Studiile au demonstrat că, atunci când reinterpretezi provocările drept oportunități, ai șansa de a deveni mai rezilient, mai eficient și de a lua decizii mai bune. 

Chiar și în cele mai bune zile ale tale de la serviciu, e foarte probabil să ai parte de ceva probleme sau bătăi de cap. Poate că apare din senin un termen-limită, poate că afli că s-au schimbat obiectivele pentru care lucrai, poate că șefii sau colegii sunt mai dificili sau mai solicitanți decât de obicei. Și nu numai la serviciu. Poate că ai pierdut tramvaiul și ai întârziat la birou, poate că ai prins o coadă imensă la poștă sau un milion de alte inconveniente și situații neprevăzute, care se întâmplă în fiecare zi și care depășesc sfera ta de control. 

Singurul lucru asupra căruia putem avea control este reacția noastră. În orice fel de situație care îți iese în cale, ai posibilitatea de a alege: poți să te raportezi la provocări cu un sentiment de neputință și iritare, sau le poți privi dintr-o cu totul altă perspectivă. Date științifice recente sugerează că atunci când alegi cea de-a doua variantă, reușești mult mai bine să reîncadrezi din punct de vedere psihologic situațiile dificile și să privești lumea printr-o altă lentilă. Iar acest lucru te poate ajuta să fii cât se poate de eficient și de performant, chiar și în situații care, privite altfel, ți-ar putea spulbera orice urmă de concentrare și creativitate

Nu este întotdeauna ușor. Însă studiile au demonstrat că, exersând, îți poți schimba perspectiva asupra provocărilor care îți ies în cale și poți deveni mai adaptabil, mai productiv, luând decizii mai bune, în consecință. Cu câțiva pași mici în această direcție, vei observa îmbunătățiri semnificative ale performanțelor tale, ale eficienței și ale stării de spirit. 

Acest Ghid Thrive îți va arăta, în decursul a jumătate de oră, cum să faci pentru a-ți transforma perspectiva asupra situațiilor dificile, astfel încât să le poți privi printr-un nou filtru și, în consecință, să poți întotdeauna să performezi la cele mai înalte standarde, indiferent de contextul în care te găsești.

Ești gata să începi?


Cuprins

1. Articolul principal

2. Știința din spatele schimbării de perspectivă

3. Micropașii

4. Sfatul expertului

5. Oameni care ne inspiră

6. Instrumente pentru manageri

7. Tehnologie pentru prosperitate

8. Învață în continuare!

1. Articolul principal

Fă cunoștință cu ghidul Thrive de schimbare a perspectivei!

Ghidul Thrive te va învăța cum să îți schimbi modul în care te raportezi la situațiile complicate. 

Thrive Global este o platformă de schimbare a comportamentului, axată pe modalități de scădere a stresului și de sporire a stării de bine și a productivității. Compania creată de Arianna Huffington creează o schimbare semnificativă în viețile oamenilor, oferind soluții sustenabile, științifice, care să le crească nivelul de performanță și de bunăstare generală.

1. Fă cunoștință cu ghidul Thrive de schimbare a perspectivei!

În acest prim capitol te vei familiariza cu conținutul Ghidului. Platforma noastră este construită astfel încât să fie ușor de navigat.

2. Știința din spatele schimbării de perspectivă

Cel de-al doilea capitol al Ghidului Thrive îți va aduce cele mai recente studii care demonstrează cât de important este să te raportezi la situațiile dificile din viața ta dintr-o nouă perspectivă.

3. Micropașii

Ai oricând la îndemână o metodă care a trecut testul timpului și anume, aceea de a te întreba cum ți-ai sfătui un prieten aflat în aceeași situație să procedeze; sunt șanse ca față de o altă persoană să nu fii pe cât de dur și intransigent pe cât ești cu tine însuți. 

Vei vedea cât de simplu este să faci să îți schimbi perspectiva apelând la Micropașii Thrive Global –  schimbări simple, bazate pe știință, pe care le poți pune în practică începând chiar de azi. 

