În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce tristețea și depresia nu sunt neapărat sinonime.
– Cum poate iubirea de sine să-ți modifice percepția asupra lumii.


Depresia reprezintă unul din cei mai utilizați termeni din domeniul psihologiei, chiar și din limbajul colocvial. De câte ori nu am auzit persoane care se simt triste și susțin că ar fi depresive? Iată una din erorile cele mai flagrante pe care le facem, și anume când considerăm că a fi trist înseamnă să fii depresiv. Iar incapacitatea de a recunoaște simptomele depresiei, care capătă forme diverse, atât la noi, cât și la ceilalți, poate avea consecințe.

Aplatizarea emoțională – primul pas către depresie

De fapt, primul simptom al depresiei este anhedonia. Acest termen se referă la o intensitate scăzută a emoțiilor resimțite de către persoana depresivă. Practic, ea prezintă o aplatizare emoțională, o amorțeală foarte profundă la nivel sufletesc. Într-adevăr, orice emoție care nu se descarcă sau orice emoție în care suntem blocați poate reprezenta un conflict intern mai profund, însă, faptul că uneori suntem și triști e doar un semn al sănătății mentale, a faptului ca ne pasă de viață noastră și a celor din jur. Tocmai de aceea, depresia se manifestă mai degrabă prin amorțirea emoțională și mai puțin printr-o stare de tristețe, resimțită sau la cote mai ridicate. 

De asemenea, depresia este deseori mascată de către cel depresiv. El nu o numai față de ceilalți, dar și față de el însuși. Foarte mulți oameni se află într-o depresie funcțională și nici măcar nu își dau seama – cumva consideră că asta înseamnă să fii adult. Iar dacă un copil de afectat de depresie, părinții pot considera că este alintat, că este dificil, complicat, că are probleme, însă nu este văzută starea emoțională din spate.

Depresia nu “se vede”cu ochiul liber

Dacă vedem o persoană tristă, putem bănui că ceva se întâmplă cu ea, însă de cele mai multe ori, depresia (dacă nu este clinică) nu prea se vede. Iar acest fapt ține și de capacitatea persoanei de a se deschide față de cineva de încredere și rețeaua sa de suport, dar și de societate (de faptul că emoțiile așa-zise negative sunt mai puțin acceptate). 

Depresia nu înseamnă numai să nu te poți ridica dimineața din pat, să dormi foarte mult sau foarte puțin. Depresie poate fi și atunci când ești vesel și productiv la muncă, iar când ajungi acasă te simți singur, trist, nu te mai bucură nimic. Deseori vine la pachet cu anxietatea, astfel persoana își pierde și capacitatea de a se relaxa. Depresia poate fi și atunci când vrei să te izolezi pentru că oamenii te obosesc, dar, în același timp ai nevoie de conexiune și totuși nu te poți conecta la ei, pentru că ceva din tine simte că moare. 

Din punct de vedere profesional, depresia reprezintă de fapt partea din persoana depresivă care se simte extrem de vulnerabilă – este o parte rănită din el cu mult timp înainte de a deveni adult. De asemenea, depresia poate fi o parte protectoare din ființa cuiva, o parte care vrea să îi transmită un mesaj și să o îndrume spre decizii pline de iubire de sine.

Deseori, depresia apare prin negare, prin reprimarea energiei copilului interior. În fiecare dintre noi se află mai mulți copii, de vârste diferite, care la un moment dat au trecut prin ceva anume care i-au închis în fața vieții. Astfel, ca adulți, persoanele depresive sunt acele persoane care nu mai sunt de mult în contact cu copilul lor interior, cu această voce care îi împinge să se bucure de viață. Au ales într-un mod inconștient să reducă la tăcere vocea copilului extrem de vulnerabil și totodată dornic să trăiască, să se bucure de viață. 

La fel ca orice suferință psihică, depresia reprezintă semnalul autentic al psihicului nostru care are nevoie de iubirea noastră sinceră, deoarece oricărei persoane aflate în dezechilibru, de fapt, îi lipsește iubirea. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Multitudinea de dezechilibre psihologice din societatea noastră este deseori lăsată neobservată, deoarece majoritatea nu are informațiile și uneltele necesare pentru a recunoaște o persoană care are nevoie de ajutor. Tocmai de aceea este important să ne informăm, deoarece aceste dezechilibre sunt mascate, de foarte multe ori, tocmai prin mecanismele de apărare ale subconștientului – iar acestea pot fi și un zâmbet, o atitudine degajată, sau chiar aparența veseliei.

Psihicul uman este extrem de eficient, astfel își găsește mereu portițe pentru a păstra părțile din noi care ne protejează de durerea (imaginată sau reală), dar care ne protejează și de iubirea autentică și bucuria de a trăi.

Depresia reprezintă unul din aceste dezechilibre, rareori observat și identificat ca fiind depresie. Consider că este important să fim sinceri cu noi și cu ceilalți și să ne comportăm ca un sistem unitar, astfel încât să învățăm faptul că depresia nu reprezintă o simplă tristețe, ci o lipsă profundă de iubire a persoanei aflate în acest impas. 

Citește și:

Depresia, locul adânc și ascuns din care poți ieși cu o licărire de voință și mult suport

14 celebrități își dezvăluie strategiile de îmbunătățire a echilibrului emoțional

Author(s)

  • Anca Maftei

    psihoterapeut integrativist

    Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeut Internal Family Systems (Harvard University), autoare a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator de workshopuri transformaționale prin metoda constelațiilor familiale și sistemice și, nu în ultimul rând, creatoarea propriei sale metode terapeutice Integrative Self Process, o modalitate de lucru unică în lume, revoluționară și extrem de eficientă, care ajută la vindecarea în profunzime și transformarea persoanei care o experimentează. Pe Anca o poți găsi aici: https://ancamaftei.ro