În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce oamenii înțelepți nu sunt neapărat și intuitivi.
– Cum să nu confunzi teama cu intuiția.


1. Intuiția funcționează, cu condiția să nu te gândești prea mult

Profesoara mea de italiană din liceu ne-a dat un sfat: când nu suntem siguri care este forma corectă a unui cuvânt, să mergem pe prima variantă care ne-a venit în minte. În 80% din cazuri, este cea corectă, ne-a spus. Fără să poată explica de ce, acum înțeleg: era vorba despre intuiție. Ca să funcționeze, trebuie să-ți asculți primul gând, primul impuls: acesta este cel mai puțin afectat de mecanisme raționale care pot distorsiona intuiția. La fel se întâmplă și în cazul oamenilor noi pe care-i cunoaștem. Acea primă impresie se dovedește, de cele mai multe ori, corectă, se formează într-o zecime de secundă și revenim la ea în ciuda eventualelor urcușuri sau coborâșuri din relația ulterioară. Alina Boroș, psihoterapeut, explică de ce avariem intuiția când despicăm firul în patru:

”Intuiția apare spontan, este primul răspuns pe care ți-l oferă creierul, face apel la resursele creative inconştiente și se simte la nivel corporal. Următoarele răspunsuri/idei sunt filtrate de logică, de gândirea raţională și nu aparțin intuiţiei. Atunci când despicăm firul în patru, ne putem lăsa duși foarte ușor spre trecut sau să anticipăm proiectând în viitor. Procesul de analiză mentală poate reduce la tăcere vocea intuiției”. 

2. Intuiția (nu) se poate cultiva 

Intuiția există în noi toți, este acel simț nedocumentat în cărțile de biologie. Ne ghidează cu condiția să avem urechile ciulite când ne șoptește răspunsul: rareori o face în gura mare. Așa că nu cultivăm, de fapt, intuiția, ci puterea noastră de a o asculta. Pe plan profesional, se naște din relaxarea pe care ne-o conferă experiența. În meseriile cu grad mare de predictibilitate, intuiția este mai puțin importantă. Însă în profesiile care implică un factor mai mare de creativitate sau imprevizibil joacă un rol important și poate fi de real folos. 

Alina Boroș consideră că putem să o antrenăm prin cunoaștere și exercițiu: ”Cunoașterea îți oferă perspectivă, experiența te ajută să adaptezi informațiile la realitatea pe care o trăiești. Creierul nostru face cele mai potrivite conexiuni pentru situația prezentă, pentru momentul în care trăim, folosind toate informațiile pe care le deține, atât la nivel conștient, cât și la nivel de subconștient și inconștient. Însă după ce decizia apare la nivel conștient, pot apărea mecanismele noastre de coping, credințele limitative, fricile care ne pot face să ne schimbăm ideea și decizia să acționăm contrar răspunsului intuitiv”.

3. Intuiția nu este totuna cu înțelepciunea

Deși pot fi ușor confundate pentru că se bazează pe experiențe trecute, conferind o matrice evenimentelor noi, intuiția și înțelepciunea sunt, de fapt, diferite. Suntem înțelepți când nu reacționăm la primul impuls, când avem răbdare să înțelegem tot contextul, când ne privim obiectiv pe noi înșine și cu mai multă empatie pe cei din jur. Prin urmare, o decizie bazată pe înțelepciune poate fi explicată rațional. 

Deciziile bazate pe intuiție, mai puțin. Ba chiar pot să pară contraintuitive pentru cei din jur. Ceea ce are în minus înțelepciunea, față de intuiție, este că se bazează într-o măsură covârșitoare pe credințe și așteptări: magicienii se folosesc de acestea când fac trucuri care ne lasă cu gura căscată. De fapt, adevăratul magician e propria noastră minte care ne ghidează să vedem lucrurile așa cum ne așteptăm să le vedem. De câte ori n-ai încercat să te prinzi cum se face un truc magic, fără succes? Ei bine, intuiția te poate sprijini mai mult decât înțelepciunea în acest demers. 

4. Tristețea reduce intuiția la tăcere

În perioade de stres, când trebuie să luăm decizii rapid, intuiția se activează de la sine și ne oferă răspunsuri. Când locul de muncă te stresează peste limite acceptabile, intuiția, cu siguranță, îți șoptește că e cazul să schimbi ceva. Ia mesajul ca pe un semn bun: funcționezi, resimți stres, ești gata să faci ceva care să îmbunătățească situația. Dacă treci de acest prag și te apropii de burnout (apatie, tristețe, lipsă de motivație), vei remarca, din păcate, că nu mai știi clar, visceral, autentic ce ai de făcut. Să comparăm situația cu un episod din trafic: dacă observi că ești gata să te ciocnești cu mașina din față, intuiția și instinctele te trezesc imediat, timpul pare să se dilate și folosești o secundă ca și cum ar fi un minut: apeși frâna și eviți impactul. Tristețea este cea care te face să simți că nu are sens să te agiți, că impactul nu poate fi evitat. Alina completează: ”Experiența clinică ne spune că există în orice situație un moment în care faci o alegere, chiar și în patologiile grave există un moment în care psihicul nostru a făcut alegerea de a se scinda pentru a ne proteja. „Intuitiv” a știut că este cea mai bună soluție pentru că nu era în puterea lui să modifice realitatea. Patologiile grave au rădăcinile în perioada copilăriei timpurii, chiar din timpul perioadei de dezvoltare intrauterine”.

