În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce singurătatea poate fi o perioadă benefică.
– Cum poți profita de singurătate pentru a evolua pe plan personal.


Într-una din seri, pe când eram în oraș sărbătorind ziua unei prietene, pe neașteptate, petrecerea fetelor s-a transformat într-un „club al surorilor vulnerabile”, iar discuțiile au alunecat rapid de la distracție către confesiuni emoționante. Am vorbit despre relații și carieră, am discutat despre provocările de care avem parte în intimitate, ne-am destăinuit fricile și speranțele. Într-un final, s-a dovedit că a existat o temă comună a tuturor discuțiilor: noi toate ne doream să devenim cea mai bună variantă a noastră și eram preocupate de cum să ne comportăm într-o relație cu persoana care contează pentru noi în viață. 

Discuțiile au surprins o mulțime de temeri. O femeie a vorbit despre incapacitatea ei de a se încrede în bărbații care au abordat-o prea intens, prea devreme. Alta a discutat despre cum va încerca să facă tot ce-și dorește în timp ce joacă și rolul de mamă. Au fost exprimate câteva îngrijorări referitoare la imposibilitatea de a întâlni, suficient de des, bărbați cu trăsăturile (fizice și de caracter) dorite. Religia a fost o problemă de discuție pentru una dintre fete. Ambiția a fost pusă pe tapet de alta. Iar lista a tot continuat.

Interesant, scopul în viață și stima de sine au devenit rapid punctele de interes ale discuției, pe măsură ce dezbăteam avantajele și dezavantajele de a fi singură versus a fi într-o relație romantică. Așa că, în acea noapte, am spus ceea ce spun mereu atunci când vorbesc cu un grup de femei singure: vedeți această singurătate ca pe o oportunitate, pentru că s-ar putea să n-o mai aveți vreodată în viață! Evident, este de înțeles că unele femei se simt singure și au un sentiment de anxietate când sunt confruntate cu această stare. Însă, ai grijă: prea des, prea mult, dăm atenție lucrurilor pe care nu le avem în loc să apreciem și să ne bucurăm de ceea ce există deja în viața noastră. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Dacă ești singură și fără copii, ai parte de o libertate incredibilă, de care ar trebui să profiți. Acordă-ți un moment ca să identifici acele lucruri pe care vrei să le realizezi în acest moment al vieții tale și pe care n-ai putea să le faci altădată. Unde ai vrut mereu să călătorești, ce orașe și țări ai fi vrut să cunoști? Ce specializări sau masterate ai fi dorit să faci? Există acolo, în sufletul tău, sămânța unei idei de afaceri pe care ți-ar fi plăcut s-o demarezi? Ai în minte o carte pe care ai fi vrut s-o scrii? Așa cum l-am auzit odată pe un pastor întrebând: ”Ce-ai face dacă ai ști că n-ai să dai greș?”. 

Trăiește acea perioadă în care ești singură făcând ceea ce-ți dorești să faci. Dacă ai nevoie de un plan concret care să te mențină în mișcare, atunci pune pe hârtie acel plan. Dacă dieta și rutina ta de sport au nevoie de îmbunătățiri, atunci îndreaptă-te spre un mod de viață holistic. Dacă ai nevoie de parteneri pe care să te sprijini în călătoria ta către scopul dorit, atunci identifică acei oameni în viața ta care te pot ajuta. 

Însă nu uita: în tot acest timp, nu este vorba doar despre ce faci. Nu discutăm aici doar despre a-ți stabili un scop în viață și a face tot ce poți ca să-l atingi. Este vorba, de asemenea, despre cine ești tu, cu adevărat. Ești conștientă de ceea ce-ți dorești? Ți-ai acordat suficient timp ca să sondezi, în adâncul sufletului tău, și să afli care sunt lucrurile pe care le vrei? Ți-ai vindecat rănile din trecut sau, cel puțin ai început acest proces de vindecare? 

Și, mai ales, nu trebuie să-ți fie rușine să recunoști că nu poți să te descurci cu toate problemele de una singură; acum poate fi momentul să apelezi la un terapeut specializat! Ia-ți viața în mâini, astfel încât să nu te mai simți ca o neajutorată pe măsură ce anii trec cu viteză pe lângă tine. Ai puterea să dai un sens acestei perioade din viața ta. Asumă-ți singurătatea ca pe o stare de libertate. Savureaz-o! Dă-i valoare! Fă tot ce poți cu viața ta și începe de astăzi! 

Citește și:

Cum să fim fericiți în perioadele de singurătate

Cum să eviți depresia cauzată de singurătate