În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să începi cu pași mici drumul spre progres financiar și de ce este necesară educația financiară.
– De ce este necesar să-ți calculezi corect valoarea personală și profesională.


Banii sunt importanți, încă din prima clipă a vieții noastre și apoi pe tot parcursul ei. Și, totuși, de câți bani avem nevoie ca să zicem că ne bucurăm de o stare de bine? Asta depinde, pentru că suntem diferiți, avem valori diferite, dorințe, așteptări, planuri și obiective personale diferite. 

Societatea ne învață că valoarea noastră este definită de succesul pe care îl avem, de proprietățile pe care le deținem, de bogăția pe care o avem sau o afișăm. Există oameni care cheltuie mulți bani ca să pară bogați, cu speranța și impresia că oamenii îi percep altfel, și de multe ori au dreptate, însă își sapă de multe ori o groapă de datorii din care cu greu mai ies la suprafață. 

Unii măsoară succesul în bani, în timp ce alții încep să meargă către un model minimalist și sunt fericiți cu puțin, sau se simt împliniți cu realizări care n-au echivalent în bani. 

Totuși, este important ca starea de bine financiară personală să fie calculată, programată, planficată și nu lăsată la voia întâmplării. Viața e cu suișuri și coborâșuri, nu avem nimic garantat, deci noi trebuie să ne păzim spatele din punct de vedere financiar. 

O situație neplăcută, o problemă apărută din senin îți pot strica echilibrul financiar dacă este fragil și ne va dezechilibra contul din bancă pentru perioade mari de timp. Pierderea locului de muncă de care depinzi, falimentul unei afaceri în care ți-ai pus visele și banii, un divorț, o problemă medicală, oricare dintre acestea pot să îți strice liniștea și planurile pe care le aveai, pentru că vei pierde mulți bani și uneori ai nevoie de ani de zile pentru a te redresa financiar. 

Îți recomand să te gândești ce înseamnă pentru tine succesul și starea de bine financiară, apoi să începi să o construiești pas cu pas, cu obiective clare, planuri, strategie și răbdare. 

Rolul educației financiare pentru a progresa

Statisticile arată că suntem repetenți  la educație financiară. Nu am primit educație financiară nici acasă și nici la școală și totuși, avem atât de multă nevoie de ea în viața de zi cu zi. 

Mulți adulți se pun pe studiu, cu ambiție și dorință avidă de a vedea ce pot face ca să le fie bine de acum încolo. Sunt adulți care câștigă bine și nu înțeleg cum li se scurg banii printre degete. Părinții mai ales doresc să-și vadă copiii lipsiți de griji financiare și asta e de înțeles. 

Educația financiară se poate începe la orice vârstă, nu există prea târziu când îți dorești să schimbi ceva în bine și mai bine. 

Sunt multe articole, cărți și cursuri, în limba română sau engleză, pe care le puteți accesa, de la resurse gratuite la foarte scumpe. Important este să adaptați informațiile la care aveți acces  la situația voastră personală. De fiecare dată când citiți un articol, o carte, sau după ce vedeți un curs, participați la un eveniment,  încercați să stabiliți o mică schimbare pe care să o faceți imediat în comportamentul vostru legat de bani și rezultatele nu vor întârzia să apară. 

Dacă aveți copii, fiți conștienți că ei vă văd comportamentul, pentru că voi sunteți primii și cei mai buni profesori pentru ei. Discutați despre bani, despre cum îi câștigați, despre cum îi cheltuiți, despre rolul economiilor și mai apoi al investițiilor

De unde începi să-ți construiești starea de bine financiară

Sunt două aspecte de luat în calcul: pe de-o parte să nu pierzi și pe cealaltă să câștigi mai mult, ca să progresezi  financiar: acestea se aplică la nivel individual și la nivel de cuplu sau familie.

În primul rând te sfătuiesc să acoperi riscurile la care ești expus.

