În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce România înregistrează cea mai mare rată de deces cauzat de cancerul de col uterin din UE.
– Cât de valoros este vaccinul în prevenția acestei afecțiuni.


Cancerul de col uterin este un inamic perfid pentru că, de cele mai multe ori, nu dă semne evidente de instalare, ceea ce îngreunează depistarea lui la timp.

Doar în 2020, în România au fost depistate 3.380 de noi cazuri de cancer de col uterin și s-au înregistrat 1805 decese, potrivit datelor furnizate de Globocan. În plus, avem cea mai mare rată de decese din această cauză din Uniunea Europeană, deoarece prima campanie pentru vaccinarea anti HPV a fost un eșec, și abia din 2020 s-a reluat achiziționarea acestui vaccin.

Cauze și simptome

Principala cauză a instalării cancerului de col uterin este infectarea cu HPV, deși, din multitudinea de tipuri de tulpini  (circa 100), doar 15 sunt cu risc oncogen pentru colul uterin. Atenție, restul acestor tulpini sunt responsabile de leziuni benigne sau maligne ale altor organe (vagin, vulvă, penis, anus, regiunea orofaringiană, gura, corzi vocale). Deși intervalul de timp între infecția HPV și apariția unei leziuni a colului este variabil, în general progresia leziunilor fiind lentă, în luni, uneori ani, nu este de natură să amâni controalele care pot depista din vreme vreo problemă de acest fel.  

Simptomele sunt, în mare, aceleași: sângerări vaginale intermenstruale sau după contact sexual, durere în momentul contactului sexual, scurgeri vaginale anormale. Chiar și durerile de spate pot, uneori, să indice probleme în zona colului uterin. 

Vaccinarea, un ajutor valoros

Vaccinul anti-HPV a fost fabricat la Universitatea Queensland din Australia de profesorii Ian Frazer și Jian Zhou. În 1990, ei au început să sintetizeze particule similare cu ale HPV-ului, din care ulterior s-a fabricat vaccinul. Acestea nu conțin ADN viu sau atenuat, de aceea nu pot cauza infecție HPV sau cancer. Introducerea acestor particule în organism prin injectare stimulează producerea de anticorpi. După șapte ani de testări, primul test uman pentru vaccin, numit Gardasil, a fost complet. Acest vaccin previne 4 tulpini cu risc crescut (HPV 6, 11, 16, 18) care determină mai mult de 70% din totalul cancerelor de col uterin. Primul vaccin HPV a devenit disponibil în 2006, fiind aprobat în Australia și SUA, iar din 2007 a fost aprobat în alte 80 țări. Important, vaccinarea fetițelor, dar și a băieților poate să înceapă de la 9 ani!

Astăzi, sunt disponibile trei feluri de vaccin: vaccinul nonavalent GARDASIL 9, vaccinul tetravalent GARDASIL (SILGARD) și vaccinul bivalent CERVARIX. Spre exemplu, Gardasil 9 este indicat persoanelor de sex feminin cu vârste cuprinse între 9 și 45 ani pentru prevenția cancerului de col uterin, vulvar,  vaginal, orofaringian și a altor tipuri de cancere de cap și gât cauzate de tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58, pentru prevenția condiloamelor genitale induse de tipurile 6 și 11. De asemenea, GARDASIL 9 este indicat și băieților între 9 și 45 ani pentru prevenția cancerului anal, orofaringian și a altor tipuri de cancere de cap și gât.

Vaccinurile protejează împotriva a două, patru sau nouă tulpini de HPV. Toate protejează cel puțin împotriva HPV 16 și 18, cauzele celui mai ridicat risc de cancer cervical. Se estimează că acestea pot preveni 70% din cazurile de cancer cervical, 80% din cazurile de cancer anal, 40% din cazurile de cancer vulvar și probabil și anumite cazuri de cancer al gurii.

Astăzi, a fost extinsă vaccinarea gratuită a fetelor până la 18 ani și se fac periodic campanii de informare corectă, mai cu seamă pentru populația de risc, respectiv femei cu numeroși parteneri sexuali, femei ce au deja alte infecții genitale ce cresc riscul presistenței infecției HPV, sau afecțiuni imunosupresive, în special HIV-SIDA. Totodată, medicul de familie are un rol esențial pentru că el transmite informarea și părinților și copiilor. De asemenea,  ginecologul mamei poate recomanda vaccinarea copiilor, având mai multe date despre rezultatele benefice ale vaccinarii decât medicul de familie.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Screening-ul salvează vieți!

În pofida avantajele acestor vaccinuri, nici cel mai bun dintre ele, GARDASIL 9, nu protejează împotriva tuturor rădăcinilor care pot produce cancer cervical. Recomandarea este de a face același screening, cu aceeași frecvență ca femeile nevaccinate. Controlul periodic, vizita la specialist este esențială pentru că, depistat cât mai devreme, acest tip de cancer se poate vindeca.

Știu că, în această perioadă pandemică, mulți români au evitat, evită și și sunt tentați să evite în continuare să meargă în spitale sau clinici, dar această atitudine este una perdantă. Controlul ginecologului, analizele pe care acesta le poate recomanda sunt esențiale în depistarea vreunei anomalii la nivelul colului sau pentru infecția cu HPV. 

Trebuie menționat că toate femeile, după începerea vieții sexuale, trebuie să efectueze un examen Babeș-Papanicolau anual. Vârsta până la care se indică efectuarea anuală este discutabilă în special în condițiile actualelor politici de sănătate publică și a pandemiei de COVID-19. Recomandabilă este testarea anuală. Incidența maximă este între 25-49 ani și, cel puțin în acest interval, controlul ar trebui efectuat anual. Acestea sunt minime măsuri de precauție, dar care pot salva vieți. 

Cum pot decurge lucrurile

Magda are acum 38 de ani, dar a aflat că are cancer uterin în anul 2010. Tânăra femeie a venit la un control ginecologic, după ce a constatat o sângerare ușoară în urma unui contact sexual, un lucru deloc normal. După prima vizită, am constatat o leziune destul de serioasă la nivelul colului uterin și am preluată o porțiune (biopsie) de la nivelul colului. Între timp, am mai constatat că era infectată cu o variantă agresivă a HPV. Au urmat câteva intervenții chirurgicale cât mai puțin invazive. Evoluția ulterioară a fost favorabilă, testul HPV nu a mai ieșit pozitiv, iar lucrurile au intrat, încet, în normal. Care este concluzia? Una singură: Magdei i s-a pus nemilosul diagnostic la timp, lucru ce a permis ca tratamentul să fie un succes și Magda să scape de spectrul cancerului de col uterin!

Povestea poate decurge și așa.

Citește și:

Te rog, nu-ți fie teamă să-ți faci controlul anual!

Mijlocul potrivit de transport îți poate prelungi viața