inventa, explora și studia merită să aibă același statut ca toate celelalte impulsuri din viața noastră.

Împlinirea devine principala prioritate pentru cei mai mulți dintre noi. Milioane de oameni încă se chinuie să afle ce sunt sortiți să facă. Ce-i entuziasmează. Ce-i face să piardă șirul orelor. Ce scoate ce-i mai bun din ei.

„Intuiția și curiozitatea noastră sunt busole interne foarte puternice, care ne ajută să ne conectăm cu propriul Ikigai”, scriu Hector Garcia și Francesc Miralles.

Care e acel unic lucru simplu pe care-ai putea să-l faci astăzi, ca expresie a propriului Ikigai?

Găsește-l și urmează-l cu tot sufletul, dacă o vei face cu mai puțină hotărâre, poate la un moment dat vei considera că nu ai fost demn de timpul tău limitat pe planeta Pământ.

Citește și:

10 cărți pe care să le citești în 2020

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții