În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce a reușit să supraviețuiască yoga mai mult de cinci milenii și să fie practicată și azi.
– Cum poate deveni o simplă saltea de yoga oglinda vieții tale.


Yoga este o industrie în plină expansiune: anul trecut, piața valora 80 miliarde de dolari la nivel global. Această creștere a popularității practicii poate fi observată în diferite aspecte ale acestei piețe din S.U.A. Numărul persoanelor care practică yoga, de exemplu, este în creștere. În primăvara anului 2015, numărul persoanelor care au practicat yoga sau pilates în ultimele 12 luni s-a ridicat la 25,4 milioane în SUA. În total, se estimează că numărul persoanelor care fac yoga în SUA va crește de la 18 milioane în 2008 la aproximativ 55 de milioane. până la sfârșitul anului 2020. Se estimează că veniturile industriei yoga din SUA se vor ridica la aproximativ 11,6 miliarde de dolari SUA până în 2020, o creștere semnificativă față de cifra din 2012, când industria yoga a generat venituri în jur de șapte miliarde de dolari.

Cuvântul „yoga” provine din rădăcina sanscrită „yuj”, care înseamnă uniune. O practică constantă de yoga promovează îmbunătățirea flexibilității, a anduranței fizice și facilitează compasiunea și autocontrolul, cultivând un sentiment general de bunăstare.

Filozofia și practica yoga au fost descrise pentru prima dată de Patanjali în textul clasic, Yoga Sutras, care este recunoscut pe scară largă ca textul de referință despre yoga. Astăzi, mulți oameni identifică yoga doar cu asana, practica fizică a yoga, dar asana este doar unul dintre numeroasele instrumente folosite pentru vindecarea individului. În Yoga Sutras, Patanjali descrie că la baza naturii umane stă conștientizarea pură; și că poți conștientiza și cunoaște propria natură doar prin meditație.

„Ideile despre corpul tău, gândurile tale, relația pe care o ai cu ceilalți nu sunt cu adevărat reale și deci sunt problematice”, explică Lisa Miracchi, profesor de filozofie în cadrul Universității din Pennsilvanya într-un articol publicat de Thirve Global US. „Scopul este să te detașezi de corpul tău, de relația cu ceilalți, de nevoile tale lumești, de dorințe și ambiții”.

Luând în considerare cele spuse de Patanjali, Miracchi afirmă că: „Corpul tău nu este o problemă, relația ta cu ceilalți nu este o problemă, scopul este să trăiești în armonie cu ceilalți”.

Yoga te ajută să-ți gestionezi stresul și anxietatea

Motivele pentru care din ce în ce mai mulți oameni se îndrepta către acesta practică variază de la diminuarea stresului, îmbunătățirea condiție fizice, până la experimentarea sentimentul de fericire de după practică.

Unul dintre motivele pentru care yoga crește în popularitate de la an la este transmiterea pe scară largă a educației. A devenit din ce în ce mai ușor să accesezi orice fel de  informație și orice fel de clasă de yoga, fie ea online sau într-un studio de yoga.

Trăim timpuri în care experimentăm trend-uri de wellness care vin și pleacă la fel de repede, dar yoga a reușit să supraviețuiască mai bine de 5.000 de ani, datorită faptului că este un sistem complet pentru corp-minte. Un sistem care funcționează ca un proces pentru bunăstare, ca nimic altceva.

În ziua de astăzi, oamenii sunt mai stresați ca niciodată. Sunt anxioși și orice metodă folosesc pentru a face față stresului – urcând un munte sau ieșind în oraș cu prietenii – funcționează într-o anumită măsură, dar nu oferă o soluție pe termen lung. Motiv pentru care faptul că se îndreaptă către yoga devine un lucru foarte natural.

Yoga a devenit una dintre terapiile complementare pentru probleme ca depresia, anxietatea, stresul și insomnia datorită faptului că te învață ce înseamnă să fii prezent și cum să creezi spațiu în jurul tău. În momentul în care te poți relaxa în momentul prezent, diminuezi stresul, care stă la baza celor mai multe probleme de sănătate. 

Când ne aflăm sub prea mult stres, fie că este vorba de îngrijorări interne sau circumstanțe externe, o reacție a corpului se declanșează, numită răspunsul „luptă sau fugi”. Practicând yoga se produce o stare opusă celei de „luptă sau fugi”, iar o dată cu această întrerupere se produce echilibrul dintre corp și minte.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Yoga îți oferă spațiul pentru a deveni conștient de senzațiile corpului tău

Profesorul de filozofie Lisa Miracchi, care predă seminarii despre yoga si filozofie în cadrul Universității din Pennsylvania, spune că yoga îți oferă spațiul, la fel ca cel dintre cele patru colțuri are saltelei de yoga, pentru a deveni conștient de senzațiile corpului și emoții. Practica de yoga a ajutat-o să devină conștientă de propria competitivitate și de anxietatea de care suferea, iar conștientizarea de sine pe care o cultivă yoga a ajutat-o să devină o parteneră, o profesoară și o membră a familiei mult mai implicată.

Cu cât învățăm să ne relaxăm mai mult, situațiile de viață devin mai clare. Yoga poate fi privită că un sistem de dezvoltare personală prin care-ți crești încrederea în sine, îți îmbunătățești eficiența, îți sporești atenția, îți diminuezi gradul de iritabilitate și încurajezi o perspectivă optimistă asupra vieții.

Practicile și conceptele yoga îți oferă o serie de strategii pentru a ajuta la eliberarea stresului și a tensiunii, atât pe termen scurt pentru a te ajuta să gestionezi o situație specifică, cât și pe termen mai lung, pentru a reduce nivelul de stres și pentru a echilibra sistemul nervos.

Aceste strategii și practici de gestionare a stresului îți vor crește rezistența la stres, astfel încât vei putea face față situațiilor de viață într-un mod conștient. Reziliența nu înseamnă că nu există probleme în viață noastră, iar yoga nu oferă o cale de acces prin care nu-ți asumi responsabilitatea, dar îți oferă puterea de a trece prin aceste situații și de a învăța lecțiile pe care ți le oferă situațiile pe care le întâmpini.

Așa cum și Patanjali menționează, yoga este mai mult decât un exercițiu fizic. Este un mod de viață. Un mod de viață care te ajută să te reconectezi din nou, și din nou la ceea ce este important pentru tine, în timp ce îți continui călătoria.

O simplă saltea de yoga poate deveni oglinda vieții tale. Felul în care te comporți pe saltea este felul în care te comporți în lume. Cu cât practici mai mult cu atât conștientizezi mai bine felul în care se mișcă corpul, calitatea gândurilor, cum reacționezi în fața emoțiilor și cum să te detașezi.

Dacă nu te-ai gândit niciodată să practici yoga, poți încerca să vezi dacă este potrivită pentru tine. Dacă ești începător, continuă, dar gândește-te la toate modalitățile în care yoga te învață mai mult decât cum să-ți aliniezi coloana vertebrală sau să respiri profund.

Citește și:

7 poziții de yoga pentru începători și beneficiile lor

Yoga în viața mea

Author(s)

  • Alexandra Negulescu

    fondatoare Mpower Yoga Studio, business coach

    Alexandra Negulescu este antreprenoare, profesor de yoga, fondatoare Mpower Yoga Studio și business coach. Timp de zece ani, a lucrat ca fashion buyer, iar în prezent predă yoga în propriul studio. Este pasionată să împărtășească yoga ca stil de viață. Când nu preda yoga, scrie pe propriul blog despre wellbeing, lifestyle, transformare și dezvoltare personală.