În următoarele 5 minute vei afla:

– Pentru ce să optezi dacă, până acum, toate plantele care ți-au trecut prin mână au murit.
– Cum ne influențează vegetalele starea de bine a creierului.


Până foarte de curând, am reușit să ucid toate plantele de ghiveci pe care le-am avut în casă, fie că ajungeau la mine într-o stare acceptabilă sau arătau extraordinar. 

Însă, dacă înțelegi ce trebuie să faci pentru a le îngriji și a le ține în viață, plantele te răsplătesc. Tovah Martin, autorul mai multor cărți despre plantele de ghiveci, a explicat pentru Washington Post că trendul actual al plantelor de ghiveci (generația milenialilor le adoră și le-au transformat în #capete de afiș pentru conturile de Instagram ) are legătură cu reconectarea oamenilor la natură. O plantă de apartament are beneficii terapeutice. Și îți oferă oportunitatea de a-ți asuma responsabilitatea de a îngriji ceva viu. 

Plantele sunt terapeutice în multe feluri: cercetătorii de la Yale School of Medicine și de la Kansas State University au descoperit că, în procesul de recuperare post-chirurgicală, pacienții care aveau plante de ghiveci și flori în cameră înregistrau valori mai scăzute ale tensiunii arteriale și raportau intensități mai suportabile ale durerii, anxietății și epuizării decât cei care nu aveau plante în preajma lor. 

Această observație se aplică și situațiilor care nu au de-a face cu camera de spital. Plantele de interior ajută la scăderea nivelului stresului în mod similar cu plimbările în aer liber, susține un studiu care a descoperit că participanții care lucrau în fața unui computer s-au dovedit a fi mai puțin stresați, luând în considerare valorile tensiunii lor arteriale, atunci când aveau plante prin preajmă. 

Într-o lume în care petrecem din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor, prezența ghivecelor cu flori în proximitatea noastră este o binevenită pauză și ajută la relaxarea creierului. Oamenii de știință au devenit din ce în ce mai interesați de modul în care creierul răspunde la prea multă expunere la ecrane și au studiat modalități de gestiona consecințele acestei expuneri excesive asupra atenției și memoriei noastre. O cercetare publicată în Journal of Environmental Psychology a descoperit că persoanele care au fost testate într-o încăpere în care existau plante, au obținut scoruri mai bune la un test de evaluare a capacității de concentrare a atenției, comparativ cu cele care au susținut testul într-o încăpere fără plante, ne informează Scientific American. Și, un alt studiu din 2010 realizat de Cornell University confirmă aceste concluzii după ce și oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care lucrează în birouri în care există plante sunt mai atente. 

Adică, atunci când ai plante acasă sau la birou, ai parte de mult mai multe beneficii decât simplul efect decorativ (cu toate că un studiu condus în 2008 de Universitatea din Twente, Olanda, a concluzionat că plantele ajută la diminuarea stresului tocmai pentru că sunt plăcute din punct de vedere estetic). 

Apoi, mai este și povestea cu oxigenarea aerului: NASA a derulat o serie consistentă de cercetări legate de modul în care plantele de apartament contribuie la purifcarea aerului din spațiile închise, iar în cadrul unuia dintre aceste studii, din 1989, cercetătorul pe probleme de mediu B.C. Wolverton a notat, ”dacă omul e nevoit să locuiască într-un spațiu închis, atât pe Pământ, cât și în spațiu, e necesar să își ia cu el un ”aparat de susținere a vieții elaborat de natură”, cunoscut altfel și sub denumirea de ”plantă”. 

Și, în plus față de toate beneficiile legate de sănătate, productivitate și stare de bine, plantele sunt relativ ieftine, sunt decorative și se presupune și că ar fi ușor de întreținut. 

Din fericire, există o modalitate prin care fiecare dintre noi își poate îmbunătăți capacitatea de a ține în viață o plantă de apartament. Ca să îl citez pe Christopher Satch, care se ocupă de horticultură și educație horticolă în cadrul cunoscutei pepiniere newyorkeze The Sill și care mi-a răspuns la întrebări via email: ”îngrijirea unei plante nu trebuie să fie o treabă complicată, câtuși de puțin”. 

Însă, pentru voi, cei mulți, care aveți dificultăți în a ține în viață chiar și un cactus, avem câteva sfaturi care vă vor ajuta să deveniți mai buni ”părinți” de plantă și câteva sugestii de plante ușor de întreținut, potrivite pentru începători în ale grădinăritului de apartament.

Pasul 1: Fii realist

”Alege-ți planta de apartament în funcție de disponibilitatea pe care o ai pentru a te ocupa de ea”, mi-a spus Satch. Dacă nu ai mai avut plante la ghiveci până acum, sau ai un istoric negativ legat de îngrijirea lor, nici să nu te gândești la ferigi (”pentru că lor le place să primească multă atenție”, susține Satch); în schimb, alege o plantă suculentă. 