4. Sfatul expertului

În această secțiune îl vei cunoaște pe Sean Achor, psiholog, cercetător din domeniul fericirii și bestselling autor al cărții The Happiness Advantage. El ne va explica modul în care îți poate îmbunătăți viața schimbarea de perspectivă. 

5. Modele Thrive

Îți vom oferi modele care demonstrează cât este de util să faci un pas în spate și să devii receptiv la noi voci, idei și perspective, atât la serviciu, cât și acasă. 

6. Instrumente pentru manageri

Capitolul dedicat instrumentelor pentru manageri îți oferă sfaturi menite să te ajute să devii tu însuți un model pentru cei din echipa ta și să îi faci pe subalternii tăi să înțeleagă că, atât tu, cât și compania în care lucrați, puneți preț pe intuiția lor. 

7. Tehnologie pentru prosperitate

În secțiunea despre tehnologia pentru prosperitate am selectat unele dintre cele mai bune aplicații și instrumente pentru a te ajuta să îți reconsideri ipotezele și să îți adâncești perspectivele. 

8. Învață în continuare!

În ultimul capitol vei descoperi unele dintre cele mai bune articole de pe thriveglobal.ro, care te țin la curent cu tot ce e nou în ceea ce privește schimbarea de perspectivă.

La finalul acestui Ghid, vei ști tot ce e necesar pentru a putea reîncadra mental situațiile dificile și pentru a le putea privi într-o altă lumină, astfel încât să performezi întotdeauna la cel mai înalt nivel, indiferent ce îți iese în cale. 

1. Știința din spatele schimbării de perspectivă

Cum te poate ajuta schimbarea de perspectivă să depășești obstacolele

Studiile au arătat că atunci când reinterpretezi mental provocările drept oportunități, faci mai bine față, ești mai productiv și iei decizii mai bune.

Cum te poate ajuta schimbarea de perspectivă să îți depășești cu bine cele mai mari provocări

Cea mai importantă decizie pe care o ai de luat în fiecare zi

Dimineața, când te duci la serviciu, te simți inspirat? Atunci când ești în ședințe și în videoconferințe, ai sentimentul că lumea e plină de oportunități infinite? Îți trăiești fiecare zi de lucru cu sentimentul că tot ce faci e interesant, palpitant, ești într-o stare de permanentă anticipare și curiozitate?

Dacă răspunsul tău la toate întrebările de mai sus este ”DA”, atunci, ține-o tot așa! Însă, pentru cei mai mulți dintre noi, o zi obișnuită de lucru are mai puțin de-a face cu exaltarea și bucuria, ci, mai degrabă, cu stresul și frustrarea

Întotdeauna poate apărea ceva care nu merge bine. Fie că e o afacere care eșuează, un deadline depășit, un coleg care se îmbolnăvește și trebuie să îi preiei din sarcini, astfel încât, te trezești că ești și mai aglomerat decât până acum. Se întâmplă, uneori, să fii acuzat de lucruri a căror responsabilitate să nu o porți – uneori, tocmai de către cel care este adevăratul vinovat. 

Adeseori, rezultatul este același: stres. Dacă ne-am putea îndeplini sarcinile profesionale cu mai puțin stres am fi, în mod sigur, mai creativi, mai productivi și munca noastră ar avea un impact mult mai profund. 

Stresul este peste tot

Să aruncăm o privire asupra unor exemple care ilustrează felul  în care ne afectează stresul profesional, indiferent de unde ne aflăm în lume. 

În Marea Britanie, anul trecut, stresul, depresia și anxietatea au determinat o pierdere însumată de 11,7 milioane de zile lucrătoare. 43% dintre americani susțin că activitatea lor profesională este influențată negativ de nivelul stresului, conform unui sondaj condus de NPR, Robert Wood Johnson Foundation și T.H Chan School of Public Health din cadrul Harvard University. În multe țări de mapamond, presiunea legată de serviciu a atins nivele de criză. În limba japoneză, există un cuvânt specific ce desemnează moartea survenită în urma epuizării profesionale (karoshi), la fel și în chineză (guoalaosi) și în coreeană (gwarosa)

Tu alegi!

