În următoarele 7 minute vei afla:

– Cum îți poate salva reputația o husă pentru cameră.
– De ce practicarea recunoștinței îți îmbunătățește viața.


Pandemia globală ne-a obligat pe mulți dintre noi să ne adaptăm repede la o nouă normalitate. În Elveția, ne aflăm în a șaptea săptămână de autoizolare și aș vrea să vă împărtășesc lecțiile legate de activitatea profesională pe care le-am învățat eu în acest răstimp. 

1. O echipă bună poate deveni o echipă extraordinară

Am fost absolut uluită de dedicarea și de energia echipelor noastre. De la angajați din toate colțurile lumii, care mi-au scris despre modul în care se implică în bunul mers al lucrurilor în comunitatea lor, până la propria-mi echipă, care s-a mobilizat eficient în ciuda diferitelor probleme legate de gestionarea familiei restrânse sau lărgite, în paralel cu activitatea profesională. Sunt mândră de colegi pe care nu am apucat (încă) să îi cunosc, pentru felul în care au înțeles să aibă grijă unii de alții și de clienții noștri, în aceste vremuri tulburi. Această criză mi-a arătat că oamenii chiar au super-puteri. 

2. Lucratul de acasă e o experiență mult mai intensă decât m-aș fi așteptat

Aș fi fost tentată să cred că atunci când ai mai mult timp liber, când nu trebuie să călătorești în interes profesional și nici nu faci naveta zilnic între casă și birou, lucrurile sunt mult mai simple. Însă, pe măsură ce granițele dintre serviciu și viața profesională se estompează, mă trezesc uneori în situația de a avea nevoie de cineva care să mă încurajeze să plec din fața calculatorului. Din fericire, copiii mei sunt mari (iar soțul meu este profesor) și nu mă încurcă deloc atunci când lucrez. Dar și colegii mei (printre care, unii chiar trebuie să facă slalom între viața de familie și profesie) se găsesc uneori în situația de a nu reuși să se oprească din lucru. Ba chiar și mai mult, atunci când încep devreme și termină târziu, pentru a reuși să respecte și orele de cursuri online ale copiilor, sau pentru a le putea oferi acestora, pur și simplu, atenție și timp de calitate petrecut împreună. În vremurile acestea, este important să ne organizăm conștiincios programul zilnic și să îl respectăm.

O altă lecție cu care rămân este aceea că motivația intrinsecă ne poate mobiliza în orice fel de situație. 

3. O husă cu care să poți obtura camera poate să îți salveze viața sau reputația

Când am conferințe matinale, recunosc că, uneori, încep lucrul în pijamale… Sunt întru totul de acord cu vocile care susțin că activitatea profesională trebuie să se desfășoare cât mai aproape de formula obișnuită și că trebuie să fim ”îmbrăcați de serviciu” atunci când ne apucăm de treabă, însă, nu am fost niciodată o persoană prea matinală. Mi s-a întâmplat să fiu la un pas de a rata începutul unei video conferințe pentru că nu vroiam să fiu văzută. Noroc cu micul dispozitiv de obturare a camerei!

Totuși, consider că video conferințele sunt un instrument foarte valoros – mai ales când este vorba de întâlniri informale și de discuții cu colegii – pentru că se creează o conexiune mult mai profundă decât atunci când camera este oprită. Desigur, e important să fim pe aceeași lungime de undă cu cei cu care vorbim și contează foarte mult și momentul zilei. 

4. Pe timp de criză, comunicarea dintre colegi poate deveni mult mai eficientă

Profesioniștii cu care colaborăm noi au făcut o treabă extraordinară, dezvoltând conținut valoros și ajutând organizația să ofere servicii de cea mai bună calitate, dar și povești pe măsură. În companie, comunicăm pe o platformă internă de social media, Yammer. Și în această perioadă, interacțiunile și prezența în rețea au ajuns la cele mai înalte cote de când aceasta a fost implementată, anul trecut. Am încurajat oamenii de peste tot din lume să își povestească experiențele, iar liderii noștri au fost și ei foarte activi, comentând și împărtășindu-și poveștile. 

5. Toată lumea are de câștigat atunci când managementul arată empatie

Într-o perioadă complicată, ca aceasta, o echipă de management puternică devine un factor critic pentru succesul companiei. Și pentru că situația actuală implică anxietate, empatia celor din conducere și leadership-ul autentic, ajută enorm. Din numeroasele conversații pe care le-am purtat și din comentariile pe care le-am citit, am tras concluzia că cei care lucrează la Siemens simt că se ține cont de ei – știm cu toții că prioritatea numărul unu este sănătatea angajaților, siguranța și bunăstarea lor. Iar angajații vor simți întotdeauna dacă grija este autentică. În compania noastră au apărut multe feedback-uri pozitive în legătură cu compasiunea sinceră a celor din echipa de conducere pentru lucrătorii noștri și pentru clienți, mai ales în această perioadă. Felul în care răspundem acestei provocări va avea un impact important în anii care vor veni. 

6. Criza va determina o schimbare de paradigmă în ceea ce privește aplicabilitatea soluțiilor digitale

Echipele noastre IT de peste tot din lume au făcut o treabă grozavă pregătind în numai câteva zile infrastructura necesară pentru a putea face față celor 130 000 de angajați ce urmau să lucreze de acasă. Ba chiar mai mult, avem ocazia să ne vedem colegii așezați la masa din propria bucătărie, lucrând la calibrarea ventilației din unitățile special destinate tratării bolnavilor de COVID-19, sau, gestionând de la distanță, prin apel video, diverse teste. Unii dintre colegii și partenerii noștri ajută la fabricarea în 3D a unor anumite echipamente medicale. Filosoful grec Platon ar fi spus cândva că ”nevoia e mama tuturor invențiilor”. Iar această situație aduce noi niveluri de inovație și de colaborare. Să sperăm că vom beneficia de ele și după ce criza se va fi încheiat. 

7. Recunoștința este o stare de spirit foarte puternică

Am învățat asta când treceam printr-o perioadă foarte solicitantă din punct de vedere profesional. Dacă reușești să te concentrezi asupra lucrurilor pentru care te simți recunoscător, vei simți cât de mult te ajută. Da, îmi doresc cu disperare să merg să o îmbrățișez pe mama (pentru că suntem încă în doliu după moartea bruscă a tatei, din luna ianuarie). Da, mi-ar plăcea foarte mult să ies cu prietenii la cină. Da, mi-ar plăcea o sesiune de brainstorming față-în-față cu echipa mea. Însă, sunt mulțumită că se descurcă bine copiii cu cursurile școlare de acasă; apelurile video zilnice cu mama mă ajută enorm; mă bucur că îmi pot continua munca; și cel mai important dintre toate, sunt recunoscătoare pentru că, atât cei din familia mea, cât și prietenii mei, sunt sănătoși.

Gânduri de încheiere

Așadar, vă rog să cereți ajutor atunci când aveți nevoie de el și să încercați să vă susțineți unii pe alții în această perioadă de criză. Eu cred sincer că întâmplarea aceasta va schimba definitiv unele lucruri – că vom fi cu adevărat bucuroși atunci când ne vom putea întâlni cu cei din familie, cu prietenii și colegii noștri – lucruri pe care, cu numai câteva luni în urmă, le luam de bune. Și ca să închei cu un alt citat: ”Nicio iarnă nu durează veșnic, nici o primăvară nu își sare rândul!”. Vom aprecia noua normalitate mai mult decât oricând!

Citește și:

Coronavirus: când casa devine birou

Biroul din bucătărie și adaptarea la noul normal