În următoarele 5 minute vei afla:
– Cum se formează cercul vicios al fricii de eșec și cum îl poți întrerupe.
– Ce este siguranța psihologică și cum o poți folosi pentru a trece prin obstacole, nu peste.
Sunt constant expusă la povești de succes în media și socia media. Atât de mult încât a început să-mi pară că toți ceilalți fac bine tot timpul, că reușesc în tot ceea ce-și propun și că mi se întâmplă doar mie să o dau în bară, să n-am chef uneori sau să nu mă pot concentra, să nu reușesc să duc la bun sfârșit tot ce îmi propun. Din acest motiv am vorbit cu câțiva oameni pe care îi admir profesional despre ce înseamnă eșecul pentru ei, dacă se confruntă cu asta în ceea ce fac și ce mă pot învăța despre asta din experiența lor.
Teama de a greși
Am descoperit că nu există o definiție universală a ceea ce înseamnă să eșeuzi, dar și că sub o formă sau alta toți cei cu care am vorbit au trecut prin asta sau au temeri pe care încearcă să le depășească, prin strategii învățate de la alții sau elaborate pe cont propriu.
Criticile pe care le primim de-a lungul timpului și atitudinea generală față de greșeală la care suntem expuși de mici sunt factori care mai încolo ne formează teama de a greși. Când suntem învățați că greșeala se pedepsește și că trebuie să reușim în toate, în mod constant, încrederea în noi ne este afectată.
„Dacă n-ai încredere în tine, dacă crezi că nu are rost să încerci, pentru că oricum n-o să-ți iasă, atunci nici nu te angajezi în activități. Dacă nu faci lucruri, atunci n-ai nici rezultate, ceea ce-ți amplifică încă o dată convingerea că nu ești îndeajuns de bun, că nu poți”, explică psihologul Diana Botezan.
În acest cerc vicios, conturarea unei noi perspective asupra realității, în primul rând, dar și reformarea atitudinii față de eșec sunt primii pași pentru o viziune mai constructivă.
Reușita permanentă – o ipoteză nerealistă
„Putem construi cu ușurință noțiuni rigide despre cine suntem și ce trăsături avem, dar multe școli de psihologie încearcă acum să încurajeze oamenii să se gândească la ei înșiși ca fiind persoane în continuă schimbare, în continuă evoluție. Trebuie să promovăm acceptarea atât a punctelor forte, cât și a punctelor slabe. Suferința emoțională, deși incredibil de dureroasă, va veni și va trece de-a lungul vieții noastre. Nu există o persoană „normală” care să fie întotdeauna fericită. Cu toții suntem afectați de neplăceri, eșecuri și succese. Idolatrizarea succesului și construirea respectului de sine bazat exclusiv pe realizări pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății noastre mintale”, spune Rebecca Ribbing, psiholog și parte din echipa care a creat un muzeu al eșecului, pentru a arăta că se întâmplă oricui, chiar și la case mai mari, precum companii internaționale, care au dat-o în bară, dar au continuat să existe și să prospere.
Se întâmplă ca lucrurile să nu ne iasă, dar dacă eu echivalez valoarea mea ca ființă umană cu rezultatele mele, dacă mă definesc numai prin ceea ce fac înseamnă că atunci când nu fac, nu mai sunt eu. Nu ne putem defini doar prin ceea ce facem bine, suntem ființe valoroase prin simplul fapt că existăm.
Mai mult, nu suntem roboți, nu putem performa la același nivel în fiecare zi. În unele zile ne iese tot ce ne propunem, avem mai multă energie, iar în altele pare că nimic nu merge bine și nu avem chef de nimic. Important este să ne amintim că întâmplările neplăcute și eșecurile fac parte din viață, dar și că sunt temporare.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Eșecul, parte din viață
„Eșecul este inevitabil, în timp ce succesul este trecător. Cred profund că sunt corelate – eșecuri multe înseamnă succese mari. Mintea mea este plină de incertitudini tot timpul. Sunt suficient de amuzantă? Sunt un autor bun? Ceilalți mă plac? Sunt enervantă? Voi face vreodată suficienți bani? Ar trebui să am un copil? Câștig în greutate? Sunt prea rea? Fac o treabă bună reprezentând imigranții? Ar trebui să fac mai mult cu scrisul meu? Anxietățile mele sunt obișnuite și epuizante, și nu vreau să le acord mai multă atenție decât e nevoie. Învăț continuu să îmbrățișez instabilitatea, dar este greu pentru că-mi plac regulile, limitele și banii. Totodată, nu așa funcționează acest tango. Așadar, muncesc din greu, apreciez job-urile pe care le am și le folosesc pentru a obține alte locuri de muncă, concentrându-mă pe curcubeul de sus”, mărturisește Marina Shifrin, scriitoare de comedie.
Când ți se întâmplă lucruri nedorite, încearcă să-ți aduci aminte de toate părțile bune care sunt prezente în viața ta. Pe termen lung, o modalitate utilă de a trece prin obstacole, nu peste, este consolidarea siguranței psihologice împreună cu alții. Esența siguranței psihologice este un sentiment de încredere că ceilalți nu te vor stânjeni, critica, respinge sau pedepsi, pentru că ai vorbit despre eșecurile tale. Un mediu în care este în regulă să eșuezi și să fii vulnerabil este un climat propice pentru apropiere și dezvoltare continuă. Odată expuse, nereușitele pot fi folosite ca mijloc de învățare.
Și nu uita că nici definiția succesului nu este universală.