Nici la serviciu și nici în viață, în general, nu ne putem predefini circumstanțele. Dar putem decide asupramodului în care răspundem la aceste circumstanțe. Și un tip de răspuns la stres poate fi să ne găsim inspirația și exaltarea în lucrurile pe care le avem la dispoziție. 

Înțelepciunea populară spune că a fi adult înseamnă să renunți la bucuria, magia și inspirația pe care le trăim în copilărie. Însă, mulți dintre oamenii de succes din întreaga lume își datorează succesul abilității lor de a crea momente pline de sens și inspirație, pentru ei înșiși, dar și pentru alții. Luând anumite decizii și fiind deschiși mai multor puncte de vedere, aceștia pot surprinde oportunitățile pe care alții nu le sesizează și pot găsi soluții creative la probleme care par de nerezolvat. Și asta, nu pentru că s-ar fi născut cu vreun soi de super-puteri, ci pentru că au învățat să își schimbe perspectiva și își exersează această abilitate. Iar datele științifice spun că oricine poate proceda întocmai. 

Puterea exaltării

De exemplu, persoanele care experimentează entuziasmul simt că au mai mult timp disponibil pentru ei înșiși și sunt mai puțin nerăbdători, susține un studiu publicat în revista Psychological Science. Jennifer Aaker, unul dintre autorii studiului și profesor de marketing la Stanford Graduate School of Business, consideră că exaltarea ne lărgește perspectivele, pentru că, în mod paradoxal, ne face să ne simțim mici, în timp ce ne permite să vedem lumea de dincolo de noi înșine. Entuziasmul, spune ea, nu este vreo forță misterioasă care se pogoară asupra noastră la întâmplare; este un mod de gândire și poate fi cultivat. ”Atunci când acesta este prezent, entuziasmul poate transforma oamenii și le poate schimba viețile, obiectivele și valorile.”

Te-ai simțit vreodată revigorat de o experiență înălțătoare: de exemplu, când te afli în fața unei opere de artă valoroase, sau vizitând unele dintre minunile naturale ale planetei? Cercetările au arătat că exaltarea generată de o astfel de experiență îți poate îmbunătăți sănătatea. Oamenii de știință de la University of California Berkley au descoperit că emoțiile pozitive pe care ni le generează arta, natura și spiritualitatea ne influențează sistemul imunitar în moduri benefice atât sănătății fizice, cât și celei psihice. Jennifer Stellar, autorul principal al studiului și actualmente, asistent universitar la catedra de Psihologie din cadrul University of Toronto, a punctat faptul că: aceste descoperiri ”demonstrează că emoțiile pozitive sunt strâng legate de parametrii unei bune stări de sănătate.”

Asta nu înseamnă că trebuie neapărat să pleci să vizitezi Capela Sixtină sau Taj Mahal-ul. Benefic pentru sănătate poate fi și să te plimbi în mijlocul naturii sau să asculți o muzică plăcută, care te va ajuta să revii la lucru cu o perspectivă proaspătă. 

Trei lecții de viață

În ciuda puterii de netăgăduit a științei, ceea ce este, probabil și mai grăitor, este exemplul de înțelepciune și perseverență pe care ni-l dau persoane ce au trecut prin experiențe de viață cu mult mai complicate decât a avea un șef dificil sau un program foarte încărcat. 

De exemplu, Marcus Aurelius, împăratul roman autor al volumului ”Meditații”, credea că indiferent cât de multe greutăți am întâmpina, putem alege să vedem oportunități chiar și în cele mai negre capitole ale vieții: ”Orice lucru are un scop anume și ascunde în sine o binecuvântare; ce ar putea, atunci, să fie straniu și complicat când toate cele ale vieții sunt acolo pentru tine, ca un prieten vechi și loial?”. Totul ține de alegerea pe care o facem: când alegem să ne victimizăm sau să ne simțim copleșiți de cerințe și exigențe, am putea alege să vedem partea plină a paharului, nu într-o manieră naivă, ci într-un fel care să ne dea toată puterea de care avem nevoie pentru a face următorul pas înainte. 