Pasul 2: Lumini, cameră, ține-ți plantele în viață

”Plantele au nevoie de lumină pentru a se putea hrăni – nu se hrănesc cu chestii din pământ”, mi-a scris Satch. Sunt plăntuțe care au nevoie de multă lumină solară (cărora li se spune plante iubitoare de lumină sau plante fotofile – pe etichetele ghivecelor vei găsi specificația ”expunere directă” sau ”lumină intensă”), în timp ce altele preferă o expunere moderată la soare (”expunere medie” sau ”expunere intermitentă”, ”lumină naturală puternică, indirectă”), dinspre o fereastră orientată înspre nord. Expunere redusă la lumina solară directă înseamnă cu totul altceva, a mai scris Satch, adăugând că inclusiv la 1,5 m distanță de o fereastră luminoasă se consideră expunere redusă”. E important de spus că o plantă de interior primește mai puțină lumină solară decât o plantă de exterior, tocmai pentru că este în interior, iar în exterior ”lumina vine din toate direcțiile, pe când în interior, lumina vine dintr-o singură direcție”. 

Pasul 3: Nu este suficient să uzi planta și să speri la ce e mai bun

Există riscul ca planta ta să primească prea multă sau prea puțină apă, așa că trebuie să te apuci să studiezi puțin pentru a afla cât de mult îi place umezeala noului tău prieten. Un sfat foarte util pe care mi l-a dat Satch este acela de a-i ”lăsa o farfuriuță cu apă dedesubt plantei, pentru a putea absorbi atât cât are nevoie, în plus față de udarea de deasupra” și apoi să verși excesul de apă a doua zi. Și mai adaugă și că nu ar trebui să o uzi din nou până când pământul nu este uscat. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Pasul 4: Se pare că îngrășământul are rostul lui

Satch ne sfătuiește să folosim îngrășământ, indiferent de varianta pe care o alegem, o dată pe lună, însă, numai din martie până în septembrie. 

Așadar, ce plantă ți se potrivește? 

Pothos (Iedera-dracului)

Eu pledez pentru această plantă: am un pothos verde-neon, care crește frumos de luni de zile și este cea mai intens colorată dintre plantele mele. Este foarte ușor să îngrijești un pothos, mi-a spus Satch, adăugând și că arată foarte bine atunci când este agățată, dezvoltă corzi lungi și preferă expunerea medie la razele solare și udare săptămânală (sau atunci când se usucă substratul). 

Dracena (Limba-soacrei)

Vestea bună: planta aceasta rezistă săptămâni întregi neudată, ”astfel încât, este o plantă potrivită pentru cei care uită să își ude plăntuțele, sau pentru cei care sunt foarte ocupați”, mi-a spus Satch. În plus, mi-a descris-o ca fiind o plantă verticală și loială (adică tocmai tipul de personalitate pe care îmi doresc să îl aibă câinele și planta mea) și a mai adăugat și că aceste plante ajung să crească foarte înalte dacă au suficient soare. În mod normal, limba-soacrei preferă expunere redusă la lumină solară și au nevoie de apă o dată pe lună, când dau semne că ar începe să se ofilească. 

Aloe

Planta de aloe are creștere intensivă și rapidă atunci când are mult soare, mi-a precizat Satch. Le place la nebunie lumina, dar nu prea multă apă: cam o dată pe lună, atunci când substratul este uscat și frunzele încep să se răsucească. Dacă frunzele se răsucesc, înseamnă că planta este însetată , după cum spune Satch, iar acest indiciu face ca îngrijirea acestei plante să fie foarte ușoară. În plus, planta de aloe are proprietăți vindecătoare pentru corpul uman: poate calma arsuri și tot felul de afecțiuni cutanate și e foarte bună ca balsam de păr. 

Agalonema

Și pentru agalonema pledez, pentru că a reușit să supraviețuiască în apartamentul meu. La fel ca planta de aloe, această plantă îți arată când are nevoie de apă, pentru că se pleoștește spectaculos. Are nevoie de puțină lumină și de udare săptămânală. 

Asplenium (Limba-cerbului)

Planta aceasta ”preferă expunere intermitentă, însă poate tolera și expunerea redusă la lumina solară”, ceea ce o face perfectă pentru începători sau pentru cei care ”își udă prea mult plantele sau care nu se pricep la îngrijirea lor”, a mai spus Satch. Preferă expunerea medie spre scăzută la soare, udare săptămânală sau atunci când pământul din ghiveci începe să se usuce. Și partea cea mai bună este aceea că ”poți pulveriza apă zilnic pe frunze”.

Acum este timpul să te bucuri de tot ce are lumea verde mai bun de oferit casei tale – indiferent dacă ești un grădinar priceput sau un proaspăt ”părinte” de plantă de apartament, care face eforturi să își păstreze plăntuța în viață. 

Citește și:

Cum putem aduce natura în viața de zi cu zi

Cu apartamentul la detox