În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce este important să verifici, înainte de achiziționare, prețurile produselor pe site-uri care fac comparații de prețuri. 
– Cum să te ferești de prețurile prea bune ca să fie adevărate. 


Un studiu făcut de Which? UK a arătat că 9 din 10 produse vândute la Black Friday pe câteva site-uri foarte mari la nivel global au avut în ultimele șase luni prețuri similare sau mai mici decât cele oferite la ofertele de Black Friday. 

Probabil ai întâlnit comentarii pe site-urile magazinelor sau pe paginile lor de social media în care cumpărătorii s-au plâns că prețurile au fost crescute din timp și că, de fapt, reducerea este o păcăleală.

Și totuși sunt magazine care fac reduceri reale și astfel poți cumpăra ceva ce ai nevie sau îți dorești sau la un preț mult mai bun și astfel să faci economie. Cum să faci cumpărături de Black Fiday fără să te păcălești? Las mai jos câteva recomandări care s-ar putea să te ajute:

Verifică prețul produselor pe care ți le dorești din timp. 

Dacă n-ai apucat să faci asta, pregătește-te pentru anul viitor sau verifică prețul pe un site care face comparații de prețuri și au în baza de date și prețuri istorice, cum ar fi pricy.ro sau https://www.istoric-preturi.info/.  Aceste site-uri o să-ți arate dacă reducerea este reală sau dacă te-ai entuziasmat prea repede și nu e cazul să te grăbești cu această achiziție.

Urmărește prețul produsului dorit pe mai mute site-uri și în mai multe magazine, poți găsi același produs la prețuri diferite. Folosește un site care face comparații de prețuri, cum ar fi  https://www.compari.ro/ sau https://www.price.ro/, găsește-l pe cel care ți se pare cel mai ușor de utilizat și folosește-te de el.

Ia în considerare prețul de transport sau orice alte costuri implicate, cum ar fi taxa de prelucrare a coletului sau alte taxe și comisioane. 

Încearcă să faci un coș de cumpărături mai mare la același vânzător, pentru a evita costurile suplimentare. Degeaba găsești un produs cu nouă lei mai ieftin când plătești trasportul pentru el 15 lei, per total n-ai ieșit mai ieftin, ci mai scump. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cumpără doar de la magazine cunoscute sau de la care ai mai cumpărat. 

Atenție: sunt multe magazine apărute peste noapte și care sunt pure înșelătorii. Odată ce ți-ai pus datele de card pe site-ul lor ori rămâi fără suma de plată pentru un produs ce nu îți va mai fi niciodată livrat, ori te trezești cu cardul golit de tot. 

Dacă prețul pare prea bun ca să fie adevărat, probabil așa și este! 

Renunță: ori este înșelătorie ori produsul are o calitate la nivelul prețului pe care îl vezi. 

Vânzătorii încearcă să-ți ia ochii cu procentul de reducere, pentru a înțelege cât economisești dacă cumperi acum (și doar acum) acel produs. Dacă n-ai nevoie de acel produs, orice leu pe care-l dai l-ai dat ca să nu-l ai, cum se zice. În final, ce te interesează este cât plătești pentru un produs și dacă banii pe care-i scoți din buzunar au sens pentru raportul calitate-preț al produsului respectiv.

La fel, prețul mai mare care apare tăiat are rolul de ancoră și, prin comparație, prețul final îți va părea un chilipir. La fel ca în cazul procentului de reducere, nu te lăsa păcălit! Gândește-te dacă prețul final de plătit merită sau nu, apoi ia decizia de a cumpăra sau de a renunța cu această informație în minte.

Dacă totuși magazinul este cunoscut și prețul sună încă prea bine, verifică specificațiile produsului, ca să te asiguri că știi clar ce cumperi. Verifică dacă produsul are vreun defect, dacă a fost folosit în showroom și are semne de uzură, dacă este resigilat, verifică specificațiile tehnice și abia apoi cumpără produsul. 

Câteva sfaturi ca să nu cheltui mai mult decât ar trebui de Black Friday 

Cei care au în jur alte persoane care cumpără cu entuziasm, fie că vorbim de persoane într-un magazin sau colegi de muncă care petrec timp pe site-uri pe care se afișează cu litere mari Black Friday, sfârșesc prin a cumpăra mai mult fiind influențați de valul de entuziasm adus de ceilalți. 

Cel mai bine ar fi să faci următoarele:

  • stabilește-ți o listă cu produsele pe care dorești să le cumperi; 
  • stabilește o sumă maximă pe care poți să o aloci acestor cumpărături;
  • ține-te de suma stabilită;
  • nu cumpăra compulsiv; 
  • informează-te;
  • nu te lua după val. 

Dacă știi că nu poți să reziști, fă-ți un plan de bătaie, pune lucrurile în cont și așteaptă până a doua zi ca să le achiți, dacă încă ți le mai dorești. S-ar putea să fii surprins de faptul că a doua zi ai și uitat ce ai pus în coșul de cumpărături, pentru că ai făcut acea alegere emoțional și nu rațional. 

Dacă nici asta nu reușește să te oprească din febra cumpărăturilor la reducere, fă-ți o listă cu tot ce ai nevoie și un preț maxim pe care l-ai da pe un astfel de produs, apoi roagă-ți prietenul cel mai bun să cumpere produsele pentru tine, dacă se poate încadra în prețul pe care ești dispus să-l dai. La ce te ajută asta? Elimini partea emoțională din partea de cumpărături și lași doar latura logică în joc: o să te alegi cu produsele de care chiar ai nevoie și ții restul banilor pe care i-ai fi cheltuit aiurea în buzunar. 

Spor la cumpărături inspirate!

Citește și: 

Vin cheltuieli mai mari? 3 soluții ca să le faci față

Starea de bine financiară pe care poți să o atingi și tu

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.