Câteva secole mai târziu, Viktor Frankl, supraviețuitor al Holocaustului, a surprins o trăire asemănătoare în opera sa devenită o operă clasică a literaturii, Omul aflat în căutarea sensului vieții. Scriind despre atrocitățile inimaginabile la care a fost martor în lagărul de concentrare, Frankl povestește despre gesturile de bunătate, generozitate, umanitate și demnitate în fața ororilor făcute de cei care erau, la fel ca și el, victime: ”Fiecare zi, fiecare oră, îți dădea ocazia să iei o decizie, o decizie care arăta dacă acceptai sau nu să te supui acelor puteri ce amenințau să te jefuiască de sinele tău intim, de libertatea ta interioară.”

Frankl scria despre orori aparte și condamnabile din punct de vedere moral, însă înțelepciunea sa este universal valabilă: indiferent cât de grele ar fi circumstanțele, există întotdeauna posibilitatea de a decide asupra felului în care o interpretăm.

Gândiți-vă, de exemplu la Diana Nyad, înotătoarea americană, participantă la maraton, care a devenit, la 64 de ani, după cinci tentative eșuate, prima persoană care a parcurs înot distanța dintre Cuba și Florida, o rută, dealtfel, foarte periculoasă, fără a avea o cușcă de protecție împotriva rechinilor. 

Cariera extraordinară a lui Nyad a fost, nu numai o dovadă de rezistență și curaj, ci și de forță mentală în fața unor obstacole dificile. Pe măsură ce Nyad avansa înspre îndeplinirea visului său de a parcurge cele 110 mile dintre Havana și Key West, a întâmpinat o mulțime de provocări: de exemplu, în timp ce înota, a avut o criză de astm, sau, altă dată, a fost înțepată de meduze veninoase. După o încercare eșuată, a spus: ”Cred că o să ajung în mormânt fără să fi reușit să înot din Cuba în Florida.” Cu toate că mulți dintre prietenii ei apropiați și dintre susținători au sfătuit-o să renunțe la visul ei, Nyad a perseverat, mai ales pentru că exersase și își imaginase momentul exact al succesului, în detalii fizice precise, timp de mai bine de trei decenii, după cum le-a mărturisit celor de la New York Times. ”Lumea e și verde, nu numai albastră. Iar eu voi ajunge acolo”, și-a imaginat ea.

Puterea voinței

Această reușită este, în sine, o dovadă de forță interioară, după cum susțin studiile recente. În ciuda stresului și a provocărilor pe care le întâlnim de-a lungul vieții și al carierei, capacitatea noastră de a persevera e uluitoare și e legată de modul în care percepem situația. Omul de știință și scriitorul Shawn Achor, de exemplu, a descoperit că ”atunci când ai o atitudine pozitivă, creierul tău este cu 31% mai eficient decât atunci când gândești negativ, neutru, ori ești stresat.”

Într-un final, dacă te-ai simțit vreodată stresat de pierderea (sau de irosirea) timpului, iată un sfat util de la Tessa Watt, a cărei carte, Mindful London oferă tot felul de ponturi despre cum să recuperezi timpul pierdut făcând mici schimbări în modul în care vezi lumea. Observațiile sale despre Londra pot fi aplicate oricărei persoane din orice oraș, cu condiția ca acea persoană să își dorească să redefinească o situație frustrantă și să o transforme într-un moment plin de semnificație. Ea scrie astfel: ”Folosește-te de statul la faimoasa coadă englezească – din stația de autobuz, de la poștă sau de la magazin – ca de o ocazie de a te liniști și de a exersa mindfulness-ul. În loc să lăsăm atât de frecventul sunet al sirenelor să ne irite, am putea să-l folosim pentru a ne aminti să luăm o pauză și să trăim momentul. La semafor, în loc să așteptăm cu nerăbdare apariția culorii verde, am putea să apreciem ocazia pe care ne-o dă roșul de a ne opri, de a respira și de a privi în jurul nostru.”

