În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum te ajută compasiunea și toleranța pentru a gestiona stresul cauzat de pandemie.
– De ce este important să-ți schimbi perspectiva și să nu interpretezi pozițiile diferite sau contradictorii ca pe o ofensă.


Aceste practici de reziliență mintală au puterea de a-ți schimba viața, mai ales dacă le primești cu inima deschisă. Indiferent dacă le vei aplica atunci când ești super-obosit din cauza pandemiei sau într-un alt moment stresant din viața ta, sfaturile de mai jos pot atenua și (posibil) încheia ciclurile care te duc la epuizare și burnout. 

Pe măsură ce 2021 se deschide în fața noastră și ne propune niște moduri de a-l explora cu totul diferite, ne apropiem și de o dată nu-atât-de-aniversară. Pe 11 martie 2020, C.D.C. (Centers for Disease Control and Prevention – n.red.) a declarat criza COVID-19 ca fiind „pandemie”, iar de atunci viețile noastre s-au schimbat dramatic. Un an mai târziu, ne-am adaptat cu toții existența astfel încât să se potrivească unui stil de viață care este, desigur, în antiteză cu modul în care oamenii acționau în mod obișnuit. Vremea a trecut și acum chiar este aproape dificil să ne imaginăm o perioadă în care puteam să socializăm cu cei dragi fără a purta o mască pe față. 

Este, desigur, de înțeles faptul că mulți dintre noi ne simțim mai obosiți ca de obicei în aceste zile. Eu una, în momentele în care simt că productivitatea mea a ajuns la cote extrem de joase și gândurile negative mă copleșesc, îmi readuc aminte cât de multă susținere, putere și reziliență am primit din partea comunității mele, pe tot parcursul anului trecut. 

În ciuda provocărilor actuale, cred că aceste momente pe care le trăim ne dau șansa unor oportunități extraordinare de creștere. În calitatea mea de Executive Wellness Coach la compania Acheloa Wellness, îmi inspir clienții să integreze modul de viață holistic în existența lor de zi cu zi. 

Dacă ne dorim să creștem și să ne dezvoltăm în 2021 și în anii care urmează, trebuie să ne înarmăm cu gânduri pozitive. Cred, cu multă tărie, că modul în care vorbim și acționăm indică nivelul de pozitivitate din viața noastră. Atunci când nu faci altceva decât să spui că această perioadă este una grea și că totul se prăbușește în jur, vei vedea rapid că aceste gânduri negative se vor reflecta și în existența ta zilnică. 

M-am gândit că avem nevoie de câteva trucuri pentru a combate oboseala provocată de pandemie, așa că am integrat în rutina mea de zi cu zi niște reflecții pozitive și câteva exerciții de reziliență mintală. Cu cât vom adopta mai repede elementele care ne vor îmbunătăți viața – nu doar cele fizice, cât și pe cele mintale și emoționale – cu atât mai repede vom reuși să punem capăt ciclurilor de anxietate și burnout. Atunci când te vei dedica acestor 6 acțiuni, constant și cu dăruire, vei vedea că traiectoria vieții tale se va schimba în bine. 

1. Manifestă compasiune: nu critica!

Ești familiarizat, desigur, cu acel sentiment care te face să te arăți cu degetul sau îi socotești pe cei din apropiere responsabili pentru ce se întâmplă? Avem parte cu toții de el: uneori, simțim impulsul de a comunica cu ceilalți într-un mod extrem de critic. În această perioadă, în care burnoutul la muncă, depresia și stările de anxietate sunt din ce în ce mai des întâlnite, este crucial să ne re-evaluăm modul de a comunica cu cei din jur. 

Atunci când nu mai critici mereu totul, munca și relațiile tale vor decurge mult mai bine. Ba chiar s-ar putea să remarci că acest mod de a te gândi pozitiv la lucrurile din jur poate avea impact chiar și asupra felului în care se manifestă corpul tău. Poți să ții stresul sub control dacă adopți principiile stării de bine și le aplici tuturor celor cinci simțuri. 

2. Fii tolerant: renunță la așteptări în favoarea aprecierilor! 

Acest truc ține mai ales de modul în care privești lucrurile – uneori, ne dorim să fim cei care controlează tot, nu-i așa? Să vrei să controlezi (tot) e un sentiment pe care-l înțelegem, mai ales în perioade nesigure. Însă, atunci când schimbăm așteptările pe aprecieri, simțim că avem mai puțin control. 

Iată un exemplu: compania la care lucrezi probabil că nu poate să-și permită anul acesta să-ți ofere acea mărire de salariu pe care o așteptai. Poți să te plângi și să te vaiți. Sau poți să apreciezi că ai un venit constant în vreme ce alți oameni nu au parte de vreunul. Atunci când integrezi gândurile pozitive și recunoștința în abordarea pe care o ai vizavi de provocările pe care ți le oferă viața, te vei simți mult mai ușurat și mai motivat. 

3. Fii empatic: nu ezita să îți ceri scuze! 

Ai rănit pe cineva, chiar dacă tu nu te-ai gândit niciun moment că faci ceva rău? Cere-ți scuze. Dar dacă tu crezi că acea persoană nu ți-a înțeles punctul de vedere? Da, cere-ți scuze chiar și așa. Dacă cineva spune că l-ai rănit și tu nu-ți ceri iertare, în relația voastră vor exista mereu niște resentimente. 