De exemplu: în cazul în care cineva în familie are o problemă medicală, probabil că n-ați avea de unde să suportați cheltuielile necesare tratamentului, poate ați fi nevoiți să vindeți bunuri, să vă împrumutați sau să sperați la ajutorul celor din jur, în timp ce plata lunară a unei asigurări s-ar putea să îți fie la îndemână. Mai bine să renunți la o ieșire la restaurant, cu banii astfel economisiți să plătești asigurarea și astfel să-ți asiguri liniștea, în timp ce scazi riscul de a cheltui bani mulți din buzunar. La fel, ia în calcul și alte asigurări cum ar fi cele de viață, de bunuri, sunt metode bune de a diminua riscul unui șoc financiar care te-ar destabiliza financiar o perioadă mai lungă de timp. 

Pentru a crește financiar începe prin a-ți analiza situația financiară. 

Stabilește câți bani intră lunar, de câți bani ai nevoie, cât cheltui în plus și pe ce, ce obiceiuri păguboase ai, și apoi stabilește bugete de cheltuieli pe zonele importante. Apoi, dacă nu ai deja acest obicei, învață să economisești, lună de lună. 

Pentru că în cuplu ambii trebuie să tragă la aceeași ”căruță”, ar trebui să faceți împreună pașii.

Organizați-vă cheltuielile, stabiliți de unde puteți face economii. Începeți cu sume mici, apoi creșteți-le treptat. Dacă sunteți tentați să-i cheltuiți când îi vedeți în sumă mare, stabiliți-vă obiective importante pentru voi și așa diminuați șansele de a-i face praf pe lucruri care vă atrag și care, totuși, nu sunt la fel de importante pe termen lung. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Dacă aveți obiceiul de a face economii, închideți-vă creditele – prin dobânzile pe care le plătiți băncii scoateți bani serioși din buzunar, mai bine să-i păstrați pentru voi. 

Următorul pas este să înveți cum să faci investiții și în ce, în funcție de profilul tău de risc, de puterea financiară și de obiectivele tale pe termen lung. Un specialist te poate îndruma să identifici instrumente de investiții care ți se potrivesc. 

Pare greu la început, așa că ia-ți un an de studiu înainte de a investi. Trebuie să înțelegi că, pe de-o parte, investițiile au un grad de risc pe care trebuie să ți-l asumi, iar pe de altă parte este șansa ta de a genera venit pasiv, cel care îți aduce libertatea financiară, prin faptul că pui banii la treabă să facă alți bani, chiar și când dormi. 

Crește-ți valoarea ca să-ți crești starea de bine financiară

Dacă nu te trezești cu o moștenire peste noapte, pentru a ajunge la acel venit pasiv despre care am spus mai sus (și care încă ți-a rămas în gând), trebuie să generezi  venit activ. 

Venitul activ este cel pe care îl obții prin munca pe care o faci. Când te oprești, se oprește și venitul. Ei bine, cu cât faci mai mulți bani, cu atât poți investi mai mult și apoi ai un ajutor, banii tăi care îți aduc alți bani. 

În acest sens, fă-ți un plan de dezvoltare profesională dublat de dezvoltare personală, acestea merg mână-n mână. Degeaba ești foarte bun în ceea ce faci, dacă nu poți colabora cu cei din jur, dacă nu le poți demonstra valoarea pe care o ai. Și invers: poți fi un om senzațional, iubit de toți, însă dacă profesional nu ești la un nivel înalt, nici veniturile tale nu vor fi. 

Poate te gândești că ai un drum lung în față. Ei bine, dacă faci combinația corectă între ce ți se potrivește și meseria care te împlinește și care aduce valoare celor din jur, în scurt timp poți ajunge la venituri consistente, pe care apoi trebuie să ai grijă cum să le gestionezi. Iar starea de bine financiară va fi la un pas distanță. 

Colțul angajatului

Cât de importantă e starea ta de bine pentru angajatorul tău? Povestește-ne experiența ta și ajută-ne să facem piața muncii mai transparentă. 

Lasă un review 100% anonim angajatorului tău pe Undelucram.ro

Citește și:

5 obiceiuri zilnice care te duc mai aproape de bani, succes și împlinire

3 pași importanți ca să ai controlul asupra banilor tăi

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.