Cu alte cuvinte

Nici la serviciu și nici în viață, în general, nu ne putem controla circumstanțele. Dar putem decide asupra răspunsului nostru la aceste circumstanțe. Ia o pauză, adoptă un mod de gândire pozitiv, redefinește în termeni pozitivi orice ți s-ar întâmpla și îți vei îmbunătăți, astfel, nu numai performanțele, ci și sănătatea fizică și mentală. Următorii Micropași te vor ajuta să îți schimbi modul în care te raportezi la situații dificile. 

3. Micropași

Pași mici care duc la schimbări mari, cu care să începi de azi 


Teoria din spate

Formarea obiceiurilor este un lucru complicat, iar cercetările sugerează că durata de timp pentru a forma un nou obicei ar putea depinde de comportamentul care se construiește. Îți recomandăm să te dedici unuia dintre acești micropași timp de 21 de zile. Dacă devine un obicei până la momentul în care au trecut 21 de zile, treci la un alt micropas. Dacă nu, continuă să lucrezi la asta!


Iată 3 micropași pe care îi poți face pentru a schimba modul în care te raportezi la vicisitudinile vieții.

Micropas #1

Când te confrunți cu o situație stresantă, amintește-ți de un moment în care ai depășit un obstacol cu bine. Această strategie funcționează, deoarece atunci când îți pui problemele într-o altă perspectivă, îți amintești că le poți face față, te simți mai încrezător în forțele proprii și știi că vei reuși să depășești orice situație.

Micropas #2

Când te apuci de o sarcină solicitantă, oferă-ți un moment în care să te gândești la efectele pozitive ale muncii tale asupra altor oameni. Acest exercițiu îți va oferi sens și te va ajuta să-ți păstrezi motivația.

Micropas #3

Renunță azi la o emoție de care nu mai ai nevoie. Gândește-te la un lucru care te seacă de energie, fără să-ți ofere beneficii, ție sau cuiva drag: resentimente, discursul negativ, un proiect pe care știi că nu o să-l termini, orice altceva. Apoi, renunță!

4. Sfatul expertului

Cum îți poate îmbunătăți viața schimbarea de perspectivă

Q&A cu Shawn Achor, psiholog, cercetător din domeniul fericirii și autor al cărții de succes The Happiness Advantage:

Thrive Global: Ce ne spune știința despre importanța percepției și a perspectivei asupra lucrurilor, cu precădere în cazul situațiilor dificile?

Shawn Achor: Cu toate că e mai complicat să ne construim o abordare pozitivă atunci când ne confruntăm cu o situație dificilă, studiile ne arată clar cât de valoroasă poate fi aceasta. O numesc avantajul fericirii și am ajuns la concluzia că din orice context și provocare care poate fi evaluată obiectiv se pot obține rezultate net superioare, atunci când creierul funcționează într-un cadru mental pozitiv. Se îmbunătățește capacitatea de a rezolva probleme într-o manieră creativă, relațiile sociale devin mai profunde, crește acuratețea, energia se consumă într-un ritm mult mai lent, crește productivitatea, cresc șansele de a primi o promovare, iar impactul negativ al stresului asupra organismului, scade. 

De exemplu, într-un studiu la care am lucrat împreună cu Peter Salovey, Rectorul de la Yale și cu Alia Crum de la Stanford, i-am învățat pe liderii de la USB să privească stresul ca pe un catalizator, pe perioada crizei, nicidecum ca pe un factor perturbant. Le-am făcut instructajul timp de o oră și i-am învățat cum să se reconecteze cu semnificația stresului, iar trei săptămâni mai târziu am constatat că participanții înregistrau o scădere dramatică în ceea ce privește efectele negative ale stresului: incidența durerilor de cap, a durerilor de spate, oboselii și a burnout-ului scăzuse cu 23%. Stresul este inevitabil, însă efectele sale depind de perspectiva noastră. O perspectivă pozitivă e un avantaj, pentru că ne permite să avem mult mai multe resurse mentale necesare pentru a putea face față situației, în loc să le irosim investindu-le în anxietate și stres. 

