În următoarele 5 minute vei afla:

– Aproximativ câte mesaje noi e creierul nostru nevoit să digere în fiecare zi.
– Ce sunt antrenamentele neuronale și cum te pot ajuta în viața de zi cu zi.


Suntem de 60 de ori mai stresați decât în anii 70. Conform statisticilor, în urmă cu 50 de ani, oamenii procesau maximum 500 de mesaje noi în fiecare zi. În prezent, suntem nevoiți să digerăm chiar și 30.000 de mesaje noi zilnic! Acest fapt înseamnă nu doar că ne punem creierul să muncească mai mult, ci și că trebuie să lucreze în regim de multitasking, ceva la care în trecut nu era obișnuit să facă.  

Fluxul mare de informație generat de ritmul alert de muncă ori ce vine pe feed-ul paginile de socializare ne obosește, apare dependența de tip FOMO, ne îngreunează și mai mult capacitatea de concentrare la locul de muncă și, în general, pe tot parcursul zilei. 

În loc să ne dedicăm 100% finalizării unei sarcini profesionale, avem tendința să ne oprim frecvent ca să verificăm ce mai apare pe feed, să vedem ce notificări am primit, sau să ne apucăm de altceva. Capacitatea de a rămâne atenți la o singură sarcină a scăzut extrem de mult în ultimii ani. Ajungem să nu mai putem conștientiza contextul în care ne aflăm, importanța sarcinii pe care trebuie să o ducem la capăt și, implicit, cum să o implementăm. 

Pandemia a agravat și mai mult situația

De parcă ritmul alert impus de tehnologie nu era de ajuns, pandemia a complicat și mai mult lucrurile, lăsându-și puternic amprenta asupra capacității noastre de a gestiona situațiile stresante. Am mutat munca de la birou acasă, într-un mediu nou, a trebuit să ne adaptăm comunicării online, cu ședințe de tip Zoom, intercalate cu activitățile de familie, cu treburile casnice. Apoi, nesiguranța afacerilor, a locului de muncă și restricțiile sociale mereu oscilante, au pus o presiune enormă asupra creierului și a capacității acestuia de a lucra în noul context, în regim multitasking, astfel că oboseala s-a instalat rapid, stresul este mai acut ca niciodată, capacitatea de concentrare a scăzut, au apărut insomniile, anxietatea, depresia, atacurile de panică.

Se ajunge mult mai rapid și la burnout, tradus prin epuizarea energiei fizice și psihice, o oboseală cronică, nu mai suntem motivați și dornici să ne desfășurăm activitățile curente, nu ne mai dorim să muncim și apoi înregistrăm și o eficiență profesională redusă.

Creierul este astfel într-o alertă continuă, percepe pericole aproape permanent și își alocă o foarte mare parte din energia sa pentru a ne proteja de toate aceste amenințări vizibile și invizibile, reale sau închipuite. Este deosebit de important să reușim să calmăm creierul, să-l scoatem din starea de alertă și să-l ajutăm să înțeleagă contextul real în care se află pentru a identifica rapid soluțiile practice. Și să nu mai perceapă totul ca pe o amenințare iminentă. 

Creierul poate fi modelat și la vârsta adultă

Contrar a ce se credea în trecut, creierul poate fi modelat, optimizat și la vârsta adultă, nu doar în copilărie. Dovada: rezultatele antrenamentelor de augmentare neuronală BM-BCI (Brain Mapping- Brain Computer Interface) de la Neuro Performance Enhancement Center din București, singurul centru din România și din Europa de Est cu o asemenea tehnologie de ultimă generație. 

Se fac astfel progrese notabile în ceea ce privește îmbunătățirea capacităților neuronale ale copiilor cu autism, ADHD, Sindrom Down, sau ale adulților care se luptă cu depresia, anxietatea, diferite dependențe, tulburări de atenție sau boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer etc.).

