În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum știm că am ajuns să punem mai mult preț pe părerile altora decât pe ale noastre?
– Care este calea spre vindecarea rănilor aduse integrității noastre.


Am o prietenă care a încercat dintotdeauna să facă ce trebuie. Mulți dintre noi au un prieten sau o prietenă ca ea – sau avem, noi înșine, însușiri similare. 

Pentru ea, una dintre cele mai importante valori a fost mereu integritatea. La serviciu, ea este cea care verifică totul de două ori pentru a fi sigură că nu s-au strecurat greșeli ce ar putea costa compania. În relații, are o conduită morală ireproșabilă și se asigură în mod constant că acțiunile ei corespund acestui cod. În ceea ce privește prieteniile ei, apreciază oamenii care sunt la fel ca ea: adică știu ce este corect și trăiesc ghidându-se după aceste valori. 

Însă, în bună măsură, toate acestea izvorăsc din nesiguranța ei. Își pune mereu întrebarea: ”Oare ceilalți cred despre mine că sunt un om bun?”. Această nesiguranță o determină să aibă comportamente pozitive, pentru că se străduie să demonstreze iar și iar că este un om bun. Dar, sub aceste comportamente pozitive, se află un strat permanent de anxietate și îndoială de sine. 

Un alt factor care o motivează este percepția clișeistică despre ce înseamnă să fii o femeie de treabă. Atât în plan profesional, cât și în plan personal, există adeseori această așteptare de la femei, ca ele să fie drăguțe, calde – să fie cele care netezesc asperitățile. Și, orice comportament care se abate de la această normă, devine motiv de a fi pusă sub semnul întrebării, de a fi respinsă sau de a fi tratată de către ceilalți cu ostilitate. 

Prietena despre care vă vorbesc simte că integritatea sa trebuie să răspundă și acestei definiții externe care stabilește dacă ea este sau nu o femeie de treabă. Dacă face vreodată ceva numai pentru ea, nu este nici bine și nici frumos. În schimb, se așteaptă de la ea să-i pună pe ceilalți pe primul loc, inclusiv pe partenerul ei, pe șeful ei și pe cei din familia ei. 

Așadar, care ar fi problemele principale legate de stilul de viață al prietenei mele? Și, extrapolând, care ar fi problemele cu care ne confruntăm foarte mulți dintre noi, atunci când ne raportăm la integritatea noastră și la conștiința propriei valori? 

În primul rând, definiția ei pentru ”a fi de treabă” se bazează pe opiniile celorlalți, nu pe ale ei. 

În al doilea rând, e epuizant să simți în permanență că trebuie să-ți dovedești integritatea – și în mod conex și valoarea – în fața celorlalți. 

Să abordăm, mai întâi, probleme, și apoi vom vorbi și despre modalități în care poate fi reparat răul pe care alții ni l-au făcut nouă, integrității noastre și conștiinței propriei valori. 

De ce este dăunător să-ți iei ca reper pentru definirea propriei integrități părerea celorlalți?

E normal să căutăm confirmare și aprobare la cei pe ale căror păreri punem preț: prieteni, membri ai familiei, colegi. Dar cum știm că am ajuns să punem mai mult preț pe părerile altora decât pe ale noastre?

În primul rând, e necesar să știi ce înseamnă integritatea pentru tine. De obicei, integritatea este definită drept a face ce este bine, chiar și atunci când nu te vede nimeni. Însă, această formulare presupune definirea a ceea ce înseamnă pentru tine bine

Un bun punct de plecare este să te gândești la o situație anume în care te-ai simțit foarte mândru de felul în care ai reacționat, de modul în care ai gestionat contextul dificil. Poate că era vorba despre o dilemă morală în care trebuia să iei o decizie și niciunul dintre argumente nu părea să cântărească mai greu decât altele. Întrebându-te ce-ți spune ”intuiția” după ce iei o decizie, vei avea un indiciu pentru propria definiție a binelui. 

Apoi, următorul pas este acela de a te gândi la o situație în care ți-a fost rușine de tine. Poate că e ceva despre care nu ai vorbit nimănui niciodată – de fapt, rușinea ne copleșește, de cele mai multe ori atunci când ne trăim frământările în secret – și nu ți-ai putut găsi împăcarea. Oare ce anume din decizia pe care ai luat-o sau din modul în care ai ales să procedezi, nu a fost în concordanță cu felul în care înțelegi tu integritatea? În ce sens s-a abătut de la valorile tale? 

