În următoarele 5 minute vei afla:
– Cum să gestionezi eșecurile copilului tău.
– Care sunt riscurile atunci când îți proiectezi ambițiile tale de părinte asupra lui.
Atunci când copilul tău are sau a avut de trecut un examen important în viața lui, precum Evaluarea Națională, tu, ca părinte, trebuie să fii conștient că, în acel moment, el își decide viața. Deci e important să nu-i dictezi fiecare pas și să nu-i controlezi decizia, ci să-l lași să-și urmeze visurile și planurile de viitor. Să urmeze un liceu care-i place și să-și aleagă profilul dorit.
În această perioadă, lucrez în cabinet cu părinți și adolescenți deopotrivă, și am remarcat că tumultul e de ambele părți. Așa că am identificat patru idei despre nevoile lor în cadrul ședințelor de terapie, chiar de la cele două categorii de oameni care sunt sub presiunea deciziilor.
1. „Istoria părintelui nu este cel mai bun argument pentru copil” vs. „Culege ce apreciezi din reușitele părinților tăi, chiar dacă e diferit față de ceea ce apreciază ei la viața lor”
Părinte. Ține cont că un copil care-și urmează vocația are mai multe șanse să remarce oportunitățile vieții. Oferă-i șansa să-și studieze pasiunea, și timpul va dovedi dacă poate face din asta o meserie sau își va schimba opțiunea când își va alege profilul studiilor superioare. Altfel, la vârsta maturității ar putea ajunge să se reorienteze în carieră către opțiunea de studiu care acum îi este interzisă.
Copil. Gândește-te ce admiri la părinții tăi și ce-ți place cel mai mult în ceea ce-i privește. Tindem să alegem ceea ce admirăm, de aceea, întreabă-ți părinții cum au reușit să-și creeze mai mult timp liber, să acumuleze cunoștințe relevante despre anumite domenii sau despre capacitatea de a duce în paralel mai multe activități.
2. „Știință și așteptări” vs. „Realitate și dezamăgire”
Părinte: „Cel mai bun liceu din oraș” nu oferă în mod garantat “cei mai buni elevi din oraș”. Te aștepți ca, odată intrat la un liceu bun, copilul tău să capete șanse mai bune pentru viitor. Din păcate, știi și tu că nu e chiar așa. Nu lua o decizie bazată pe acest aspect, ascultă-ți și copilul și află… el ce-și dorește?
Copil: Să mergi la cel mai cool liceu din oraș nu înseamnă că vei avea parte de cele mai tari experiențe. Uneori, în mediile care par relaxate, regulile sunt mai ferme decât în cele care par stricte. Alege un liceu în care să te identifici cu profilul și opțiunile de studiu, și consideră detaliile de distracție doar ca opțiuni pentru locurile în care îți vei petrece viața socială în următorii patru ani.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
3. „Copilul tău va greși” vs. „Părinții tăi nu sunt perfecți”
Părinte: Copilul tău va greși, chiar și atunci când pare perfect pregătit: poate la problema pe care a repetat-o de nenumărate ori sau la exercițiul despre care credea că i se va părea ușor. La această vârstă, folosește-i eșecurile ca instrumente de predare, nu pentru a-i dovedi că viața e o continuă pedeapsă. Ideea că „în tot răul e și un bine” sigur a fost inventată de un om care nu a suferit de anxietate.
Copil: Părinții tăi te vor îndruma cum știu ei mai bine. La rândul lor, și ei au fost îndrumați, așa cum bunicii tăi au crezut de cuviință. Ei pot greși, e firesc. Dar nimic din ceea ce fac (rău) nu este voit, și toate deciziile care ți se dovedesc a fi nepotrivite pot fi schimbate. Fii bun și tratează-i așa cum ți-ai dori să fii tratat atunci când faci o boacănă.
4. „Fiecare părinte are copilul pe care l-a crescut” vs. „Fiecare copil are părintele pe care l-a educat”
Părinte: Copilul tău e om mare. Succesul ce vine de-acum înainte și cel de până acum i se datorează! Însă ești invitat să-ți asumi o mică proporție din eșecurile lui, căci ființa aceasta a crescut din tine, din felul în care tu ai știut să-i arăți calea.
Copil: Părinții tăi au asistat și au contribuit la dezvoltarea ta. Or, dimpotrivă, au stat pe margine și te-au lăsat să te desfășori pentru că rezultatele tale s-au văzut și încrederea lor în tine este la cote maxime. Ce trebuie să știi de acum e că rezultatele tale vorbesc în locul tău.