În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce importanță au în viața ta oamenii cu care te poți sfătui.
– De ce trebuie să fim atenți la factorii declanșatori ce provoacă stări negative celor dragi. 


Sănătatea mintală este un subiect îndelung dezbătut în ultima perioadă. Adevărul e că mă simt mândru să văd că lumea devine din ce în ce mai deschisă la subiectul echilibrului psihologic, pentru că este unul dintre stâlpii existenței, deși a fost trecut cu vederea de-a lungul timpului. 

Discuțiile despre sănătatea mintală au fost mult timp considerate tabu, ba chiar lucruri de nerostit. Însă, în prezent, trăim vremuri în care această tematică se află în lumina reflectoarelor. Pentru că presiunea asupra noastră este din ce în ce mai puternică, avem agende foarte aglomerate și trăim vieți haotice și asta face ca echilibrul să fie foarte greu de menținut. Și mai important, din ce în ce mai mulți oameni se simt depășiți de cerințele vieții cotidiene. Așadar, îmi propun să vă împărtășesc o serie de rețete personale testate penttu păstrarea echilibrului mintal într-o lume gălăgioasă, cu un ritm accelerat. 

Trebuie să înțelegem că foarte mulți oameni din toată lumea se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Conform U.S. News and World Report, 3,9% dintre adulții de peste 18 ani au experimentat dezechilibre emoționale în ultimele 30 de zile. Același studiu sugerează și că 7,6% dintre persoanele de peste 12 ani trec cel puțin o dată prin stări depresive într-un interval de două săptămâni. Iar 8,4% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani au fost deja diagnosticați cu tulburări din sfera anxietății și a depresiei. Statisticile sunt îngrijorătoare, iar descoperirile, tulburătoare. Este evident că din ce în ce mai multă lume este afectată de probleme legate de sănătatea mintală. Însă mă bucur că, în sfârșit, elefantul din încăpere este adus în discuție. În activitatea mea am concluzionat că, atunci când accepți că ai o problemă, dobândești și puterea de a o rezolva. Oamenii au început să discute deschis și, în opinia mea, conversația este catalizatorul schimbării. Suntem exact în punctul cel mai de sus. Am devenit sinceri și deschiși în ceea ce privește echilibrul nostru mintal, stigmatizarea dispare treptat-treptat, iar oamenii au din ce în ce mai mult curaj să ceară ajutorul de care au nevoie. 

Este imperativ necesar să luăm în serios criza sanitară a acestor timpuri. Același studiu realizat de U.S. News & World Report atrage atenția că suicidul este a doua cauză de mortalitate pe segmentul de vârstă 10-34 de ani. În ciuda faptului că multă lume încă nu înțelege seriozitatea crizei sănătății mintale, doar dacă ar fi să ne raportăm exclusiv la aceaste statistici și trebuie să recunoști că-ți dă fiori pe șira spinării. 

Dar nu este suficient doar să acceptăm că ne confruntăm cu o criză a sănătății mintale și atât, trebuie să ne asumăm și curajul de a o adresa. Am ignorat-o prea multă vreme și evitarea este periculoasă. Este important să purtăm conversații despre ea. Trebuie să cerem sprijin pentru cei care se confruntă cu probleme de sănătate mintală și trebuie să protejăm echilibrul emoțional al celor dragi. Cu toții trebuie să ne implicăm activ în identificarea semnelor și a factorilor declanșatori de stări negative în viața celor dragi și să-i sprijinim în orice fel ne e la îndemână, astfel încât să aibă parte de tratamentul și de îngrijirea de care au nevoie. 

Personal, încerc să fiu atent la semnele care ar putea apărea în viețile celor dragi mie, astfel încât să nu se simtă vreodată singuri. În plus, încerc să construiesc un mediu sigur în care cei din viața mea să poată spune ce au pe suflet, fără niciun fel de teamă că ar putea fi judecați. 

