Conturi, împrumuturi, carduri, asigurări. Oare cum reușești să-ți gestionezi finanțele? Ai carduri de credit și abia te descurci în fiecare lună plătind rata și dobânda la ele? Ai facturi neplătite la utilități și avize de deconectare? Ai datorii la rude și la prieteni și eviți să le mai răspunzi la telefon? Aștepți sfârșitul lunii ca să-ți încasezi salariul și să cheltui jumătate din bani cumpărând online sau returnând datorii? Sau toate astea îți sunt străine și ești unul dintre cei care nu numai că au control asupra finanțelor lor, ci compară și prețurile, aleg ofertele cele mai bune și pot chiar pune deoparte o sumă de bani lunar? Dacă faci parte din această categorie, felicitări! Ești unul dintre norocoși! O planificare corectă a banilor te va ajuta să fii pregătit în cazul unor urgențe (medicale sau de altă natură). Dacă vrei să știi cât de bine te descurci, răspunde la întrebările de mai jos și calculează-ți scorul la final!

Metoda de calcul: pentru întrebările 1-11 poți răspunde cu (A) Întotdeauna; (B) Uneori sau (C) Niciodată. La întrebările 12-15 cu Adevărat sau Fals.

  1. Îmi fac un buget lunar / anual ca să-mi pot gestiona finanțele eficient.
  2. Îmi plătesc facturile la timp.
  3. În fiecare lună economisesc 10% din venituri.
  4. Încerc să pun deoparte lunar bani pentru urgențe.
  5. Mă pregătesc pentru cheltuielile mari pe care le am, precum impozitele și asigurările de sănătate și pensie.
  6. Încerc să-mi mențin soldul la un nivel rezonabil în fiecare lună.
  7. Am început deja să pun bani deoparte pentru bătrânețe.
  8. Nu cheltui niciodată de pe cardurile de credit mai mult decât pot plăti.
  9. Achit integral rata pentru cardul meu de credit în fiecare lună.
  10. Cel puțin o dată pe an, analizez situația creditelor mele, fie că este vorba despre ipoteci, creditul imobiliar sau cardul meu de cumpărături.
  11.  Mă informez constant în legătură cu domeniul financiar și sunt la curent cu modificările care apar (rata inflației, cursul valutar, valoarea EURIBOR).
  12. Am obiective financiare bine definite, pe care încerc să le ating.
  13. Anul trecut mi-am analizat situația financiară și mi-am stabilit obiective pentru acest an.
  14. Compar prețurile astfel încât să aleg întotdeauna cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere financiar.
  15. Cel puțin o dată pe an, îmi verific economiile și mă gândesc la modalități de a le crește.

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Calculează-ți scorul!

Pentru răspunsurile la întrebările 1-11 calculează:

  • 2 puncte pentru fiecare răspuns „Întotdeauna” pe care l-ai dat;
  • 1 punct pentru „Uneori”;
  • 0 puncte pentru „Niciodată”

Pentru răspunsurile la întrebările 12-15 calculează:

  • 2 puncte pentru fiecare răspuns „Adevărat” pe care l-ai dat;
  • 0 puncte pentru „Fals”.

Și acum să vedem rezultatele!

 26-30 de puncte: acest scor arată că reușești să-ții ții sub control finanțele! Felicitări! Ține-o tot așa pentru că ești pe drumul cel bun!

21-25 de puncte: îți gestionezi destul bine finanțele. Totuși, poate ar trebui să te gândești la modalități de a-ți spori economiile sau chiar de a-ți reduce datoriile.

16-20 de puncte: în timp ce, teoretic, îți gestionezi bine finanțele, le pierzi undeva, drept urmare nu-ți poți îmbunătăți situația financiară, dar nici să te protejezi de datorii și mai mari pe viitor. Poate ar trebui să apelezi la serviciile unui consultant împreună cu care să elaborezi o strategie de management financiar.

0-15 puncte: este timpul să-ți îmbunătățești managementul financiar, astfel încât să fii pregătit și pentru situații neprevăzute și nu întotdeauna plăcute. Poți urma un curs financiar online sau poți apela la un consultant financiar, care să te învețe cum să ai grijă de banii tăi.

Citește și:

Cum să fii neamț: învățăturile unui german neaoș despre finanțele personale

5 Motive care te fac să cheltui excesiv