În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este terapia Neurofeedback.
– De ce umorul negru poate fi considerat un mecanism de coping.


Prin burnout înțelegem epuizare, stres cronic și pierderea capacității de a gestiona sarcinile de zi cu zi, iar acest sindrom este semnalul de alarmă al creierului care ne transmite faptul că avem nevoie să acționăm diferit, să luăm o pauză și să ne oferim timp și atenție. 

Cum recunoști simptomele sindromului burnout și care sunt tehnicile la care poți apela pentru a-l preveni.

Semnele cele mai comune care-ți pot indica faptul că suferi de burnout

Dacă suferi de insomnie, suprasolicitare, un sentiment general de insatisfacție, anxietate, stări depresive (apetit scăzut, senzația de inutilitate, dificultatea de a adormi sau de a te trezi dimineața), perspectivă negativă asupra vieții, lipsa motivației sau letargie, e posibil să te numeri printre miile de oameni care suferă de burnout. 

Hai să luăm un exemplu foarte des întâlnit în ultima perioadă: dacă ai ajuns să petreci mai mult de opt ore în fața laptopului, să neglijezi somnul pentru a mai îndeplini o sarcină la muncă, să sari peste prânz pentru că ai un apel care nu poate suporta amânare, sau să simți o oboseală permanentă și lipsa de inițiativă și de voință, acest articol este pentru tine.

Societatea modernă pune accentul pe o viață trăită pe repede’nainte și așază oamenii ocupați pe un piedestal. Avem nevoie de viteză să simțim că suntem satisfăcuți/productivi/eficienți. Presiunea impusă (sau auto-impusă) de a avea un serviciu bun, un salariu mare, mașină și casă, de a fi performant atât la locul de muncă, cât și acasă, schimbările bruște (cum ar fi noul context pandemic, unde mulți oameni își pierd locul de muncă, iar alții lucrează de acasă – deși acasă nu e tot timpul un loc optim pentru a lucra) pot genera foarte mult stres. 

Tu cum te simți atunci când știi că se adună multe saricini, deadline-uri și target-uri, într-un interval limitat de timp? Tensionat, stresat, presat. Imaginează-ți că resimți asta de zece ori mai intes. Cam asta trăiește o persoană care trece printr-un episod burnout. 

Organismul uman este pe cât de complex pe atât de sensibil. Ce se întâmplă cu corpul și cu mintea noastră atunci când ne supunem unui stres prelungit? Caută metode de a face față, așa numitele mecanisme de coping (iar de multe ori, acele metode sunt cele mai accesibile, dar nu și cele mai eficiente). 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Aceste mecanisme de apărare pot fi:

Comportamentale: fumezi, mănânci în exces, bei multă cafea, adormi târziu, consumi alcool sau alte substanțe.

Psihice: negare (negi că ți-ar dăuna aceste obiceiuri, negi faptul că nu ești bine pentru că vrei să păstrezi iluzia de putere și control), compensezi altfel (dacă nu ești performant atunci când îndeplinești o sarcină, vei face mult mai multe eforturi în alte situații pentru a compensa), te ascunzi în spatele umorulului negru (glumești despre starea ta de sănătate, dar în spatele glumelor tu nu ești deloc OK) etc. 

Bineînțeles că fiecare persoană percepe lumea și o interpretează diferit, iar reacțiile și sunt la fel de diverse. Dar dacă ar fi să săpăm puțin mai adânc, care este punctul de pornire al tuturor comportamentelor și proceselor noastre mentale/cognitive/emoționale? 

Creierul. 

Unul dintre punctele oarbe ale medicinei se reflectă în faptul că acest domeniu al vindecării pune mai degrabă accentul pe simptom (ceea ce se observă), decât pe cauză (rădăcina problemei). 

Aici intervine terapia terapia neinvazivă Neurofeedback, ce se folosește de una din cele mai impresionante abilități ale creierului: neuroplasticitatea. Această super-putere a creierului constă în reorganizarea căilor neuronale și în formarea de noi conexiuni și rețele, chiar și la vârsta adultă. 

Cu ajutorul antrenării conștiente a creierului, putem:

  • Depăși bariere și limitări medicale;
  • Crea noi răspunsuri comportamentale, benefice atât nouă, cât și sănătății noastre;
  • Crește performanța și productivitatea, pentru a ne atinge țelurile.

Folosind capacitatea creierului de a învăța și de a se adapta, putem crea noi forme de răspuns, fie emoționale, fie comportamentale. Multe dintre dezechilibrele și diversele tulburări și condiții medicale au la bază o funcționare anormală a activității cerebrale: ne putem imagina niște circuite care fie și-au pierdut din putere, fie s-au deteriorat. 

Procesul și tehnologia din spatele terapiei Neurofeedback sunt complexe. Prin biofeedback (înregistrarea activității cerebrale în timp real), persoana tratată are posibilitatea de a vedea și de a răspunde la modificările propriilor unde cerebrale. Astfel, se realizează un proces de reînvățare care elimină efectele neplăcute cauzate de dereglările de funcționare ale creierului, respectiv simptomele. 


Scopul tratamentului prin neurofeedback este de a corecta dezechilibrele de funcționare a activității cerebrale, eliminând, în același timp, problemele cauzate de aceste dezechilibre – iar asta se aplică și în cazul burnout-ului. Dacă mergi direct la sursă, poți învăța să răspunzi mult mai eficient factorilor de stres care-ți perturbă viața, dar îți poți și înlocui mecanismele de coping negative cu unele pozitive, 

Procesul terapeutic este unul distractiv, interactiv, plăcut și eficient, iar abordarea este una personalizată.

  • Terapeutul aplică electrozi la nivelul scalpului pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale.
  • Semnalul este procesat de sistemul de neurofeedback și sunt extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. Unele frecvențe ale undelor cerebrale se doresc a fi potențate, iar altele, diminuate.
  • Arătăm fluxul activității cerebrale persoanei care urmează tratamentul sub forma unor succesiuni de imagini/jocuri video/filme. Practic, e ca și cum ai juca jocuri video cu propriul creier. În cele din urmă, activitatea creierului este antrenată pentru atingerea performanțelor dorite.
  • Terapeutul urmărește anumite frecvențe și alege poziționarea electrozilor în concordanță cu simptomatologia fiecărei persoane.

Primul pas este să devenim conștienți. Al doilea să acționăm în direcția stării noastre de bine.

Află mai multe detalii și informații despre terapia Neurofeedback aici.

Citește și:

Munca de acasă: cum să combați riscul de burnout

Viața în izolare: de ce muncim mai mult decât până acum?

Author(s)

  • Carmen Paducel

    CO-Founder și CEO Clinica de Neurofeedback BrainFit

    Carmen Paducel este antreprenor cu experiență de peste zece ani în dezvoltarea afacerilor, pasionată de știință, neuroștiință și de terapia Neurofeedback. Clinica de Neurofeedback BrainFit este un proiect de suflet devenit realitate cu ajutorul co-fondatoarei Delia Rus, ce are o experiență de peste 25 ani în domeniul medical, și înglobează pasiunea și experiența unei echipe de terapeuți cu tehnologia de ultimă generație pentru a ajuta cât mai mulți oameni să fie sănătoși, echilibrați și stabili. Misiunea noastră este să încurajăm oamenii să-și acorde șansa de a-și îmbunătăți calitatea vieții cu ajutorul reglării activității creierului, iar terapia Neurofeedback să devină o rutina în viața lor! BrainFIT BeHealthy BeSmart !