În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce încurajările nu au întotdeauna efectul dorit.
– Cum poți sprijini oamenii dragi în momentele dificile.


Poate ai cele mai bune intenții atunci când cineva apropiat suferă de depresie și îi oferi sfaturi, împărtășindu-i din înțelepciunea proprie sau populară. Însă, câteodată, trebuie să acceptăm faptul că poate nu reușim să transmitem mesajul dorit sau că n-am experimentat niciodată o astfel de stare, mai ales dacă nu înțelegem natura afecțiunii.

E important să știm că depresia este o condiție medicală care cere tratament, fie terapie, fie medicație, fie ambele. Și că are mai multe nivele, stadii și grade de intensitate. Iar când vorbim cu o persoană dragă care suferă de depresie, repetarea platitudinilor o poate face să simtă că-i minimizezi sentimentele.

Mai mult, atunci când îți exprimi propriile sentimente sau momente de supărare, deși frazele pe care le folosești pot părea empatice, clare și la obiect din perspectiva ta, persoana care are o stare depresivă se poate simți atacată, neînțeleasă sau chiar profund rănită. Drept urmare, încurajările și susținerea ta îi pot face mai mult rău decât bine.

Ce să nu faci

  • Să-i minimizezi sentimentele;
  • Să-i cataloghezi simptomele drept banale;
  • Să-i negi emoțiile sau să le compari cu trăirile tale anterioare;
  • Să exprimi apatie și plictiseală, pentru că “toată lumea are astfel de momente”;
  • Să etichetezi persoana depresivă drept egoistă, dornică de atenție sau narcisistă.

 Ce să faci

  • Spune-i că-ți pasă;
  • Întreabă cum poți ajuta;
  • Dacă ai ocazia, preia din sarcini și responsabilități;
  • Oferă-i sprijin pentru a apela la ajutor specializat;
  • Exprimă compasiune și empatie;
  • Fii prezent în discuții.

Nu-i spune să se străduiască mai mult

Indiferent de cât ai fi de tentat, evită comentarii precum:

  • ”Ieși din starea asta!”
  • ”Dar te străduiești măcar?”

Atunci când ești deprimat, poate fi demoralizant ca cineva să-ți spună să te străduiești mai mult, atunci când tu abia reușești să te dai jos din pat. Depresia poate avea foarte mulți factori declanșatori, iar persoana în cauză nu-i poate controla pe toți. Odată ce se petrece acel dezechilibru de neurotransmițători, un om nu-și mai poate regla emoțiile, așa cum o poate face cineva echilibrat mental.

Precum diabetul sau hipotiroidia, depresia se poate declanșa atunci când organismul nu produce suficient de multe substanțe de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Nu i-ai spune unei persoane care suferă de diabet să producă mai multă insulină, nu?

Cineva care se confruntă cu depresia cauzată de nivelurile scăzute de neurotransmițători nu poate, pur și simplu, să creadă că totul va fi bine.

Precum oamenii cu diabet au nevoie de insulină, și cei care suferă de depresie pot necesita tratament medicamentos și sprijin.  

Nu minimiza situația

Îndemnuri precum: fii mai vesel sau zâmbește pot avea intenția de a susține persoana în cauză, dar adevărul e că simplifică și minimizează emoțiile pe care le poate experimenta o persoană depresivă. Dacă ar putea, poate ar face-o deja.

Așa cum cineva deprimat nu-și poate forța creierul să producă mai multă serotonină, nici nu poate „decide” să fie fericit. Deși gândirea pozitivă are foarte multe beneficii, nu este suficientă pentru a vindeca pe cineva de depresie sau de simptomele asociate acestei afecțiuni.

Nu-ți exprima neîncrederea

„Oamenii care au nevoie de ajutor seamănă adesea cu oamenii care n-au nevoie de ajutor”, spunea autoarea americană Glennon Doyle. Cu alte cuvinte, modul în care poate părea o persoană în exterior nu reflectă neapărat felul în care se simte. Iar acest citat este valabil pentru multe boli mintale, dar și pentru boli cronice și maladii care sunt, uneori, considerate fără simptome. Deci evită să faci afirmații precum: 

  • ”Dar nu pari deprimat!”;
  • “Nu pari trist deloc!”.

Nu este neobișnuit ca persoanele care suferă de depresie și anxietate să încerce din răsputeri să-și ascundă emoțiile față de ceilalți. Iată câteva motive pentru care pot proceda astfel:

  • Oamenii deprimați se pot simți jenați, confuzi, vinovați, rușinați sau temători de ceea ce s-ar întâmpla dacă alte persoane ar afla că sunt deprimate.
  • Poate își fac griji că vor fi considerați incompetenți la locul de muncă sau în calitatea de părinte.
  • S-ar putea să fie îngrijorați că soțul, familia și prietenii lor nu-i vor mai iubi.