O să-ți dau un exemplu personal: eram într-o întâlnire de lucru, când mi-am dat seama că una dintre persoanele prezente era supărată pe mine. La început, m-am simțit nedumerită, și chiar un pic frustrată. În trecut, aș fi pus multe întrebări acelei persoane, unele care să clarifice situația, încercând s-o conving că trebuia să vadă lucrurile din perspectiva mea. 

Însă acum am decis să pun în practică ceea ce propăvăduiesc, așa că mi-am cerut scuze imediat. Am întrebat-o dacă există vreo modalitate prin care putem să colaborăm mai bine. Ea a părut surprinsă, așteptându-se probabil să pornesc o dezbatere. În acel moment, am văzut instantaneu o schimbare evidentă în dispoziția acelei persoane, ceea ce a dus în final la o conversație colaborativă în loc de una combativă. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Fii cu capul pe umeri: nu lua totul ca pe ofensă!

Acesta este, cu siguranță, sfatul cel mai greu de pus în practică. Atunci când ne simțim încolțiți sau provocați, de cele mai multe ori ne retragem în defensivă. Privim rapid orice discuție ca pe o ofensă adusă propriei persoane, fără să ne treacă prin cap măcar că acel comportament care ne deranjează la omul din fața noastră ar putea să provină dintr-o suferință. 

Astfel, în loc să fii mereu în defensivă și să ți să pară că totul te deranjează, lasă negativitate deoparte. Așa cum se scutură o rață de apa de pe pene, așa trebuie să încerci și tu să lași gândurile negative deoparte și să ierți persoana care te-a ofensat, cel puțin pentru liniștea ta proprie. Astfel, cei din jurul tău vor învăța din exemplul tău de toleranță, iar tu poți să continui să-ți păstrezi practicile de gândire pozitivă. 

5. Fii optimist: lasă-i pe alții să știe că tu vezi ce e mai bun în ei!

Atunci când avem parte de împrejurări care ne pun la încercare o lungă perioadă de timp, răbdarea noastră se subțiază pe zi ce trece. Drept rezultat, relațiile noastre interpersonale suferă. Avem așteptări nerealiste de la cei din jurul nostru sau ne vărsăm frustrările pe colegi sau pe cei dragi. Drept rezultat, persoanele din apropierea noastră vor încasa și ele efectul energiilor negative și se vor simți izolate. E ca un cerc vicios. 

Poți să ieși din el doar dacă vei căuta în mod conștient să găsești tot ce-i mai bun în ceilalți. Atunci când vezi pe cineva că se străduiește sau că reușește, exprimă-ți admirația. Atunci când alegi să vezi ce-i mai bun în ceilalți, ei se vor ridica la înălțimea așteptărilor tale. Și, în plus, vă veți privi cu mai mult respect și compasiune unul pe celălalt. 

6. Fii recunoscător: înlocuiește atitudinea negativă cu recunoștința!

Acest sfat este, de fapt, cheia principală. În ciuda numeroaselor provocări de care am avut parte în ultimul an, mereu m-am referit la exercițiul recunoștinței ca la una dintre părțile pozitive din viața noastră. Recunoștința mă ține cu picioarele pe pământ atunci când sunt stresată, când sunt aproape de burnout sau atunci când oboseala pandemică începe să mă doboare. 

O să-ți dau un exemplu din lumea reală: una dintre cele mai frecvente plângeri pe care le-am auzit anul trecut avea legătură cu somnul. Atunci când am greutăți în a mă trezi dimineața sau nu pot adormi noaptea din cauza stresului, mereu mă raportez la importanța recunoștinței. Rutina de dimineață începe cu o rugăciune sau cu o afirmație care mă ajută să-mi exersez recunoștința.

Pe măsură ce ne apropiem de aniversarea de care spuneam la început, una destul de amară, te invit să reflectezi asupra dezvoltării de care ai avut parte anul trecut. Chiar dacă ai experimentat suficient de mult efectele oboselii pandemice, încearcă să privești dintr-un alt unghi acele sentimente negative și să le repoziționezi ca pe niște afirmații pozitive. Poate că ne apropiem de o dată nu tocmai plăcută, însă de asemenea suntem mai aproape de luminița de la capătul tunelului. Așadar, haideți să uităm de eșecuri și de așteptări negative și să apreciem așa cum se cuvine un nou început al călătoriei în 2021. 

Citește și:

9 metode dovedite științific de reducere a stresului

Care este diferența dintre stres și burnout?

Author(s)

  • Lauren Baptiste

    Chief Empowerment Officer la Acheloa Wellness

    Lauren Baptiste este executive wellness coach, speaker internațional și consultant de wellbeing pentru corporații. După 10 ani petrecuți lucrând pentru una dintre cele mai mari companii financiare, experimentând ea însăși efectele burnout-ului, Lauren a lansat Acheloa Wellness, o firmă de coaching pe probleme de wellness, care ajută persoanele și organizațiile să atenueze efectele negative ale stresului. Urmărește-o pe LinkedIn și Instagram.