În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce este empatia caldă și când se manifestă ea.
– Cum poți rata șansa de a fi empatic față de cineva. 


Empatia este capacitate de a ne conecta cu emoțiile celorlalți, de a ne conecta cu oamenii și de a vedea lucrurile din perspectiva lor. Empatia ne ajută să creăm relații, să avem grijă de familie și de oamenii cu care lucrăm, să fim umani până la urmă…

Empatia sănătoasă este de dorit și se poate dezvolta asemenea oricărei abilități. Ce știu puțini oameni este faptul că există două tipuri de empatie și, în funcție de aceste două modalități de a înțelege emoțiile și trăirile celorlalți, putem să reacționam diferit. 

Pot fi empatic până în punctul în care să preiau cu totul starea oamenilor cu care intru în contact sau pot fi empatic păstrându-mi starea de spirit inițială, fără a interfera cu ce simte sau trăiește interlocutorul meu.

Empatia caldă este cea mai cunoscută și se referă la situațiile în care simțim ceea ce simte și partenerul nostru de discuție. Ești sub impulsul empatiei calde atunci când îți vezi copilul că este respins de alți copii la locul de joacă și tu simți tristețea lui sau anxietatea sau chiar furia lui. Această empatie te ghidează spre a fi acolo lângă copilul tău, să-l înțelegi, să-l ajuți.

Partea mai puțin bună cu această formă de empatie este că mulți oameni sunt copleșiți de aceste emoții și nu știu cum să le gestioneze. Poate că nici măcar nu pot să proceseze în mod sănătos emoțiile și atunci ies la suprafață mecanisme de apărare mai puțin bune. Ne comportăm altfel decât ne-am dori, reacționăm în loc să răspundem asumat din postura de adult. 

În acest caz “ratăm” șansa de a fi empatici, spunând lucruri precum “Nu este atât de grav!” sau “Hai să vezi ce mi s-a întâmplat mie!”, sau pur și simplu să venim cu soluții. Nevoia reală a interlocutorului este de a fi ascultat, înțeles și acceptat! Nu are nevoie de sfaturi sau cuvinte de încurajare.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Prin dezvoltarea inteligenței emoționale, prin autocunoaștere și dezvoltarea personală putem să preluăm controlul atât asupra emoțiilor, cât și asupra răspunsului nostru în fața unor situații provocatoare. Atunci putem fi empatici și putem accepta vulnerabilitatea, atât a noastră, cât și a partenerului / interlocutorului nostru.

Empatia rece înseamnă că eu înțeleg ce simți, fără să și simt efectiv emoțiile tale. Văd că te-ai lovit la picior, îmi dau seama că te doare, dar nu sunt afectat de emoția ta. Ca trainer și coach, folosesc foarte mult în munca mea empatia rece. Tocmai pentru că am un nivel mai amplu și profund de înțelegere, știu prin ce treci, știu și cum se simte, dar nu sunt copleșită de emoții. În postura de client, ai nevoie de cineva care să te înțeleagă și, în același timp, să poată să conțină emoțiile și stările tale. 

Pot să ajut cu adevărat doar atunci când eu sunt detașată. Nu indiferentă, ci detașată de emoție și empatică în același timp. Putem cu toții să fim empatici în acest fel, mai util și pentru noi, și pentru cei din jurul nostru. 

Empatia este cheia către conectare, către prezența atât în viață noastră, cât și în viața celorlalți. Și prima persoană, cu care este nevoie să exersăm această stare, este propria persoană: să fim blânzi cu noi, să fim înțelegători și să ne acceptam așa cum suntem. Asta înseamnă că avem o stimă de sine bună, sănătoasă! Abia din acest punct avem resurse să fim empatici într-un mod sănătos și cu cei de lângă noi.

Citește și:

10 vedete definesc empatia

Ce pot învăța copiii despre empatie din povești

Author(s)

  • Daniela Irimia

    trainer & consultant pentru dezvoltare profesională

    Daniela Irimia are o experiență de peste opt ani de training în companiile din România. Din 2009, este antreprenor și a fondat mai multe proiecte ce încurajează dezvoltarea personală și profesională. Din 2013, dezvoltă și implementează cursuri de comunicare, leadership, muncă în echipă, gestionarea timpului și a stresului în organizații în cadrul Vision Consulting. În 2017 a fondat femeiaindependenta.ro. Daniela este trainer certificat ANC și la nivel european în NLP (programare neuro-lingvistică). Susține workshop-uri și cursuri pentru dezvoltare personală și profesională, oferă mentorat și consiliere pentru dezvoltarea asertivității și a abilităților de comunicare.