În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este mai ușor să faci bani decât să-i administrezi corect
– Ce e musai să ai la tine atunci când pleci la cumpărături ca să cheltui mai puțin.


Vine vacanța, deja auzi în jur discuții despre destinații care mai de care, în timp ce  tu te uiți în cont și te gândești că iar ești la un pas de zero lei. De unde bani de vacanță? De unde bani de distracții? Poate stai și te gândești cum reușesc alții să aibă bani de vacanțe, de cursuri pentru copii, de haine noi, de distracții și răsfăț, când tu abia ieși pe zero de la o lună la alta și mai ai și câteva credite la bancă.

Oare restul câștigă mai mulți bani și mintea îți fuge la câteva persoane, cântărești un pic răspunsul și apoi îți dai seama că nu, nu par a câștiga mai mult decât tine, deci cu siguranță este un alt secret la mijloc. Se spune că este mai ușor să faci bani decât să-i administrezi corect.

Poate te ia valul la cumpărături și nici nu-ți dai seama câți bani se duc pe lucruri de care de fapt n-ai nevoie, dar au fost în fața ta, te-au tentat și le-ai luat acasă. Dar de fapt știi tu mai bine pe ce se duc banii, mai degrabă vrei să afli cum să faci ca să n-ajungi la zero lună de lună.

Ține un jurnal de cheltuieli

Știu, pare obositor și nici nu te prea atrage. Ce să faci cu un jurnal? Să-ți adâncești vinovăția? Să-ți demonstrezi că ești praf la gestionarea banilor? Și, de fapt, îți mai este și frică să vezi negru pe alb ce faci tu lună de lună. Ei bine, creierul tău va veni cu suficiente motive ca să nu faci asta, să nu-ți bați capul.

Metoda jurnalului dă roade în orice domeniu pe care vrem să-l controlăm, ne arată ce nu vedem sau ce nu vrem să vedem. Apoi ne arată tendințe, adică vedem când și cum cheltuim banii, la supărare, la bucurie, pe anumite lucruri, inclusiv unde exagerăm sau aruncăm bani pe fereastră. Prin urmare ia decizia să controlezi tu banii și să nu-i lași pe ei să te controleze.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Pentru o perioadă ține un jurnal ca să înțelegi unde se duc banii tăi, concluziile după o lună sau două o să facă lumină în situația ta financiară și o să te ajute să-ți organizezi mai bine banii.

Cumpără pe bază de listă

Știi de câte ori te duci la magazin după o pâine și faci ce faci și ieși cu plasa plină și cu câteva sute de lei mai puțin? Cu toții o pățim. Vedem ceva ce ne trebuie și am uitat, apoi găsim ceva la ofertă, și ceva de ce ne e poftă, plus ceva ce luăm ca să fie, și încă ceva ce parcă s-a terminat și la casă banii zboară.

Cheltuielile cu mâncarea sunt mari, o să vezi asta și din jurnal. Fă-ți meniu, cumpără ce ai nevoie, folosește ce ai în cămară și în frigider, cumpără doar ce ai nevoie. Când îți faci lista de cumpărături o să te concentrezi să găsești produsele de care ai nevoie și astfel nu ți se vor lipi de mână alte produse.

Folosește lista de cumpărături și când mergi la alt timp de cumpărături. De exemplu una este să mergi să cauți o cămașă albă și alta este să mergi să vezi ce mai este prin magazine. Diferența se va vedea direct în portofelul tău pentru că nu vei mai cheltui doar de dragul cumpărăturilor.

Stabilește-ți obiective

Obiectivele pe care ni le stabilim de obicei cer bani, fie că este vorba despre participarea la un curs de dezvoltare profesională, personală, fie că vrem să călătorim mai mult. Când ai un obiectiv, vei reuși să cheltui mai puțin, de fiecare dată te vei gândi că mai bine pui banii în pușculiță ca să fii mai aproape cu un pas de obiectivul tău decât să-i cheltui impulsiv.

Stabilitatea financiară, siguranța, progresul, independența pot fi obiective foarte bune și care sunt mai importante decât plăcerile trecătoare.

Folosește bugete

După ce ți-ai analizat lista de cheltuieli, stabilește de unde o să tai și unde o să pui. Bugetele te ajută să ții cârma dreaptă într-o mare de oferte și de tentații. Dacă ai datorii, ți-aș recomanda să bugetezi o sumă mai mare decât rata lunară. Cu fiecare lună cu care ai plătit un credit în avans, cu atât ți-ai mai pus niște bani în buzunar, pentru că n-o să mai plătești dobândă pe lunile pe care reușești să plătești în avans datoria.

Încearcă să te încadrezi în banii pe care ți i-ai stabilit pe fiecare zonă de cheltuieli în parte: rate, utilități, mâncare, transport, distracții etc și, când banii se termină, să nu iei din altă parte. Dacă simți că ai bugetat prea puțin, ajustează bugetul ți apoi ține-te de el.

Începe pas cu pas

Decide că vrei să ai și tu bani deoparte, să nu mai trăiești cu frica zilei de mâine. Ține-ți un jurnal cu tot ce cheltuiești și analizează-l serios. Când ajungi acasă, analizează bonurile și vezi ce cheltuieli nu erau necesare: altă dată, vei încerca să le eviți. Verifică care este starea ta financiară: ce venituri ai, ce cheltuieli ai, ce datorii și ce rezerve. Stabilește-ți obiective clare: fă-ți un fond de urgență, unul de siguranță, închide datoriile cât de repede poți, economisește pentru ce-ți dorești în loc să apelezi la alte împrumuturi. O să-ți ia ceva timp ca să scapi de vechile obiceiuri în care cheltuiai pe ce se nimerea și răbdai până la următorul salariu. Decide că vrei să ai o relație bună cu banii tăi și apoi lucrurile se vor schimba încet.

Fă-ți un plan și ține-te de el. Fă-ți un ritm propriu prin care să pui ordine în situația ta financiară și apoi stabilește un plan de a progresa, o să vezi că toată această investiție de timp o să dea roade.

Aici găsești și alte articole utile de educație financiară scrise de mine.

Citește și:

Cum să fii neamț: învățăturile unui german neaoș despre finanțele personale

Test: Cât de bine reușești să-ți gestionezi finanțele?

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.