TG: Însă, pe de altă parte, studiile cele mai recente ne spun că presiunea pe care o punem pe noi în căutarea fericirii nu este sănătoasă și e mult mai benefic pentru echilibrul nostru emoțional să ne acceptăm toate emoțiile, chiar și pe cele mai puțin plăcute. Cum se traduce asta pentru cineva care trece printr-o perioadă dificilă în plan profesional?

SA: Nu este vorba despre asta. Nu știu nici măcar un singur om de știință care să susțină că ar trebui să ne ignorăm sau să ne reprimăm trăirile negative. Nu cred că oamenii ar trebui să fie în permanență fericiți; asta e o tulburare psihică și înseamnă că ești rupt de realitate. Presiunea de a fi fericit tot timpul este un lucru negativ; însă, să faci eforturi pentru a-ți ameliora perspectiva, este un lucru pozitiv. Scopul acestui efort este acela de a trăi realitatea într-o manieră adaptativă. Adesea, când suntem negativiști, avem tendința de a vedea numai partea goală a paharului. E firesc să fii trist atunci când nu ai obținut job-ul pe care ți-l doreai sau când pierzi un prieten, iar asta arată că descifrezi adecvat realitatea. Dar atunci când uiți cât de importante sunt reacțiile tale, sau că în viața ta sunt și lucruri bune, precum copiii tăi sau capacitatea ta de a te adapta, ori, când gândești că viața ta de acum nu are niciun sens, este blocat și rupt de realitate. Opusul fericirii nu este nefericirea. Nefericirea ne semnalează inechitatea unui sistem, ne spune că am pierdut ceva valoros sau că acționăm într-o manieră imorală. Opusul fericirii este apatia, atunci când crezi că acțiunile tale nu au sens sau valoare. Trebuie să evităm apatia, nu nefericirea. 

TG: Atunci când încercam să privim într-o altă lumină o situație complicată din viața profesională sau personală, care este primul lucru pe care ar trebui să-l facem?

SA: Când provocările devin o amenințare la adresa stării noastre de bine, primul pas ar fi să privim realitatea cât mai obiectiv. Chiar dacă situația în care ne aflăm este neplăcută, avem pe ce ne baza, avem lucruri precum sănătatea, copiii, experiența sau lucrurile la care ne pricem? Trebuie să rupem cercul vicios al gândurilor negative și putem face asta punându-ne la bătaie resursele mentale și scriind pe o foaie de hârtie cinci lucruri minunate din viețile noastre, care nu țin de contextul actual. În al doilea rând, amenințările ne sperie pentru că ne temem că nu avem suficiente resurse pentru a le face față. Așadar, gândește-te o clipă sau vorbește cuiva despre punctele tale forte, despre atuurile care te pot ajuta să faci față situației, cum ar fi creativitatea ta sau optimismul, resursele pe care le ai pentru a te mobiliza și la două situații anterioare asemănătoare cumva cu aceasta, pe care ai reușit să le depășești cu bine. O să constați că nu mai ești atât de anxios și că resursele se vor canaliza către acei centri din creier responsabili cu creativitatea și rațiunea, în loc să fie blocate în ruminația negativistă.  În concluzie, în cea mai recentă carte a mea, Big Potențial vorbesc despre date științifice recente care arată că dacă te uiți la un munte de unul singur, spre deosebire de atunci când privești același munte împreună cu un prieten, muntele îți va părea cu 20% mai abrupt. Dacă vrei ca viața să-ți pară mai ușoară, apropie-te de cineva, în loc să-ți propui să găsești soluțiile de unul singur. 