Și, după ce ai o imagine mai limpede asupra a ceea ce înseamnă pentru tine integritatea, gândește-te la o situație recentă în care integritatea ta a fost pusă sub semnul întrebării de către ceilalți. O astfel de experiență poate fi de-a dreptul oribilă, pentru că te face să te simți ca și cum valoarea ta umană este pusă sub semnul întrebării. Însă încearcă să delimitezi între modul în care ai reacționat când te-ai simțit judecat de ceilalți și părerea ta despre modul în care ai gestionat situația. Dacă într-o situație complicată ai acționat în conformitate cu sistemul tău de valori, atunci poți fi sigur că ceea ce simți nu e altceva decât reacția ta în fața sentimentului că ești judecat. 

Într-un fel, e util să iei în considerare și părerile celorlalți atunci când evaluezi un context dificil.

Pe de altă parte, poate fi extrem de dăunător să pui aceste opinii exterioare mai presus de busola ta morală. Dacă știi că ai făcut așa cum te-ai priceput tu mai bine și într-o manieră care se aliniază cu valorile tale, însă, chiar și așa, cântărește mai greu opinia negativă a altcuiva referitor la acțiunile tale, conștiința propriei valori poate avea de suferit, într-un final. 

În timp, dacă simți nevoia constantă să-ți ”dovedești” integritatea și valoarea celorlalți, poți ajunge la epuizare. Nu numai că s-ar putea ca definiția lor pentru integritate să fie diferită de a ta, dar e posibil și ca cei la care te raportezi să nu-ți înțeleagă pe deplin viața, contextul sau eforturile de a ține un echilibru între integritatea ta și decizia dificil de luat care ți-a ieșit în cale. 

Dacă știi foarte clar ce înseamnă pentru tine binele, răul și integritatea, conștiința propriei valori nu va fi zguduită de fiecare dată când cineva se îndoiește de tine. 

Dar cum poate fi, oare, reparată suferința profundă sau cum te poți recupera în urma unui atac dureros asupra integrității tale?


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cum vindeci rănile provocate de ceilalți integrității tale?

Revenind la exemplul prietenei mele, ea suferă foarte tare atunci când cineva o acuză că ar fi motivată într-un anumit gest de egoism sau de dorința de a se folosi de cineva. Aceste acuzații sunt atât de mult în opoziție cu sistemul ei de valori, încât o pot tulbura până în miezul ființei sale

Atunci, ce e de făcut pentru a te vindeca când părerile celorlalți au avut un impact negativ asupra conștiinței propriei valori?

În primul rând, e necesar să revii asupra felului în care definești tu integritatea. Reia-o de câte ori este nevoie, pentru a te asigura că nu te-ai îndepărtat de la valorile în care crezi. 

În al doilea rând, nu uita că opiniile negative ale altora la adresa integrității tale nu sunt altceva decât o reflexie a luptelor lor interne. Atunci când oamenii nu se simt în siguranță, sau se simt amenințați ori prejudiciați, au tendința să dea vina pe ceilalți. Cu toate că nu este responsabilitatea ta să te ocupi de sentimentele lor rănite sau de motivele ce le-au provocat suferința, amintește-ți că nici ei nu se simt bine și că s-ar putea ca ceea ce fac să nu fie decât să dea vina pe cine nu trebuie. 

În ultimul rând, fii blând cu tine. Amintește-ți constant că nimeni altcineva nu se va preocupa de repararea integrității tale, fie că este vorba doar despre dorința de a păstra aparențele, ori de lupta interioară de a menține un sistem de valori. În consecință, tu ești singura persoană care  construiește și reconstruiește constant un puternic sentiment de integritate, care, la rândul său, se bazează pe conștiința propriei valori. 

E nevoie de multă muncă pentru a reuși să-ți fii cel mai puternic aliat. Însă, dacă nu exagerezi cu asta, e important să fii fanul tău cel mai mare. Practica afirmațiilor zilnice, scrise sau rostite, poate fi un puternic antidot pentru cercul vicios al gândurilor negative, ce iau naștere în urma atacurilor dureroase la adresa integrității tale. 

Ține mereu minte că demnitatea și valoarea ta nu sunt determinate de modul nedrept în care te evaluează ceilalți. Lumea îți va pune la îndoială integritatea în diferite momente ale vieții tale și nu depinde decât de tine modul în care-ți definești sistemul de valori, astfel încât să nu permiți altcuiva să decidă în locul tău ce e cu adevărat important pentru tine – și la fel și în ceea ce privește conștiința propriei valori, pentru că nimeni altcineva nu o va face. 

Citește și:

Anxietatea există, dar nu este o situație fără ieșire

Falsa modestie: de ce te ține pe loc în viață

Author(s)

  • Katie Crank

    avocat

    Katie Crank e avocat și asistent social și scrie despre bunăstarea oamenilor, a mediului și a animalelor.