E necesar să avem în jurul nostru oameni care să ne sfătuiască. Cel mai bun prieten de-ai mei este unul dintre cei pe care eu îi numesc ”cabinetul meu de consiliere de viață”. Sunt acei oameni care mă sprijină să iau decizii importante și informate, care mă ajută să depășesc situațiile de criză, care sunt brutal de sinceri cu mine și care mă iubesc necondiționat. Orice om are nevoie de sfătuitori în viața sa. Prietenul meu cel mai bun este unul dintre pilonii planului meu mental puternic. Este un om blând, are răbdare, este foarte atent la schimbările din viața mea și distinge și cele mai discrete nuanțe care semnalează schimbările mele de stare de spirit, ori variațiile mele emoționale. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


De fapt, adevărul este că s-a întâmplat de multe ori ca eu să spun că sunt bine, iar el să îmi răspundă într-un fel foarte binevoitor, dar franc, demonstrându-mi că nu eram deloc bine. Și așa cum a fost el alături de mine în toți acești ani, am fost și eu acolo pentru el, ori de câte ori a avut nevoie de mine.  Ne sprijinim unul pe celălalt și ne-am construit o manieră de comunicare deschisă și sinceră, în care își găsește loc orice fel de discuție. 

Mai mult decât atât, am dezvoltat încredere unul în celălalt, iar asta ne-a întărit relația. Mai am și alți sfătuitori în viața mea, care, la rândul lor, au avut o mare importanță în tot ceea ce ține de echilibrul meu mintal. Însă, nicio altă relație nu a avut un impact atât de important asupra sănătății mele mintale precum prietenia celui mai bun prieten. 

Eu sunt o persoană introvertă. Când ești așa, trebuie să fii foarte atent să nu ajungi să te izolezi. Dacă știu sigur un lucru despre izolare, este acela e că te face să ajungi la implozie. E important să fii înconjurat de oameni care sunt puternici pe segmentele pe care tu ești deficitar. Trebuie să ai în viața ta persoane binevoitoare care să te poată sfătui în situații dintre cele mai diverse, în diferite momente ale vieții. Călătoria prin viață nu a fost proiectată să fie parcursă de unul singur. Relațiile ne hrănesc, ne ancorează și ne dau puterea să trăim echilibrat, cu bucurie și pe de-a-ntregul. 

Construiește un mediu în care se pune accentul pe sănătatea mintală

E extraordinar să poți vorbi despre sănătatea mintală și să fii înconjurat de oameni cu care să te poți sfătui. Însă e cu mult mai bine atunci când reușești să construiești o cultură în care sănătatea mintală este valorizată. În ceea ce privește compania mea, am decis ca echilibrul emoțional să fie o prioritate de top. Pentru că mediul corporate este din ce în ce mai șubred din cauza culturilor organizaționale și a competiției. Am văzut prea mulți oameni care s-au forțat să exceleze până la epuizare și până în pragul căderii nervoase. 

Așadar, nu te teme să-ți iei o zi de concediu atunci când simți că ești pe cale să cedezi nervos. Propune-ți ca, în organizația ta, accentul să fie pus pe oameni și nu pe performanță. Programează în agenda companiei și controale ale stării de bine pentru echipa ta și oferă-ți timp pentru a discuta cu ei despre cum se simt dincolo de sarcinile și responsabilitățile profesionale.

Companiile noastre nu pot fi puternice decât dacă oamenii care lucrează în ele sunt puternici. Trebuie să prioritizăm amenajarea unui spațiu de lucru și a unei culturi în care oamenii să se simtă valorizați și în siguranță. Fii un susținător al sănătății mintale și fii deschis față de cei pe care-i conduci în ceea ce privește parcursul tău. Doar așa se pot dărâma ziduri, se pot înlătura stigmate, se poate spăla rușinea și poate fi onorat subiectul sănătății mintale.

Citește și:

Recomandarea Thrive: Eliberează-te de stres! Cum să scapi de stres și să te bucuri de viață

Top 5 cauze ascunse ale stresului cronic

Author(s)

  • Jamelle Sanders

    CEO Jamelle Sanders International

    Jamelle este autor, leading empowerment specialist și CEO-ul Jamelle Sanders International, companie cu sediul în Gastonia, NC. Jamelle își propune să ajute antreprenorii și liderii din întreaga lume să își maximizeze profitul comercial și să trăiască la adevăratul lor potențial. Este supranumit ”coach-ul de suflete” pentru că te poate ajuta să îți iei în stăpânire viața interioară, să îți descoperi sinele autentic și să îți proiectezi viața pe fundamentele bunăstării depline.