În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce se aplică legile fizicii cuantice în modul în care atragem ceea ce ni se întâmplă.
– Cum să faci dintr-o simplă plimbare un exercițiu de mindfulness și proiecție.


Rădăcinile acestui instrument, așa cum l-am primit, în cadrul unui curs, de la coach Lenka Lutonska, vin din regulile fizicii cuantice. Conform principiului like energy attracts like energy (”un tip de energie atrage același tip de energie”), gândurile și emoțiile noastre generează un câmp vibrațional care atrage câmpuri vibraționale de aceeași frecvență. După ce am început să-l practic, mintea mea curioasă m-a făcut să caut însă și răspunsuri ancorate în ceea ce știința, în acest moment, presupune că fiind adevărat. Așa am ajuns la explicația gând-emoție-acțiune-rezultat, care are sens la nivelul gândirii raționale. Nu exclud partea de fizică cuantică, pentru cine este adeptul acestei teorii. Practic, instrumentul poate fi privit din cele două perspective: fiecare alege dacă una sau alta sau amândouă sunt valabile pentru sine.  

Exercițiul pe care ți-l propun se poate pune în practică simplu, începând de azi, și te va duce pe drumul care leagă persoana care ești azi de persoana care îți propui să devii. Indiferent dacă urmărești schimbări mici sau visuri mărețe, odată ce termini de citit acest articol, vei avea la îndemână un instrument care te poate duce mai repede și mai sigur spre îndeplinirea dorințelor tare, fie că au legătură cu cariera sau cu viața ta personală. 

De ce ne setăm, de fapt, obiective

Ceea ce ne dorim, cu adevărat, când ne setăm un obiectiv, nu este neapărat rezultatul în sine, ci să accedem la modul în care atingerea respectivului obiectiv ne face să ne simțim. De exemplu, dacă obiectivul meu este să am/să fac un anume job, mă pun în papucii viitorului meu și văd ce simt.

Pot percepe satisfacție, bucurie, mândrie, liniște: fiecare simte propriile emoții legate de împlinirea unui anume scop. Sau, să zicem, îmi doresc o conexiune mai apropiată cu copiii mei. Nu conexiunea în sine este scopul meu principal, ci modul în care aceasta va influența starea mea și a copiilor mei: cu alte cuvinte, nu câștig conexiune per se, ci apropiere, comunicare, încredere în sine, toate acele valori în care cred și de care am nevoie. Rămâne să observ ce simt când mă vizualizez ca având împlinită dorința. Oare este vorba despre iubire exprimată, liniște, pace, bucurie?


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Hai să ne jucăm!

Exercițiul pe care ți-l propun este extrem de simplu de pus în practică și, aș adăuga, plăcut! Pentru că se simte bine să accesezi stările și emoțiile dorite, nu? Exercițiul este ca o joacă și poate fi făcut de oricine. Până la urmă, n-ai nimic de pierdut: testează și vezi ce se întâmplă. Aplicând celebra axiomă a lui Henry Ford, dacă tu crezi că va funcționa, ai dreptate. Dacă nu crezi, iar ai dreptate. Depinde ce gând alegi și voi detalia ideea în continuare. 

O reprezentare simplă a felului în care noi, oamenii, funcționăm, poate fi aceasta (derivată din terapia cognitiv comportamentală): 

GÂND → EMOȚIE (CORP) → ACȚIUNE SAU CUVÂNT → REZULTAT


Cu alte (și mai multe) cuvinte, la baza acțiunilor noastre stau gândurile. Acestea generează emoții sau stări pe care le simțim în spirit și în corp. Emoțiile și stările ne determină să spunem sau să facem anumite lucruri, iar fiecare acțiune are un rezultat. 

Așadar, cu cât gândim mai conștient și ne alegem tipul de gânduri predominante, cu atât probabilitatea să ajungem la rezultatele dorite crește fantastic. 

Instrumentul propus presupune o inversare a procesului: plec de la rezultat și ajung la emoție, iar apoi la gând, cuvânt sau acțiune. Ceea ce obțin, în final, este credința în îndeplinirea dorinței sau a obiectivului, prin crearea unui tipar de gândire (prin implementarea și menținerea unui gând predominant), care generează o anumită emoție sau stare. Aceasta, la rândul ei, determină acțiuni pe care poate nu le-aș fi făcut în alte circumstanțe și care, implicit, duc la rezultatul dorit. 

Care sunt regulile jocului

Mai întâi, îți stabilești, cât mai clar, obiectivul sau dorința cu care vrei să lucrezi. 

Când îți este suficient de clar ce vrei, faci o vizualizare simplă de 1-2 minute. Respiri profund de trei ori, inspiri pe nas și expiri pe gură. Închizi ochii și te imaginezi trăind rezultatul dorit acum, în acest moment. E gata, s-a împlinit deja, ești acolo. Ce simți? Ce emoție e cea mai puternică? Cum se simte în corp? Trăiește această emoție, ancoreaz-o bine, să te întorci cu ușurință la ea, ori de câte ori ai nevoie.  

Apoi ieși la o plimbare, la cumpărături sau oriunde vrei să-ți faci drum. Profită de moment să te miști, să te relaxezi. Însă, esențial: mergi ca și cum ești persoana aceea a cărei dorință deja s-a împlinit. Lasă emoția sau emoțiile din vizualizare să-și facă loc în corp, în modul în care umbli.

Ești acolo: ești părintele care vrei să fii, ai jobul pe care-l visezi, ai greutatea dorită etc.  

Analizează ce s-a schimbat în felul în care mergi. Cum e postura corpului tău, acum că ai ajuns unde ți-ai dorit? Stai mai drept, mai relaxat? Pășești mai repede, mai lent, mai apăsat, mai ușor? Ce gândești?  

Mergi așa câteva minute, ideal de mai multe ori pe zi. Îți recomand să notezi într-un jurnal al transformării ceea ce observi la tine, atât la nivel fizic cât și la nivel emoțional și rațional. 

Ușor, ușor, în timp, emoțiile și gândurile pe care le ai în timpul acestei plimbări devin parte integrantă din cine ești. Este posibil să apară tot felul de aha-uri referitoare la ce ai nevoie să schimbi, la ce să renunți, ce să aduci nou în viață ta, ce să înveți pentru a ajunge la scopul propus. Poate îți vin idei de acțiuni la care înainte nu te-ai fi gândit. Vei observa că ți se ascute intuiția sau că o auzi, pur și simplu, mai bine. Ideea că dorința sau obiectivul sunt realizabile devine un gând repetitiv și întregul proces continuă natural și mai ușor. Pur și simplu crezi mai mult în împlinirea dorinței, pentru că deja ai trăit-o la nivel emoțional și mental. 

Nu uita să treci la acțiune!

E important să menționez că acest exercițiu nu garantează în niciun fel atingerea scopurilor, dacă nu e urmat și de acțiune. E nevoie, poate, de mai multe acțiuni pentru a ajunge acolo. Scopul instrumentului este să te pună în starea de a identifica, inițial, acțiunile necesare și, apoi, de a trece la treabă: este ca și cum ai instala un soft nou la computerul tău. Te pune în energia lucrului împlinit și asta poate să grăbească enorm procesul. 

Citește și:

Tiparele comportamentale din copilărie și cum ne afectează ele viața

Iulia Ionescu, iLikeIT: ”Copiii digitali sunt cei care vor schimba lumea în care trăim acum”