5. Modelele Thrive

Oameni de succes vorbesc despre importanța unei perspective optimiste

Când ai ocazia să-i întrebi pe unii dintre cei mai interesanți oameni despre viața lor, uneori obții cele mai fascinante răspunsuri la cele mai simple întrebări. Chestionarul Thrive reprezintă o serie de interviuri care oferă o perspectivă intimă asupra vieții unora dintre cei mai de succes oameni.

Sore Mihalache, artistă: ”Toată energia pe care ne-o luam de la public trebuie captată, acum, din alte direcții”

Marius Vizante: ”Caut partea luminoasă din lucruri!”

Corina Caragea, jurnalistă și prezentatoare TV: ”Nu simt nevoia să demonstrez nimănui că sunt SuperWoman”

Gianina Corondan: ”Pânzele albe sunt eco-friendly!”

Nuami Dinescu, actriță: ”Unele eșecuri devin în timp victorii”

Carla’s Dreams: ”Gândurile rele sunt precum comentariile negative de pe YouTube”

6. Instrumente pentru manageri

Cum îți poți ajuta angajații să își schimbe perspectiva asupra provocărilor

Oare ce înseamnă, cu adevărat, să fii manager? Una dintre definițiile termenului spune că înseamnă să fii responsabil de subalternii tăi, să te asiguri că aceștia își îndeplinesc obiectivele și își respectă termenele și să faci lucrurile să meargă. 

Însă acest mod de raportare este îngrozitor de lipsit de empatie. Cheia succesul tău sunt oamenii cu care lucrezi, iar tu ești cheia succesului lor. Ai un anumit tip de relație cu fiecare dintre ei, iar atunci când investești în aceste relații, nu numai că se construiește un climat de încredere, ci îi și ajuți să-și îmbunătățească performanțele. 

O modalitate specifică de a face acest lucru este aceea de a fi preocupat de provocările cu care se confruntă echipa ta zi de zi. Probabil că au de-a face și ei cu aceleași lucruri cu care te lupți și tu: stres, presiunea de a atinge obiectivele propuse și sentimentul că nu e timp suficient. Însă tu, în calitate de manager, s-ar putea să ai acces la mai multe resurse, informații și suport instituțional, în timp ce subordonații tăi se simt evaluați în permanență, blocați și incapabili să genereze acele schimbări care ar face diferența pentru ei. 

Deci, este esențial să-ți ajuți echipa să treacă cu bine peste provocări și obstacole, iar schimbarea de perspectivă este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le ai la îndemână. Atunci când îți ajuți angajații să redefinească greșelile și eșecurile drept oportunități de învățare, deja se produce progresul. Uneori e vorba de lucruri banale, cum ar fi să-i amintești unui membru al echipei să respire adânc și să-și dea seama că problema cu care se confruntă nu este un capăt de țară. Asta nu înseamnă nici să fii nerealist de pozitiv sau să treci prea ușor peste greșeli flagrante. Înseamnă să nu pierzi din vedere imaginea de ansamblu și să le amintești angajaților tăi că unii dintre cei mai de succes oameni din lume (poate că te numeri și tu printre ei) au greșit de multe ori și s-au mai și chinuit pe drumul spre succes.

Subalternii tăi așteaptă de la tine îndrumare și sprijin. Atunci când ești disponibil pentru ei și receptiv la discuțiile despre obstacole și provocări, îi poți ajuta să vadă imaginea de ansamblu și să rămână încrezători. Abilitatea ta de a-ți ajuta angajații să reconsidere situațiile vă va întări relațiile și va ajuta pe toată lumea să rămână pe drumul cel bun. 

E timpul să acționezi!

Moduri de a-ți sprijini echipa:

1. Pune accentul pe punctele forte

În următoarea discuție unu-la-unu cu cei din echipa ta, începe conversația cu un dialog despre punctele forte și potențialul celui din fața ta. Chiar dacă firul discuției duce, inevitabil și la puncte slabe și provocări, pornind într-o notă pozitivă, conversația va avea un tonus bun și asta îl va ajuta pe celălalt să se simtă în siguranță și să vadă posibilitățile. 

