În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce este ”baia de pădure” și cum te poți bucura de ea. 
– Ce efecte are asupra echilibrului tău emoțional experiența oglindirii în luciul apei. 


Natura te poate face să capeți o perspectivă mai largă de a privi lucrurile astfel încât să depășești stresul și să ai parte de experiențe uluitoare. Poți descoperi mici minuni oriunde ți-ai petrece timpul în aer liber, de la plimbări prin pădure la admiratul stelelor. Nu contează cât ești de grăbit; mereu poți introduce în programul tău câteva momente în care să găsești mijloacele să te reconectezi cu natura. Astfel, te poți bucura de lucruri minunate în mod regulat. 

Un studiu al programelor de terapie în mediul sălbatic a constatat că oamenii care se conectează cu natura descoperă astfel lucrurile uimitoare care o alcătuiesc, ceea ce-i determină să fie mai fericiți și mai sănătoși decât cei care n-au o astfel de conexiune. 

Un alt studiu, care vizează implicarea colectiv, arată că, atunci când te bucuri de ce-ți oferă natura, îți îmbunătățești și-ți întărești starea de bine, pentru că ești în permanență uimit de minunile din jur, minuni care-ți arată că există ceva mai puternic, mai înălțător decât tine. Conform acestui studiu, atunci când descoperi lucrurile extrordinare din preajma ta și ești uimit de complexitatea acestora, grijile pe care ți le făceai înainte ți se par ulterior mult mai puțin semnificative. Atunci când observă minunile care le apar în cale, oamenii trec printr-un proces care-i ajută să depășească îngrijorările obișnuite, pentru că le schimbă perspectiva și îi inspiră să-și găsească pacea interioară. 

Acele minuni pe care oamenii le găsesc în mediul natural pot avea o mulțime de beneficii care vizează starea de bine. O analiză care a vizat mai mult de 140 de studii care cercetează natura și starea de bine a oamenilor arată că, atunci când aceștia petrec tot mai mult timp în mediul natural, au parte de o mulțime de beneficii importante: de la diminuarea stresului la un somn mai odihnitor și un risc scăzut de îmbolnăvire. 

Așadar, fă-ți timp să te bucuri de minunile naturii, în fiecare zi. Iată care sunt cele 6 modalități simple prin care poți descoperi minunile din natură și le poți include în programul tău aglomerat de fiecare zi:

1. Fă o plimbare în căutarea unor minuni! 

De multe ori, aceste plimbări sunt făcute chiar cu intenția de a descoperi ceva uimitor, ceva care să te dea pe spate: în timp ce mergi, poți observa cu atenție fiecare mic miracol care are loc în preajma ta, de la cântecul superb al unei păsări la râsul unui copil care se joacă. S-ar putea să găsești ceva care să te incite, care să-ți alerteze toate simțurile, care să-ți aducă pace, să te inspire sau să te surprindă. 

2. Bucură-te de soare!

Ori de câte ori te vei lăsa scăldat de razele soarelui vei avea ocazia să fii uimit. Poți să te bucuri de incredibilele culori ale răsăritului sau ale apusului. Sau, pur și simplu poți să ieși afară, să te bucuri de razele călduțe într-o zi însorită, astfel încât să te simți ușurat, liniștit și încrezător în ce va urma. 

3. Bucură-te de copaci! 

Atunci când te afunzi în pădure, printre copaci (o practică de wellbeing numită și „baia de pădure”) sau când te apropii de copacii din vecinătatea casei sau din parc, poți avea parte de o conectare instant cu minunile naturii. Un singur minut în care te uiți la copaci este suficient să simți acel sentiment de uimire, spune studiul. În timp ce ești lângă copaci, privește în sus. Cei mai mulți arbori sunt mult mai înalți decât oamenii. Și doar simplu fapt că te afli în prezența lor te va face să experimentezi acel sentiment de venerație.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Reflectă-ți imaginea în apă! 

Calitățile de reflexie ale apei, dar și cele asociate curățeniei, te pot inspira să cauți un nou sens în viața ta și să te întrebi care ar fi lucrurile pe care le-ai schimba. Vizitează orice sursă de apă naturală (un izvor, un râu, un iaz, marea) pentru a petrece timp lângă ea, reflectând. Pe măsură ce te uiți atent la suprafața apei, cea care reflectă lucrurile de deasupra ei, gândește-te cum funcționează viața ta acum, dacă ea corespunde valorilor tale și ce schimbări pozitive ți-ar plăcea să faci. 

5. Practică recunoștința cu pietrele!

Rocile, care simbolizează siguranța și încrederea (datorită durității lor), sunt instrumente utile pentru a exprima recunoștință. Poți sta pe o stâncă mai mare să te rogi sau să meditezi la lucrurile pentru care ești recunoscător în viață. Sau poți lua acasă o piatră și o poți decora cu simboluri ale recunoștinței tale pentru cineva sau pentru ceva din viața ta. 

6. Distrează-te cu flori! 

Florile îți pot face mintea să înflorească și te pot face să conștientizezi mai bine minunea bucuriei. Te pot inspira, de asemenea, să cauți în mod intenționat momente de destindere și de umor. Vizitează o grădină, fă o plimbare în vecinătate în căutarea unor plante interesante sau cumpără niște buchete superbe de flori și pune-le într-o vază, pe biroul tău; te vei simți instant mult mai bine. 

Orice moment, oricât de scurt, petrecut în natură, îți oferă oportunități valoroase să descoperi minunile din jurul tău. Așa că ieși afară aproape în fiecare zi: cu siguranță că vei avea parte de momente de uimire și bucurie, în egală măsură! 

Citește și:

Remediul gratuit și imbatabil pentru oboseală și stres

Cum am ajuns, după secolul vitezei, să tânjim la slow living