Simona Tache, psihoterapeut: Gândirea flexibilă și perspectiva realistă asupra vieții 

”Secretul meu pentru o viață mai bună sunt trei: o gândire flexibilă, o perspectivă realistă asupra lucrurilor și trăitul în prezent. Dacă ești blocat în niște tipare rigide, poți să ai cea mai bună viață, nu te vei putea bucura de ea. La fel, dacă focusezi pe negativ, dacă vezi numai ce e rău. Cel mai sănătos nu e să fim optimiști, ci realiști. Să reușim să vedem și ce e mai puțin bun în viața noastră, dar și ce e bun. Și să rămânem ancorați în prezent. Trăitul în trecut înseamnă depresie, așa cum trăitul în viitor înseamnă anxietate. Vestea bună e că toate astea se pot învăța. Cum? Unde? La ce școală? La școala vieții, dar, ca să nu ajungem să o absolvim de-abia pe la 90 de ani, putem să alegem varianta “studii intensive”. Se numește psihoterapie”. 

Anca Maftei, psihoterapeut: Asumarea rolului de creator al propriei vieți 

”Când îți asumi întreaga responsabilitate pentru tot ceea ce se întâmplă în și cu viața ta, ești cu adevărat liber. Secretul este să știi că tu ești creatorul vieții tale, că tu-ți poți modela realitatea, că tu poți manifesta ceea ce-ți dorești să experimentezi și că poți să integrezi suferința și nefericirea în toate formele lor. Tot ce ai de făcut este să devii conștient de cine ești cu adevărat, de părțile care formează personalitatea ta și, mai ales, să fii în armonie cu acestea. Cu cât devii mai conștient că nu ești tu cel care suferă, ci doar o anume parte din psihicul tău, cu atât ai mai multe șanse să te manifești la nivelul esenței ființei tale, anume al Sinelui tău. La nivelul Sinelui oricăruia dintre noi –  există toate caracteristicile și atributele care ne pot garanta starea de bine și această “viață mai bună”- calmul, încrederea, conexiunea, curiozitatea, compasiunea, curajul, creativitatea. Aceste aspecte sunt deja în esența ființei tale, tot ce ai de făcut este să integrezi norii care umbresc acest soare interior ce ești tu deja. Norocul nostru (dacă ar exista așa ceva) este că putem învăța să ne manifestăm la acest nivel real, la nivelul adevărului ființei noastre și că este și simplu și la îndemână să facem asta”.

Otilia Mantelers, psiholog: Relațiile cu sens, munca, rețeaua de sprijin

”Puținele relații bune și hrănitoare pe care le am, să mă aranjez și să mă simt frumoasă, terapia mea de suflet, grupurile de suport, munca mea, care-mi aduce bucurii și împliniri enorme. Conștiența și prezența mea cu mine. Înțelegerea motivelor pentru care fac ceea ce fac în fiecare moment, bunătatea față de sufletul meu pe care o cultiv și la care ajung tot mai mult”. 

Petronela Rotar, psiholog: Plasarea propriei persoane în topul priorităților

”Să mă pun pe mine pe primul loc în lista priorităților. E ceva la care am ajuns cu multă terapie și știu că poate suna egoist, dar de fapt e doar extrem de sănătos. Așa că în fiecare zi găsesc ceva care să-mi facă plăcere și să fie doar al meu, care să mă încarce, care să mă facă să mă bucur. Poate fi o carte, o prăjitură, o oră de sport, o oră în natură, o cafea cu o prietenă, lucruri mici, dar importante pentru bunăstarea mea psihică”.

Miruna Stănculescu, psihoterapeut: Acceptarea imperfecțiunii  

”Să admiți că viața e frumoasă, nedreaptă și imperfectă. Mă străduiesc în fiecare zi să-mi aduc aminte de ce e frumos, să schimb ce pot (de pildă, cariera la 40 de ani) sau să accept ce e nedrept, dar nu se poate schimba (de pildă, gravitația care trage de chestii în jos). Și mai fac ceva: îi dau dreptul vieții mele să fie imperfectă, pentru că asta-mi oferă șansa să nu mă plictisesc”.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Diana Stănculeanu, psihoterapeut: Recunoștința pentru ceea ce ai în viață

Am învățat să mă bucur și să valorizez cu precădere ceea ce am deja în viață – de la oameni la ritualuri, activități, obiecte. Anul nou îmi aduce o singură rezoluție, astfel încât să-mi cresc șansele de a o împlini și de a avea ce sărbători la bilanțul următor.

Cred foarte tare în 80-20. Câtă vreme în 80% din timp fac alegerile corecte, sănătoase și responsabile, îmi dau voie, fără regrete și vinovăție, ca în 20% din timp ”să-mi fac de cap”. 

Dana Olariu, psihoterapeut: Blândețea față de sine și față de ceilalți

”Să mă înconjor de oameni pe care îi iubesc, cu care am lucruri în comun, care mă fac fericită. Să fac ceea ce-mi place. Să fiu blândă cu mine și cu ceilalți. Să fiu conștientă de toate lucrurile bune din viața mea, mici și mari”.

Roxana Grigorean, psihoterapeut: Echilibrul

”Echilibrul. Nu e niciun secret, e un balans continuu între timpul pe care mi-l dedic mie și celorlalți, contactul cu nevoile mele, exersarea limitelor. Un alt secret este că investesc constant timp și energie în analiza și dezvoltarea mea proprie și simt efectele acestui efort pe care mi l-am asumat pe termen lung”. 

Ana Pantazescu, psihoterapeut: Planificarea

”Am o viață foarte, foarte planificată. Am agenda plină mereu cu lucruri de făcut, și nu toate sunt despre job. Obișnuiesc să-mi las timp și pentru mine, timp de petrecut cu Alex, de exemplu, ziua de marți este pentru el, sau la câteva weekend-uri să organizez/ să particip la ceva recreațional, fie cu familia, fie cu prietenii mei”.

Andrei Mocanu, psihoterapeut: Grija față de propria persoană

”Consider că este foarte util să aplicăm în viața de zi cu zi principiul situațiilor de urgență promovat de liniile aeriene. Prima dată îți pui tu masca de oxigen și abia apoi poți avea grijă de ceilalți. Dacă nu avem grijă să ne încărcăm mereu bateriile făcând diverse lucruri plăcute doar pentru sufletul nostru, cu siguranță va crește frustrarea, iar stresul ne va consuma tot mai mult, afectând tot ceea ce încercăm să realizăm. Este un principiu atât de simplu și cu o aplicabilitate foarte largă pe care, dacă îl respect, reușesc să am grijă de sănătatea mea emoțională!”. 

Citește și:

Cum funcționează schimbarea în terapie

Ce trebuie să știi când alegi o psihoterapie