Doar pentru că cineva care este deprimat încearcă să-și ascundă starea asta, nu înseamnă că vrea ca problemele sale mentale să fie tratate cu superficialitate de cei apropiați, atunci când alege să se deschidă. Este nevoie de curaj, pentru a vorbi pe șleau despre durerea pe care o simte. Iar dacă li se răspunde cu îndoială sau cu neîncredere, se pot închide în ei, lucru care le va perturba chiar și mai mult bunăstarea emoțională.

De asemenea, această atitudine îi poate face să se îndoiască de ei înșiși. Atunci când îți asociază starea cu stigmatul atașat suferințelor psihice, aceste sentimente de îndoială îi pot face să fie reticenți în a solicita tratament specializat.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Nu-ți compara momentele de supărare cu depresia lui

Când vorbești cu un prieten care este deprimat sau trece printr-un moment dificil, rezistă tentației de a-ți compara durerea. Amintește-ți că durerea, atât cea emoțională, cât și cea fizică, nu este doar subiectivă, ci și relativă.

Deci evită comentarii precum:

  • “Nu poate fi așa de grav.”
  • “Ar fi putut fi și mai rău.”
  • „Dacă crezi că tu o duci rău, să vezi…”

Persoanele cu depresie nu au în acel moment resursele interne necesare pentru a face față stresului într-un mod eficient și sănătos. Un eveniment sau o situație care pentru tine constituie un inconvenient minor poate fi resimțit precum un obstacol insurmontabil pentru cineva depresiv.

Oamenii au tendința să se îngrijoreze și mai tare dacă nu identifică un motiv rezonabil pentru declanșarea depresiei. Cum arată viața cuiva în exterior nu reflectă întotdeauna sau nu schimbă modul în care acea persoană se simte în interior, iar depresia nu are nevoie de justificare. Experiența fiecărui om e unică și extrem de personală, de aceea nu ai de unde să știi cum resimt anumite lucruri.

Poate că altcineva are parte de greutăți mai mari, dar depresia nu este sinonimă cu cât de rău merg lucrurile, ci se referă la cât de rău se simte cineva în acel moment. Deci evită să faci comparații sau să faci o competiție din cine are viața cea mai grea. Această atitudine nu e neapărat empatică și unui om cu depresie îi poate oferi senzația că nu prea asculți ceea ce-ți spune.

Nu-l învinovăți

În timp ce deficiența substanțelor care reglează starea de spirit apare tehnic în creier, sintagma „totul e în capul tău” tinde să fie lipsită de empatie. Persoanele care aud fraza se pot simți atacate, ca și cum ar fi acuzați că mint în legătură cu modul în care se simt. Deci, evită să spui lucruri precum:

  • “Totul e în capul tău.”
  • “E vina ta.”
  • “Îți imaginezi lucruri.”

Mai mult pentru că depresia nu este “doar în cap”, ci și în corp. Există foarte multe simptome fizice ale depresiei, inclusiv durerea cronică. Depresia nu este o afecțiune care să se poată ameliora fără tratament și nimeni nu alege să îndure această suferință în mod voluntar.

Unii dintre factorii cheie care contribuie la depresie includ:

  • Genetica. Unii factori de mediu pot juca un rol, probabil prin declanșarea unei vulnerabilități la depresie moștenite din familie.
  • Factori de mediu. La fel ca în cazul geneticii, oamenii nu pot controla întotdeauna factorii declanșatori ai mediului, cum ar fi atmosfera din casa în care au crescut. Este binecunoscut faptul că persoanele care au suferit traume sau abuzuri în copilărie prezintă un risc sporit să sufere de depresie mai târziu în viață.
  • Stres. Stresul zilnic cronic, problemele personale și evenimentele nefericite din viață pot juca un rol important în declanșarea simptomelor depresiei.

Există mai multe modificări ale stilului de viață care pot ameliora simptomele depresiei, dar e posibil ca persoanele deprimate să nu fie pregătite să facă schimbări majore în viața lor. Și asta în special pentru că unele dintre simptomele principale, cum ar fi oboseala și lipsa motivației, pot transforma un efort mental și fizic moderat într-o experiență copleșitoare și epuizantă.

Nu-l bănui de egocentrism

Uneori, putem avea senzația că oamenii deprimați sunt foarte preocupați de ei înșiși, dar asta nu-i face egocentrici sau egoiști. Evită să faci comentarii precum:

  • “Te gândești doar la tine”.
  • „Și alții au probleme”.
  • “Te gândești prea mult la tine”.

Presupunerea că unei persoane cu depresie nu-i pasă de cei din jur nu oferă confort, ba mai mult alimentează sentimente de vină, rușine și vinovăție. 

Nu-l ignora

Chiar dacă ai experimentat personal depresia clinică, experiența ta poate fi diferită de cea a altei persoane. Iar dacă n-ai suferit niciodată de depresie, este posibil să-ți fie greu să empatizezi. În ambele cazuri, dacă o persoană la care ții suferă de depresie, cel mai bun lucru pe care-l poți face este să fii deschis și dispus să înveți.

Citește și:

Depresia, locul adânc și ascuns din care poți ieși cu o licărire de voință și mult suport

14 celebrități își dezvăluie strategiile de îmbunătățire a echilibrului emoțional

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.