În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt secretele unei vieți echilibrate.
– De ce trebuie să ne ascultăm intuiția.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Andreea-Carmen Radu: Faptul că este o nouă zi, posibil mai bună decât cea care a trecut. Și băiețelul meu de șapte ani care este matinal.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

ACR: În funcție de importanța lor și de deadline-ul pe care îl stabilesc. Sunt o persoană destul de organizată, îmi place să-mi notez în agendă tot ce am de făcut și încerc să respect termenele pe care le stabilesc.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

ACR: Nu am un secret anume, aș spune mai degrabă că este vorba despre un cumul de factori: alimentația, sportul, controlul stresului, somnul, întâlnirile cu prietenii (acum virtuale). Toate acestea mă ajută să mă simt bine cu mine.

TG: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

ACR: Vorbesc cu soțul meu și cu prietenele mele, mă ajută să mă descarc și uneori o altă perspectivă asupra problemelor proprii, mă ajută să văd lucrurile mai clar.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

ACR: Prin sport. Este metoda prin care elimin energiile negative, este momentul meu cu mine și din martie a devenit un obicei aproape zilnic. Optimismul vine din normalitate: de la băiețelul meu care se bucură de cele mai simple lucruri (uneori, cred că ne-ar prinde bine și nouă să mai privim viața prin ochi de copil), de la prietenele mele cu care vorbesc des, de la soțul meu cu care împart și bune și rele de 17 ani. De la speranța că mâine va fi mai bine. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

ACR: Am pățit asta acum ceva vreme când, în urma unei perioade foarte aglomerate, cu  multă muncă, cursuri, odihnă insuficientă, am ajuns la capătul puterilor. Eram lipsită de energie, dimineața era un calvar să dau jos din pat. Nu mai rezistam nici măcar să fac sport, și totul a culminat cu o oră de antrenament pe care n-am putut să o mai duc la final, efectiv n-am mai putut să mă ridic de jos. A fost momentul în care am realizat că am pus prea multă presiune pe mine, că trebuie să fac un pas înapoi și să fiu mai atentă la modul în care prioritizez ce am de făcut.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

ACR: Cred că i-aș spune să se bucure de fiecare clipă pentru că este unică. I-aș mai spune și să nu mai fie așa serioasă, are timp pentru asta mai târziu. 

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

ACR: Am învățat să ascult mai mult dar să și vorbesc mai mult. E un fel de terapie pe care o fac cu prietenele mele, când reușim să ne auzim.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

ACR: De regulă nu fac nimic special, sunt atentă la ce am de rezolvat și asta îmi păstrează concentrarea. În ultimele luni însă, lucrul de acasă și copilul care face școală online, fac ca treaba asta cu concentrarea să devină mai dificilă. La fel ca pentru mulți dintre noi, cred.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

ACR: Îmi place să citesc, dar nu pot să spun că am o carte care mi-a schimbat viața. Pot doar să spun care este cartea la care mă gândesc destul de des, deși am citit-o anul trecut: Blink scrisă de Malcolm Gladwell. Autorul demonstrează pornind de la studii recente în domeniul neuroștiinței și psihologiei că putem lua decizii bune dacă avem încredere în intuiția noastră, chiar dacă lui nu-i place să folosească acest cuvânt. Lucrez și eu la ascultatul intuiției, funcționează, mai ales când este vorba despre oamenii pe care îi întâlnesc

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

ACR: Da, momentul în care am decis să schimb statutul de angajat cu cel de antreprenor. Cred că dacă n-aș fi făcut acest pas, aș fi regretat acum. Nu este ușor nici să fi antreprenor, dar n-aș schimba independența și timpul câștigate făcând pasul acesta pentru nimic în lume.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

ACR: Eu nu văd lucrurile care mi se întâmplă ca pe eșecuri ci ca pe metode de învățare. Trag concluzii și merg mai departe, chiar dacă nu-mi este întotdeauna ușor să fac asta.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

ACR: Fac exerciții de respirație timp de 5 minute dacă mai apuc. În ultima vreme, după ce-i citesc o poveste lui Tudor, adorm imediat.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

ACR: Nu știu dacă este neapărat un citat motivațional, este celebra replică a lui Scarlett O’Hara, din “Pe aripile vântului”: After all, tomorrow is another day! Pentru mine, înseamnă că dacă azi nu găsesc o rezolvare pentru o problemă, mâine s-ar putea să o fac. 

TG: Există o persoană care a fost sau care este un role model pentru tine?

ACR: Da, mama mea. 

TG: Ce iei cu tine, oriunde ai pleca?

ACR: Telefonul mobil, cardul, o sticlă cu apă, un baton cu nuci și fructe uscate și o carte.

Andreea-Carmen Radu este Nutrition&Wellness Coach, PN Level 1 Certified (Precision Nutrition Canada) și Tehnician Nutriționist acreditat. A absolvit cursul de Stress Management Coach la Spencer Institute, cursul de Psiho-Nutriție acreditat IANLPC și IAHT, cursuri de Nutriția copilului și Nutriție sportivă. Andreea este Trainer acreditat ANC, membru al Complementary Medical Association UK, iar din anul 2016 și până la finalizarea proiectului în 2018, a fost Ambasador Food Revolution by Jamie Oliver. Experta creează programe integrate de nutriție&wellness pentru femeile care doresc să slăbească schimbându-și obiceiurile, care doresc să-și recapete energia, starea de de bine și să fie echilibrate din punct de vedere hormonal. O poți găsi pe site-ul său, www.carmenradu.ro și pe pagina de Facebook.

Citește și:

Gabriela Atanasov, Sweet Paprika: ”Sunt obișnuită să pierd”

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, Dăruiește Viață: ”Implicarea trebuie să devină o igienă personală, ca spălatul pe dinți”

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.