În următoarele 7 minute vei afla:

De ce este important să menții conexiunea cu cei dragi, chiar și atunci când lucrezi de acasă.
– Cum gestionezi relația cu partenerul atunci când lucrați amândoi de acasă.


La începutul anului 2020, cei mai mulți dintre noi am fost nevoiți să lăsăm în urmă ceea ce numeam „stil de viață propriu”. Și asta pentru că ne-am trezit, brusc, în mijlocul unei pandemii care ne-a forțat să păstrăm distanțarea socială pentru a preveni răspândirea virusului – iar această situație a însemnat începutul lucrului de acasă. 

Vă mai aduceți aminte cât de simplu puteam să separăm viața de la birou de cea de acasă? Eram pur și simplu „programați” ca, atunci când pășeam pe ușa biroului, să ne începem ziua de muncă. Momentul acela, când îi vedeam pe colegi și ne așezam la mesele noastre, era ca un buton pe care îl apăsam să dăm startul unei noi zile de lucru. 

La începutul lui 2020, cei mai mulți dintre noi am fost forțați să lăsăm aceste obiceiuri în urmă. Ne-am trezit, brusc, în mijlocul unei pandemii care ne-a obligat să păstrăm distanțarea socială pentru a preveni răspândirea virusului, iar această situație a însemnat, pentru mulți, începutul lucrului de acasă. A trecut aproape un an în care, cu toții, am încercat să ne adaptăm „noului normal”. 

În 2021 știm deja ce înseamnă să lucrăm de acasă, însă ne vom confrunta cu o nouă provocare: să aflăm cum putem lucra în continuare în această formulă, reușind totodată să ne menținem buna dispoziție și productivitatea. Trebuie să rămânem creativi, chiar lucrând de acasă, să găsim și să implementăm strategii care să ne permită o tranziție cât mai reală de la muncă la acasă pentru că, la urma urmei, fizic vorbind, rămânem exact în același loc. 

Provocările de a sta acasă sunt diferite, pentru fiecare dintre noi. Există cei care locuiesc singuri, cei care stau în casă împreună cu partenerul lor, sau locuințe în care se află părinți și copii deopotrivă. Putem să facem lucruri diferite în fiecare dintre aceste scenarii ca să ne menținem fericiți, motivați și productivi în timp ce lucrăm de la distanță. 

Bucură-te de avantajul de a lucra singur, de acasă!

Atunci când companiile și-au trimis oamenii să lucreze de acasă, multe departamente au fost nevoite să-și schimbe modul de lucru – de la cel din birouri la lucrul de la distanță. Pentru oamenii care locuiesc singuri, acest lucru a însemnat și o lipsă a interacțiunii cu ceilalți colegi în timpul zilei. Să meargă prin birou sau să aibă musafiri acasă erau, pentru acești oameni, acțiuni importante care le permitea să stea în contact cu alte persoane. Deși să locuiești singur nu înseamnă neapărat să suferi de singurătate, studiile arată că există un risc destul de mare ca cei care stau singuri și lucrează de acasă să se simtă însingurați și izolați. 

Trebuie să înțelegem că există o diferență esențială între a fi singur și a fi solitar, atunci când lucrezi de acasă. Există aspecte pozitive de care ai parte atunci când locuiești singur: te poți bucura de liniște, de calm și de spațiul din jurul tău; ești liber să faci lucruri care îți fac plăcere, dar care necesită concentrare, cum ar fi cititul, meditația, scrisul sa

Oricât ești de introvertit, tot simți la un moment dat nevoia să fii în preajma altor oameni, într-un fel sau în altul. Așa că pune-ți în agendă, în fiecare zi, un interval de timp în care să te conectezi cu cei dragi, fie că e vorba de o întâlnire pe Zoom, o conversație pe e-mail sau la telefon, un mesaj. Atunci când ai acea conversație sau când scrii mesaje, dedică-te lor în totalitate; nu te uita la televizor și nici nu-ți verifica e-mail-urile în același timp, ci caută să te implici în conversația pe care o ai cu persoana care este importantă pentru tine. Fii activ pe tot parcursul zilei și fă mișcare; chiar și câteva exerciții de sport ușoare te pot ajuta să-ți îmbunătățești dispoziția. Poți, de asemenea, să-ți planifici câteva întâlniri virtuale cu prietenii sau poți să faci sport împreună cu ei. 

