În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum poți obține rezultatele visate în urma antrenamentelor fizice.
– Care e formula ideală pentru o nutriție echilibrată.


Când faci mișcare, simți efectele a ceea ce mănânci și a ceea ce bei mai mult decât de obicei. Prin urmare, este important să identifici legătura dintre ceea ce consumi și modul în care te simți. Combustibilul de înaltă calitate este sinonim cu o performanță sporită în toate aspectele vieții tale. Iar când îți alimentezi corpul cu ceea ce trebuie pentru a funcționa corect, creezi un mediu optim pentru a obține rezultate în timpul fiecărui antrenament, dar favorizezi și o recuperare mai rapidă.

În mod ideal, trebuie consumate mese echilibrate pe tot parcursul zilei, care să includă proteine ​​de înaltă calitate, grăsimi sănătoase, fructe, legume și cereale integrale. Experții afirmă că te vei recupera mai încet după un antrenament intens și mușchii tăi vor fi mult mai inflamați (deci, dureroși), dacă dieta ta e bogată în zahăr și alte ingrediente cu o valoare nutritivă scăzută.

Aplică o formulă simplă, cu o sincronizare bună

Pentru a te alimenta în mod corect în vederea obținerii unor performanțe fizice, ține cont de această formulă: glucide + proteine ​​+ grăsimi sănătoase. Fiecare element își joacă rolul în hrănirea organismului și în susținerea efortului.

  • Carbohidrații ajută la optimizarea depozitelor de glicogen, ceea ce te ajută să susții exerciții de intensitate ridicată.
  • Proteinele îmbunătățesc performanța musculară, măresc forța, stimulează creșterea masei musculare și contribuie la recuperarea acesteia în urma efortului.
  • Grăsimile alimentează corpul pentru perioade mai lungi de timp și sunt ideale pentru antrenamente mai puțin intense.


Încearcă să mănânci cu aproximativ trei ore înainte de a face mișcare. Dacă nu reușești în acest acest interval, optează pentru carbohidrați care se digeră ușor și pentru o porție mai mică de proteine.

Unora le place să folosească proteine sub formă de pulbere, ​​înainte de antrenament, însă, înainte de a recurge la suplimente, trebuie să te educi cu privire la citirea etichetelor, să fii precaut și să alegi cu înțelepciune. Ține cont de zahărul adăugat, precum și de alte ingrediente. Probabil nu-ți dorești calorii goale sau să-ți poluezi corpul cu substanțe chimice dăunătoare sau coloranți.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Hidratează-te!

Dincolo de nutriție, există alți doi factori importanți care cresc performanța și ajută atât la recuperarea organismului după antrenament, cât și la prevenirea leziunilor: hidratarea și somnul de calitate.

Când bei apă suficientă și corpul e hidratat, beneficiezi de mai multă energie, ești mai agil, gândești mai clar și țesuturile se recuperează mai rapid în urma efortului. Hidratarea îmbunătățește fluxul și circulația sângelui, crescând astfel nivelul de oxigen și substanțe nutritive transportate către mușchii care lucrează. Iar inima nu va trebui să pompeze la fel de tare în timpul exercițiului pentru a menține tensiunea arterială normală, dacă este bine hidratată. În plus, un nivel optim de hidratare reduce riscul accidentelor și sprijină performanța fizică, deoarece mușchii hidrați funcționează pur și simplu mai bine decât mușchii deshidratați. O regulă generală este să bei doi litri pe zi, însă această regulă poate varia în funcție de masa și de nevoile fiecărui organism.

Dacă te confrunți adesea cu febra musculară, asigură-te că păstrezi un nivel echilibrat al electroliților în corp. O sursă naturală de electroliți este apa de cocos. Însă, orice ai cumpăra, e vital să citești eticheta cu multă atenție.

Oferă-i somnului importanța pe care o merită

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC), unul din trei adulți nu doarme suficient. În timpul somnului de calitate, corpul tău îți resetează multe funcții pe care le suprasolicităm zi cu zi, cum ar fi reglarea temperaturii, fortificarea sistemului imunitar, echilibrarea nivelului de hormoni și reglarea poftei de mâncare. Toți acești factori joacă un rol în cantitatea de energie de care dispui. Pentru a-ți atinge potențialul maxim, trebuie să menții aceste funcții printr-un somn de calitate. Încearcă să dormi cel puțin șapte-opt ore în fiecare noapte.

Însă, indiferent de sfaturile pe care le primești sau le aplici, adevărul e că tu îți cunoști cel mai bine corpul. Pentru a afla ce funcționează pentru tine, ține un jurnal de alimentație sau un jurnal pentru a urmări cum te simți după ce mănânci anumite mese, înainte de antrenament. Astfel, în timp, vei afla foarte clar ce-ți priește și ce nu, și poți aplica rețeta magică de fiecare dată.

Citește și:

Secretul succesului? 7 minute

Ghidul Thrive: totul despre mișcare

Author(s)

  • Kathy Gregory

    coach de prevenție a diabetului

    Kathryn "Kathy" Gregory este un antrenor holistic de sănătate și wellness pentru First Mile Care, o companie de îngrijire cronică preventivă din Silicon Valley. Ea este instruită în Programul Național de Prevenire a Diabetului (DPP) prin Programul de schimbare a stilului de viață de la Temple University și este certificată de Institutul pentru nutriție integrativă ca antrenor holistic pentru sănătate. Kathy e pasionată de modul în care sănătatea ne influențează toate aspectele vieții.