Progresele sunt dobândite cu ajutorul antrenamentului neuronal BM-BCI ce are ca scop eliminarea disfuncțiilor neuronale și optimizarea rețelelor existente prin îmbunătățirea modului în care acestea comunică între ele, antrenamentul neuronal fiind un proces de învățare accelerată, noninvaziv.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cum câștigăm noi legături neuronale

Prin antrenamentul de tip Neuro Enhancement BM-BCI (Brain Mapping – Brain Computer Interface), se realizează o hartă 3D a rețelelor neuronale existente, se identifică disfuncțiile neuronale la nivel de conectivitate, de exemplu zonele hipoactive sau hiperactive din creier, se exportă datele către softul de tip Brain Computer Interface și apoi se stabilește un protocol personalizat, aplicat într-un antrenament special. 

Antrenamentul, proiectat de cei mai mari specialiști în neuroștiință din Statele Unite, echilibrează disfuncțiile printr-un proces de învățare accelerat. Acesta are ca rezultat crearea de noi legături neuronale care să poată crește performanța creierului. În acest mod, vom avea mai o claritate mai mare, viziune și putere de concentrare, precum și o capacitate crescută de a lua deciziile corecte. În plus, se obține un control emoțional mai bun, având astfel abilitatea de a face performanță, fără a fi influențați în procesele decizionale de către declanșatorii emoționali.

De asemenea, s-au constatat progrese considerabile la copiii cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA). Peste 500 de micuți au beneficiat de eficiența acestor antrenamente, cu rezultate vizibile și cuantificabile. De exemplu, Gabriel, un băiat de 9 ani, diagnosticat cu TSA de când avea aproximativ 3 ani, a înregistrat, pentru prima dată, progrese considerabile în ameliorarea simptomelor aferente afecțiunii, după șase ani în care a urmat o serie de terapii clasice, însă fără rezultate notabile. La fel, și în cazul copiilor cu Sindrom Down. Timeea, spre exemplu, o adolescentă de 16 ani, a depășit anumite blocaje, despre care alți specialiști au mărturisit că ar fi imposibil de învins și a avut rezultate superioare la examenele din cadrul Evaluării Naționale, fiind acum elevă în clasa a IX-a într-un liceu din Pitești.

Investiție în varianta noastră mai puternică din viitor

Suntem și vom fi și mai mult expuși unui mediu solicitant, cu schimbări imprevizibile, ne vom confrunta cu situații noi, neprevăzute, astfel că este bine să avem un aliat de nădejde: un creier optimizat, care știe cum să aloce resursele necesare pentru a ne adapta și a nu a mai avea blocaje cauzate de experiențele neplăcute, traumatizante, din trecut. 

La Neuro Performance Enhancement Center, dezvoltăm în permanență noi și noi metode de a optimiza prin metode non-invazive rețelele neuronale. Tulburările din Spectrul Autist, ADHD, depresia, anxietatea, tinnitusul sau vertijul sunt disfuncții care, în viitorul apropiat, vor putea fi eliminate, utilizând neuroștiința aplicată.  

Tehnica BM-BCI, implementată în România, este considerată soluția viitorului pentru augmentarea performanțelor neuronale, aplicată atât managerilor, antreprenorilor și sportivilor, persoanelor care suferă de anxietate, depresie, insomnie, dependențe, cât și copiilor cu ADHD sau tulburări din spectrul autist. 

Citește și:

10 cele mai populare mituri despre creier demontate de un doctor în neuroștiințe

11 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre creierul tău

Author(s)

  • Costin Dămășaru

    fondator Neuro Performance Enhancement Center

    Costin Dămășaru este Doctor în Management, licențiat în Psihologie și a obținut un Masterat în administrarea afacerilor. A absolvit MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, SUA, în cadrul programului de Executive Education - Neuroscience for Leadership. Acolo a lucrat cu cercetători de renume la nivel global, în domeniul îmbunătățirii performanței neuronale, folosind tehnologia Brain Mapping - Brain Computer Interface. Este fondatorul și directorul general al Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale (www.npecenter.com/ro), având misiunea de a ajuta oamenii să-și acceseze imensa putere de vindecare a creierului și să își atingă potențialul maxim.