În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce ar trebui să optezi pentru un ceai rece, pregătit de tine, și nu pentru unul îmbuteliat.
– Care este alimentul răcoritor care-ți poate asigura o siluetă mai suplă.


În majoritatea locurilor din lume, vara se poate simți ca un cuptor încins, mai ales odată cu schimbările climatice, iar noi avem nevoie de hidratare în permanență și de gustări reci pentru a combate canicula. În această perioadă, abundența naturii ne permite accesul la mai multe fructe și legume de sezon, inclusiv verdețuri, pepene și fructe de pădure. Iar secțiunea de fructe și legume din supermarketuri ne tentează cu tot felul de produse proaspete, drept urmare, vei găsi tot ce ai nevoie pentru o alimentație sănătoasă, chiar dacă preferi să mănânci organic.

Pentru a face față căldurii, e esențial să ne adaptăm alimentația și să optăm pentru alimente care ne hidratează și care ne energizează, dar care ne și răcoresc. Deci putem profita din plin de sezon pentru a face și o cură vitaminizantă, dar și pentru a ne reduce consumul de calorii goale, care nu ne aduc niciun beneficiu. Așadar, de fiecare dată când îți dorești ceva rece, optează pentru un pahar de suc natural de la frigider sau pentru un smoothie în locul unei băuturi carbogazoase, iar corpul tău îți va mulțumi.

Iată câteva alimente care sunt absolut minunat de consumat pe timpul verii și care vin cu beneficiul suplimentar de a fi sănătoase pentru corpul tău.

1. Cafea și ceai cu gheață 

Nu este nimic la fel de relaxant precum să stai pe malul mării într-o zi însorită, savurând băuturi reci, cu gheață. O simplă ceașcă de cafea cu gheață îți poate face ziua mai frumoasă atunci când ai nevoie de un boost de energie. Un studiu recent arată că o ceașcă de cafea cu cofeină pe zi ajută la reducerea riscului de a dezvolta cancer de piele cu aproximativ 10%. De asemenea, ceaiul rece (ți-l recomand pe cel infuzat de tine, acasă, și nu pe cel îmbuteliat) poate contribui la reducerea riscului de Alzheimer și diabet, deoarece este bogat într-o clasă de antioxidanți numiți flavonoizi. Totodată, un strop de suc de lămâie în ceai are o acțiune antioxidantă și poate fi o băutură perfectă, de vară.

2. Pepene

Știm cu siguranță că pepenele este cel mai aromat și cel mai răcoritot aliment din timpul verii, fiind un adevărat erou al hidratării prin conținutul ridicat de apă care menține temperatura optimă a corpului. Drept bonus, pepenele verde conține și licopen, un antioxidant care protejează celulele pielii de daunele provocate de soare. Deshidratarea poate duce la mai multe probleme suplimentare, mai ales în timpul verii. Pepenele ajută, de asemenea, la pierderea în greutate atunci când consumarea lui e asociată cu exercițiile fizice, deoarece conținutul ridicat de apă menține sațietatea, hidratarea și “costă” foarte puține calorii.

3. Salate 

Beneficiile pentru sănătate ale înlocuirii unei mese tradiționale (ce poate include un carbohidrat rafinat și proteină animală) cu o salată proaspătă sunt incomensurabile! De la varză albă sau roșie și salată verde (ori spanac), prin mixul de crudități îmbogățit cu muguri de tot felul se asimilează carotenoizi pe care corpul îi transformă în vitamina A. Acest compus ajută pielea să se protejeze de acțiunea razelor UV dăunătoare. De asemenea, contribuie la repararea epidermei în timpul perioadelor în care nu te expui la soare. Iar cea mai bună parte a salatelor este că pot fi amestecate cu aproape orice, de la fructe la pește, și au un gust delicios!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Fructe de pădure 

Vara este anotimpul tuturor tipurilor de fructe de pădure, care sunt bogate în flavonoide (compuși vegetali cu acțiune antioxidantă), care ajută corpul să lupte împotriva multor afecțiuni prin proprietățile lor de întinerire și regenerare. Căpșunele, afinele și zmeura sunt recunoscute prin faptul că stimulează circulația sângelui, accelerând refacerea epidermei și reducându-i sensibilitatea la acțiunea razelor UV. Adaugă fructe de pădure în salate, smoothie-uri sau consumându-le la desert, iar pielea ta va fi mai strălucitoare și va avea o textură îmbunătățită. 

5. Suc natural, proaspăt 

Sucul proaspăt este marca unui mic dejun de vară, bine echilibrat. Majoritatea fructelor disponibile în sezonul estival funcționează foarte bine stoarse, sub formă de suc. Fie că este vorba de gustul citricelor din portocale, sau de aroma dulce a pepenilor verzi, nu există nimic mai satisfăcător și mai sănătos decât un pahar de suc, proaspăt stors.

6. Avocado

De pe nicio listă de alimente sănătoase n-ar trebui să lipsească acest super-aliment uimitor Avocado este o sursă sănătoasă și gustoasă de grăsimi mononesaturate, folat și fibre. În plus, este și un antiinflamator natural, așa că elimină orice urmă de ibuprofen și mai bine măncâncă un avocado. Întinde-l pe pâine prăjită, adaugă-l în salate sau pregătește guacamole, pentru o cină aromată și sănătoasă, de vară.

7. Iaurt

Acest aliment bogat în proteine este ușor de mâncat în deplasare, ușor de transportat în vacanțe, într-o ladă frigorifică… și ușor pentru stomacul tău, dar și foarte hrănitor. Iaurtul pare că este făcut pentru a se mânca vara, fiind un aliment răcoritor. Conținutul de protenine îți satisface pofta de mancare, iar sațietatea te va descuraja să-ți supra-încarci stomacul cu alte ronțăieli sarate sau dulci, bogate în calorii. Ca bonus suplimentar, iaurtul conține probiotice, care îți mențin microbiomul echilibrat, și implicit, sistemul digestiv sănătos.

Este important ca pe tot parcursul verii să acorzi timp și atenție unei alimentații corespunzătoare, atât pentru buna ta dispoziție, cât și pentru buna funcționare a organismului. Dacă mesele noastre sunt consistente, sănătoase și hrănitoare, automat și vara, și vacanța, dar chiar și viața ta vor fi mai frumoase!

Keep it simple, Keep it safe!

Citește și:

Coronavirus: Cum să mănânci pentru a-ți întări sistemul imunitar

De ce poftești la cartofi prăjiți când ești obosit?