Și, pentru că atunci când ești singur în casă ai o libertate mai mare de mișcare, poți să schimbi scenariul zilnic așa cum îți place. Poți pleca din oraș să îți încarci bateriile undeva în natură. Iar acest lucru te va face să te simți că nu ești singur în această lume. 

Să lucrezi de la distanță și… în cuplu 

Să aveți o relație de succes în cuplu înseamnă să vă păstrați independența și spațiul individual al fiecăruia dintre voi. Acum, când trebuie să lucrați de acasă, modul în care co-existați ca un cuplu este afectat de faptul că împărțiți aceeași casă pentru lucru, pentru viața de după birou și pentru distracțiile voastre obișnuite. Unul dintre spațiile în care fiecare persoană funcționa independent era, înaintea pandemiei, biroul, de luni până vineri. Astăzi, birourile se află sub același acoperiș, și trebuie să învățăm să facem diferența dintre timpul de muncă și perioada în care ne relaxăm în același spațiu. 

Să începem cu partea pozitivă a lucrurilor: să amândoi lucrați de acasă poate însemna o oportunitate extraordinară să vă cunoașteți mai bine reciproc, să vă înțelegeți mai bine și să fiți mai empatici unul cu celălalt. Puteți să vă stabiliți orarele de muncă împreună, să le potriviți astfel încât orele libere să coincidă, să faceți o plimbare după orele de program, să vorbiți, într-o pauză, despre cum se desfășoară ziua de muncă, sau să luați prânzul împreună. Deși pare minunat să te afli în compania partenerului tău, trebuie să cauți mereu să stai în contact și cu alți oameni. Ca să aveți o relație sănătoasă, e necesar să aveți o viață socială și afara cuplului. Stabiliți întâlniri video „la o cafea” cu prietenii și încercați să mențineți legătura cu persoanele apropiate. 

Există diferite modalități de a lucra de acasă… în cuplu, așa cum există și o mulțime de cupluri diferite în lume. Așa că, indiferent ce decideți să faceți pentru a funcționa relația, dar și munca, cel mai important lucru este să mențineți comunicarea, să vă ascultați unul pe celălalt la final de zi și să discutați în permanență despre ce ați putea face mai bine. Experții recomandă să proiectați chiar un sistem de muncă care să funcționeze pentru amândoi. Stabiliți reguli clare, care să vă permită să fiți concentrați pe ceea ce aveți de făcut, rămâneți atenți la ceea ce faceți, planificați prânzul sau pauzele în care vorbiți sau vă uitați la Instagram. 

În aceste momente pandemice, trebuie să fim conștienți că vor exista momente de disperare, de plictiseală, de nerăbdare și, atunci când vor apărea, cel mai bine este să vă descărcați și să vă înțelegeți unul pe celălalt. Căutați activități romantice sau amuzante pe care le puteți face acasă, sau programați o excursie în împrejurimi, într-un loc sigur în care vă puteți relaxa împreună. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Munca de acasă alături de cei mici 

Dacă ești un părinte care lucrează, pun pariu că știi foarte bine ce înseamnă să împarți orele unei zile între muncă, familie, casă, treburile casei și să-ți permiți, de asemenea, să găsești câteva momente pentru grija față de propria persoană. Iar acesta era un exercițiu destul de complicat și atunci când puteam merge la birou, iar copiii erau la școală; acum, când stăm cu toții acasă, zilele de muncă s-au transformat în ceva incredibil de complicat și provocator. 

