În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce să pornești de la premisa că nu există oameni mai buni sau mai răi decât tine.
– Cum să-ți identifici valorile personale.


Când mă refer la acel piedestal din titlu, țineți cont că nu mă refer doar la persoanele cu care avem relații foarte apropiate sau intime, ci și la toate celelalte tipuri de relații. Nevoia de a fi necesari își are, deseori, rădăcina în teama de a pierde iubirea, aprecierea celui de lângă noi și, odată cu acestea, siguranța noastră emoțională. 

Reușim să idealizăm un om din viața noastră și să construim zi de zi un soclu solid, pentru că schimbul din mintea noastră se traduce prin faptul că primim mai multă afecțiune și recunoștință pentru eforturile depuse, pentru ce facem decât pentru ceea ce suntem.

Din dorința de a primi grijă și atenție, încep să ne preocupe mai mult nevoile și dorințele altora, fără a mai conștientiza propriile nevoi sau suferințe. Deseori, acești ”constructori” de socluri trăiesc cu convingerea că, prin forța iubirii, a îndeplinirii tuturor dorințelor și a divinizării celuilalt, vor obține, în final, afecțiune și vor fi ”văzute” și acceptate. Investirea energiei în admirația excesivă și irațională a celor din jur vine la pachet cu un subtil joc al controlului și al manipulării emoționale. 

Deseori, cel care este pus pe soclu savurează ”înălțimea” și dezvoltă un simț artificial al datoriei, iar cel care clădește se simte demn de atenție și grijă și dezvoltă un fals sentiment de protecție. 

Consecințele, de cele mai multe ori, în lipsa unui reglaj conștient al raporturilor, sunt dezastruoase. Dinamica victimă-călău se instalează, iar ieșirea din aceste roluri are șanse tot mai mici. 

Un prim și mic pas spre conștientizarea situației poate începe cu un set de întrebări:

1. De ce doresc să contribui la creșterea stimei de sine a celui de lângă mine și ce beneficii am?

2. De ce folosesc deseori laude și cred orbește în deciziile și în viziunile celuilalt, chiar mai mult decât în cele proprii?

3. De ce îmi doresc să mă asigur în permanență cât de mândru/mândră sunt de cel/cea de lângă mine și cât de mult mă bazez pe realizările lui/ei?

4. Este independența emoțională o prioritate pentru mine?

Și, tot ca instrument ajutător, vă mai propun un exercițiu de imaginație. Vizualizați cum ar arăta viața voastră dacă tot ceea ce sunteti ar depinde în totalitate de voi? Și anume să fiți și să deveniți ceea ce sunteți doar prin propriile eforturi, datorită gândurilor, deciziilor, acțiunilor, limbajului voastre? Vizualizați că aveți libertatea de a alege orice situație din viața voastră (fericire, eșec, nefericire). Toate acestea vă provoacă frică sau exaltare?

Este important de identificat unde se trasează granița dintre cine sunteți ca persoană, în mod autentic, și unde începe influența celor din jur în luarea unor decizii, în acțiunile voastre mai importante sau mai puțin importante. Este motivația voastră una internă, ori mereu căutați sprijin și confirmare din exterior?

Un pas spre claritate poate fi identificarea propriului set de valori, pentru că doar acționând în acord cu acestea vei fi mereu motivat și nu vei căuta în afara ta resursele pentru a-ți atinge obiectivele (evitând, astfel, nesiguranța și dependența de părerea celor din jur, în luarea unor decizii.)

În relații, indiferent de tipul acestora, este important să înțelegem unde se duce energia celui de lângă noi (dar și energia noastră), unde acționează cel mai des și cu cea mai mare plăcere și cum ne poate ajuta acest fapt pe noi (care sunt beneficiile). 

Nu există oameni mai buni sau mai răi decât noi, ci doar aliniați sau nealiniați cu valorile noastre personale. Cunoașterea propriilor valori, dar și ale persoanelor relevante din viața noastră ne ajută să facem o mai bună legătură între ceea ce le cerem și ceea ce e important pentru ei să facă (motivația internă). 