5. Unii oameni sunt mai intuitivi decât alții

Conform acestui studiu, faptul că oamenii au niveluri diferite de intuiție este cât se cât se poate de real și ține de stilul individual de a percepe și a gândi lumea (influențat de sistemul social, cel de valori, familie și convingeri proprii consolidate prin relația cu sine și cu ceilalți). Concluzia pe care o putem trage este că gradul în care ne ascultăm intuiția este influențat de cât de mult accesăm rațiunea când luăm decizii (aceasta funcționează dacă avem toate datele problemei, ceea ce, în viața reală, se întâmplă rar).


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Alina Boroș ne oferă 5 micropași pentru a auzi mai ușor vocea intuiției:

Ascultă-ți corpul!

Intuiția este în acord cu corpul nostru. Fii atent/ă la senzațiile din corpul tău. De câte ori ai simțit un disconfort inexplicabil într-o situație sau în relație cu o persoană? Ți-ai simțit corpul încordat, agitat, poate durere pe undeva în corp, neliniște? 

Monitorizează consecințele!

Exersează-ți intuiția ori de câte ori ai ocazia, monitorizând consecințele.

Păstrează-ți mintea deschisă!

Lasă în aria ta de acceptare și alte variante ale realității: o perspectivă mai amplă poate oferi o intuiție mai bună. 

Separă frica de intuiție!

Îngrijorarea excesivă poate duce la atacuri de panica, obsesii, compulsii, fobii. În astfel de situații, corpul tău și mintea ta vor face orice pentru a te „proteja”. Frica este funcțională, modul de manifestare și gestionare poate fi disfuncțional. Frica, credințele limitative pot fi confundate cu intuiția. Învață să faci diferența. 

Fă exerciții de relaxare zilnic!

Practicarea constantă a exercițiilor de relaxare te ajută să-ţi eliberezi mintea, să fii mai prezent, să auzi intuiția. În fiecare zi, centrează-te timp de zece minute pe respirație, pe felul în care simți fiecare inspir și respir în corp. Observă cum, cu fiecare expir, eliberezi tensiunea acumulată pe parcursul zilei și cum corpul se relaxează. Apoi, relaxează-ți mintea, alegând să lași gândurile să treacă, așa cum vin. 

Persoanele optimiste, cu spirit ludic, sunt mai predispuse să aibă un nivel ridicat de intuiție față de cele anxioase, pesimiste și/sau sceptice. Intuiția vine mână în mână cu gândirea magică (astrologie, fantome, noroc, nevoia de sincronicitate, superstiții). Nu există un stil corect și unul incorect de a vedea lumea: probabil, cei mai norocoși dintre noi vor echilibra lucrurile astfel încât să îmbine cele două părți în mod util și funcțional: 

”A fi în echilibru înseamnă antrenament și trăire în prezent. A fi conștient de tine și realitatea în care trăiești, a simți și gândi în sintonie. Echilibru între intuiție și rațiune înseamnă complementaritate. Însă ăsta este un exercițiu care necesită timp, constanță, perseverență. Este un stil de viață. Primul pas este decizia de a fi curios cum funcționezi, de ce faci alegerile pe care le faci, de ce acționezi într-un anumit fel. Descoperă care sunt tiparele tale de comportament și de gândire. Fii curios cum ai învățat să fii așa cum ești, ascultă-ți vocea interioară, identifică dacă este blândă sau critică sau/și denigratoare. Intuiția este în strânsă legătură cu încrederea în sine”, concluzionează Alina Boroș.

Alina Mihaela Boroș este psihoterapeut cu formare în psihoterapie cognitiv comportamentală și hipnoterapie, terapie scurtă strategică, terapie centrată pe scheme cognitive și terapie centrată pe emoții. Alina a știut că vrea să devină psiholog de când a avut prima oră de psihologie. A fost și este motivată de curiozitatea de a afla cum funcționează mintea, de ce se află în spatele alegerilor pe care le facem. Crede că putem învăța să fim diferiți, să fim mai conștienți, mai prezenți în viața noastră, fără a mai trăi pe pilot automat, guvernați de durerea experiențelor mai puțin plăcute din trecutul nostru. Mai multe detalii despre activitatea sa găsiți aici: https://www.facebook.com/psihoterapeutAlinaMihaelaBoros/

Citește și:

7 mituri despre renunțare

De ce dezvoltarea personală este benefică pentru femei

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.