2. Păstrează-ți optimismul

Să ai mereu o perspectivă pozitivă nu înseamnă să fii naiv: este o componentă esențială a procesului de rezolvare a problemelor și este esențial să poți vedea luminița de la capătul tunelului, mai ales când ceilalți nu pot face acest lucru. Dacă cei din echipa ta vor observa că rămâi pozitiv chiar și în situațiile în care presiunea crește, se vor ”molipsi” și ei cu această atitudine. Iar cercetările au arătat că gândirea pozitivă ne poate ajuta să fim mult mai productivi. 

3. “Pune-ți mai întâi ție masca de oxigen”

A fi manager înseamnă a te confrunta adesea cu întrebări, comentarii și nemulțumiri venite din partea subalternilor tăi direcți. Uneori, ajungi să crezi că unicul tău rol este acela de a rezolva problemele altora. Iar acesta nu poate fi decât un motiv în plus pentru a înțelege de ce este atât de important să îți prioritizezi propria bunăstare. Fie că asta înseamnă să faci o plimbare, să dormi suficient sau să te hrănești bine, atunci când te pui în vârful listei tale de priorități, vei fi mult mai pregătit să fii acel gen de manager care îi ajută pe ceilalți să treacă cu bine prin propriile încercări. 

7. Tehnologie pentru prosperitate

Tehnologia este un instrument. Învață s-o folosești cu înțelepciune!

Felul în care te raportezi la circumstanțele activității tale profesionale și ale vieții personale contează atât pentru bunăstarea ta personală, cât și pentru cea profesională. Însă, atunci când ești înconjurat de termene-limită, când căsuța de email stă să dea pe-afară, sau când relațiile devin stresante, poate fi foarte dificil să-ți găsești liniștea și pacea de care ai nevoie pentru a putea sta cu gândurile tale și reflecta asupra situației prin care treci.

SuperBetter

Este asemenea unui joc, axat pe creșterea rezilienței mentale și a capacității de a rămâne puternic ancorat în realitate, optimist, motivat. Promite îmbunătățirea stării, reducerea simptomelor anxioase și depresiei, creșterea încrederii în sine. Ajută la adoptarea unor noi obiceiuri sănătoase, îmbunătățirea unor abilități, întărirea unor relații, îndeplinirea unor obiective.

Moodnotes

Este ca un jurnal zilnic personal și jurnal al stării și dispoziției. Pe baza unor algoritmi speciali, poata identifica anumite sentimente și îmbunătățește capacitatea de gândire și raționament prin implementarea tehnicilor de terapie cognitiv comportamentală și psihologie pozitivă. Înregistrează starea utilizatorului, crește conștiința de sine, recunoasște capcanele gândirii și te ajută să regândești anumite situații.

Moodpath

Aplicația solicită răspunsul la o serie de întrebări zilnice pentru a estima starea de bine și pentru depistarea simptomelor depresiei. Are capacitatea de a analiza nivelul de conștiență a gândurilor, emoțiilor și sentimentelor. Dispune de peste 150 filmulețe și exerciții psihologice pentru a te ajuta să-ți analizezi și să-ți înțelegi starea mentală.

8. Învață în continuare

Dacă îți dorești cu adevărat să îți schimbi punctul de vedere, iată, în continuare, unele dintre cele mai bune articole publicate pe thriveglobal.ro, care te vor ajuta să îți îndeplinești obiectivul.

Citește mai mult:

4 schimbări de perspectivă care te vor ajuta să transformi eșecul în succes

Succesul redefinit: să nu alergi după bani și faimă

Viața unei femei nu se sfârșește la 40 de ani

Gânduri la 70 de ani

Filosofia japoneză Ikigai: bucuria de a te da jos din pat dimineața

12 daruri pe care meriți să ți le oferi și care îți vor schimba viața