Lucrul de acasă și școala online au fost două lucruri care au dat peste noi ca un uragan și ne-au întors viețile pe dos. Rutina pe care o aveam deja împreună cu copiii noștri s-a schimbat pe neașteptate. De la o zi la alta, trebuie să fim acasă să facem aceleași activități, doar că… împreună. Trebuie să improvizăm un birou și o sală de clasă sub același acoperiș, acolo unde orele online ale copiilor și munca noastră trebuie să înceapă în fiecare dimineață. Au existat și momente de criză, în care și mama și tata aveau o ședință, iar copilul avea ajutor la ora de matematică. Dacă ești părinte și te regăsești în această situație și ai impresia că nu-i poți face față, aș vrea să-ți spun că e absolut normal să te simți așa, pentru că lucrul de acasă atunci când ai copii este cu adevărat imposibil. 

Cu toate că știm că rutina este dificilă, viața trebuie să meargă înainte și trebuie să ne adaptăm noului normal, gândindu-ne în permanență că situația asta cu școala online e ceva temporar, și că noi suntem acolo pentru bine lor. Trebuie să acceptăm că, dacă această situație este una inedită pentru noi, tot neobișnuită e și pentru copiii noștri. Și, dacă înainte de pandemie reușisem să punem la punct o rutină care funcționa, acum trebuie să imaginăm un mod nou care să ne ajute să ducem la bun sfârșit activitățile esențiale, apoi să ne permită să facem și ce ne-am dori să putem face. Încă de când ne trezim, există o mulțime de lucruri pe care trebuie să le facem astfel încât familia să funcționeze. Ne ocupăm de treburile casnice, îi ajutăm pe copii să se pregătească pentru lecții, pregătim totul pentru activitățile de la birou, programăm mesele zilei, ne asigurăm că membrii familiei au parte de momente de distracție și de mișcare fizică. 

Ce-ar putea funcționa pentru mulți dintre noi? Un program de luni până vineri, amănunțit, cu activități bine stabilite, în care orele de baie, școală, muncă, sport și orele de culcare sunt mereu aceleași. 

Încearcă să separi fizic, pe cât posibil, biroul tău de școala copiilor și de spațiul de „acasă” și discută cu cei mici de ce spațiul tău de muncă trebuie să fie în altă cameră. Ei vor înțelege că părinții au nevoie de un spațiu privat pentru că au diverse ședințe și au nevoie de intimitate și liniște. Fă-i să înțeleagă că se pot baza pe ajutorul tău, că poate vor exista momente în care nu le poți da acest sprijin imediat, pentru că ești într-o discuție, dar că, imediat ce vei termina întâlnirea, îi vei ajuta cu orice au nevoie. 

Ca părinți și adulți deopotrivă, trebuie să avem grijă de noi ca să ne menținem spiritul pozitiv, să fim fericiți și calmi în timp ce lucrăm de acasă, alături de copii. Exercițiile de sport, meditația, o plimbare, Yoga – toate acestea sunt câteva opțiuni care te pot ajuta să ai grijă de starea ta de bine. Încearcă, uneori, să ieși din rutină ca să mai reduci din stresul pe care acest „stat și lucrat de acasă” îl provoacă. O alternativă minunată poate fi plecarea într-un loc prietenos cu familiile, aproape de casă, unde poți, pentru o perioadă, să muți biroul și orele de la școală ale copiilor. Ia în considerare o zonă în natură, unde atât adulții, cât și copiii pot să se bucure și pot să se relaxeze departe de aglomerație. 

Fii un angajat la distanță fericit și sănătos!

Indiferent dacă lucrezi acasă singur, alături de partenerul tău sau în casă cu întreaga familie, este extrem de important să continui să ai grijă de celălalt, să practici distanțarea socială, să porți două măști, să te speli pe mâini mereu pentru a preveni împrăștierea virusului. Cu toții trebuie să ne adaptăm acestei noi normalități în cel mai eficient mod cu putință, făcând din starea noastră de bine și din sănătatea noastră mintală o prioritate, astfel încât să fim fericiți și pozitivi până când va trece această situație. 

Citește și:

Coronavirus: când casa devine birou

Cum să aveți grija de relația voastră atunci când lucrați amândoi de acasă