O confuzie care se face pe tema valorilor este punerea lor în balanță cu principiile morale. Valorile nu sunt deziderate sociale și nu ar trebui să fie determinate de mediul în care trăim. Rolul valorilor personale este de a umple un gol (venit dintr-o situație bună, dar insuficientă sau dintr-o situație de viață grea, traumatizantă). Practic, odată stabilit setul de valori, acesta devine acel tic-tac interior după care ne ghidăm când decidem, iubim, respingem, alegem. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Un set minim de întrebări pe care ni le putem pune pentru a identifica valorile personale este:

  1. În ce direcție merge energia mea, zi de zi? (în ce arie a vieții?)
  2. Care sunt acțiunile care vin și susțin, în mod constant, acele lucruri pe care eu le consider importante?
  3. Ce aspect al vieții mele este cel mai important în acest moment?
  4. Care este neajunsul meu cel mai mare în acest moment, dar pe care vreau să-l transform și pentru care acționez constant?
  5. Ce filtre folosesc în contexte sociale, când evaluez o persoană?

Odată ce ați identificat care sunt valorile pe care le aveți în viață (aveți la dispoziție ca resurse și diverse teste relevante) și care chiar vă influențează destinul, veți fi surprinși să aflați cum, poate, v-ați însușit valori sociale care n-au nicio legătură cu acțiunile și energia pe care le alocați în viața de zi cu zi. Și mai puteți descoperi că vă doriți să aduceți în viața voastră o valoare nouă, acest proces fiind posibil, pentru că plasticitatea creierului nu expiră odată cu vârsta. 

Revenind la nevoia de a fi necesari, consider că o bună cunoaștere a valorilor personale și o bună identificare a acțiunilor care vin să sprijine aceste valori, acțiuni către care cea mai mare parte a energiei noastre este canalizată, ne ajută să putem trasa granițe sănătoase în viețile noastre, să acceptăm granițele și nevoile celorlalți cu mai multă ușurință și empatie și, nu în ultimul rând, la o mai bună conectare cu cei apropiați.

Conectarea aduce plenitudine, acele stări sufletești care ne fac să ne simțim în armonie și dornici să dăruim. Pentru a putea trăi aceste stări de grație, însă, este necesară conștiința. Să recunoaștem și să nu pierdem momentele care ne dau sens și direcție în viață. Să dozăm energia pusă în acțiunile de zi de zi, să trăim în prezent și să cunoaștem ce este relevant și îmbogățitor pentru propria viață. Acele valori care aprind flacăra interioară și ne aduc bucuria de a trăi. 

Este nevoie de multă energie, prezență, perseverență și un nivel de înțelegere a propriilor trăiri destul de ridicat. Starea de bine în solitudine este un predictor pentru o conectare reală în relațiile pe care le avem. Oamenii conectați emoțional emană o energie molipsitoare, radiantă, ce îi poate ajuta și pe ceilalți din jur să crească, să se inspire, să pornească munca cu interiorul. Adeseori, cei mai mulți sunt impresionați, fascinați de rezultat, fără să vadă sau înțeleagă munca din spatele unei astfel de lumini. 

Capacitatea de conectare profundă este în strânsă legătură cu munca interioară a fiecăruia. Nu este un dat exterior, nu depinde de nimeni altcineva, decât de noi înșine. Și când ne suntem suficienți nouă înșine, nu mai putem dori să fim necesari celor din jur. 

Citește și:

Sindromul cavalerului pe cal alb. Cum să te vindeci de nevoia de a-i salva pe ceilalți

Salvatorii copiilor noștri: eroi sau victime?

Author(s)

  • Ioana Gabriela Brașoveanu

    facilitator acreditat de dezvoltare personală

    Ioana Gabriela Brașoveanu este psihodramatist în psihodramă clasică, în formare, facilitator dezvoltare personală acreditat (individual și grup) și consilier în formare în psihogenealogie și model transgenerațional, manager coordonator de proiect al Centrului Internațional de Psihogenealogie, copywriter, business coach și business storyteller. Are 41 de ani și consideră că cea mai importantă resursă pe care o are este capacitatea de a se conecta cu oamenii. Crede în învățarea pe tot parcursul vieții și este fascinată să dobândească mereu noi competențe și abilități. Contact de referință: https://spresine.ro/ și email [email protected].