În următoarele 5 minute vei afla:

Ce sunt centrii cerebrali ai recompensei.
În ce fel te ajută afirmațiile pozitive să-ți gestionezi stresul.


Adeseori auzim vorbindu-se despre importanța utilizării afirmațiilor pozitive pentru ameliorarea stării de spirit și pentru o mai bună calitate a vieții, în general. Dar te-ai întrebat vreodată ce face ca afirmațiile să fie atât de benefice? Ce le face atât de puternice?

Ce sunt afirmațiile

Afirmațiile sunt fraze scurte, pozitive, menite să te motiveze și să te încurajeze. Atunci când sunt repetate frecvent, ele ajung să-ți influențeze mintea conștientă și subconștientul și pot determina schimbări pozitive în felul tău de a gândi, de a simți și de a reacționa. 

De ce ar trebui să introduci afirmațiile în rutina ta zilnică?

Pentru a răspunde la această întrebare, vom arunca o privire asupra multiplelor beneficii ale practicii afirmațiilor pozitive. 

Afirmațiile reconfigurează modul în care funcționează creierul

Se pare că afirmațiile ar stimula centrii cerebrali ai recompensei: acele regiuni care se activează ca răspuns la alte experiențe plăcute, precum savuratul de mâncăruri delicioase sau obținerea unui premiu. În plus, studiile arată că afirmațiile pot ajuta la reconfigurarea modului în care funcționează creierul. Repetând adesea fraze pozitive (chiar dacă ele nu reflectă realitatea acelui moment), ajungem să credem din ce în ce mai tare  în mesajul pe care îl transmit ele. 

Afirmațiile reduc stresul

În perioadele stresante, organismul secretă mai mult cortizol decât în mod obișnuit. Consecințele acestei creșteri a nivelului cortizolului din organism sunt variate și pot include creșterea tensiunii arteriale, somn agitat și stare de spirit proastă. La polul opus, studiile au demonstrat că introducerea afirmațiilor în rutina zilnică poate reduce nivelul cortizolului din sânge, iar acest lucru protejează împotriva efectelor negative ale stresului. 

 Afirmațiile ne ajută să fim mai eficienți

Dacă ai observat că în ultima vreme nu mai lucrezi cu la fel de mult spor ca înainte, afirmațiile te pot ajuta să contracarezi această tendință. Repetându-ți enunțuri pozitive, încurajatoare, precum ”Pot face asta” sau ”Sunt în stare”, vei internaliza aceste mesaje încărcate de optimism. Astfel, îți vei găsi motivația și vei reuși să faci mai multe lucruri într-o zi. 

Afirmațiile îmbunătățesc starea de spirit

Atunci când nu te simți grozav, este o provocare serioasă să găsești ceva bun în situațiile dificile. În astfel de momente, afirmațiile îți pot fi de un real folos! Repetându-ți îndemnuri pozitive zi de zi, îți vei muta atenția de la gândurile negative către gânduri și trăiri mai benefice. În plus, concentrându-te asupra punctelor tale forte și a calităților pozitive, afirmațiile te vor ajuta să-ți întărești stima de sine. 

Afirmațiile creează contextul mental propice dezvoltării

Un cadru mental rigid (caracterizat de credința că abilitățile tale sunt fixe și nu pot fi cultivate) te poate împiedica să te adaptezi la circumstanțele pe care viața ți le scoate în cale și care sunt uneori dificile și în permanentă schimbare. Pe de altă parte, practica afirmațiilor te poate încuraja să faci tranziția de la un cadru mental rigid la unul propice dezvoltării. Atunci când sunt făcute în mod corect, afirmațiile te pot inspira să devii flexibil și te pot motiva să fii deschis în fața posibilităților ce ți se ivesc în cale. 

Afirmațiile cultivă recunoștința

Atunci când incluzi afirmațiile în rutina ta zilnică, acestea îți aduc o cascadă de emoții pozitive, precum bucuria, pacea, speranța și chiar și recunoștința. Exercițiul afirmațiilor te poate ajuta să te simți mai bine și să apreciezi lucrurile pe care ți le oferă viața. Devii conștient de ceea ce este bun în existența ta și optimist în legătură cu viitorul. 

Cum se construiesc afirmațiile

Acum, că ai descoperit beneficiile exersării afirmațiilor, poți începe să ți le construiești pe ale tale. Iată o serie de recomandări care îți pot fi de folos:

Fă-le cât mai personale

Poți construi afirmații despre absolut orice subiect și din orice domeniu al vieții la care te-ai putea gândi. Identifică obiectivul pe care vrei să-l atingi. Poate că-ți dorești să ai mai multă încredere în tine, să ai relații mai solide cu cei din jurul tău sau, pur și simplu, să te simți mai fericit, în general. Atunci când ai un obiectiv în minte, afirmațiile tale vor fi mai țintite și mai eficiente. 

Folosește persoana întâi

Este esențial ca afirmațiile tale să fie despre tine și nu despre oricine altcineva sau altceva. Așadar, construiește afirmații care conțin cuvântul ”Eu” sau care se referă la tine. De exemplu, poți spune: ”(Eu) Sunt calm și liniștit.” Astfel de enunțuri te vor ajuta să te simți stăpân pe viața ta și te vor motiva să acționezi pentru a produce schimbări pozitive. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Concentrează-te asupra aspectelor pozitive

Scopul afirmațiilor este acela de a te ajuta să-ți concentrezi atenția asupra aspectelor pozitive. Pe cât posibil, evită negațiile precum ”nici”, ”niciodată” sau, chiar și ”nu”. De exemplu, în loc să spui ”Nu voi mai fi trist niciodată”, poți opta pentru o alternativă afirmativă precum ”Primesc fericirea și bucuria în viața mea”. Repetarea unor astfel de enunțuri formulate pozitiv poate ajuta la reconfigurarea modului în care funcționează creierul, făcându-te mai optimist, în general. 

Folosește timpul prezent

Afirmațiile pot face minuni și schimba, cu adevărat, felul în care-ți trăiești viața, atunci când folosești formulări la timpul prezent. În loc să spui: ”Voi avea mai multă încredere în mine”, încearcă să spui ” AM mai multă încredere în mine”. Atunci când începi să crezi că ceva ce-ți dorești se întâmplă deja, ai tendința să iei decizii și să acționezi în feluri care te pot conduce către acel lucru dorit. 

Perfecționează-ți tehnica de a compune afirmațiile

E nevoie de timp pentru a deprinde obișnuința de a face afirmațiile și trebuie să fii răbdător. Pentru a-ți ușura procesul, ia în considerare lista de strategii enunțată mai jos și pune-te pe treabă!

Repetă-ți afirmațiile lent

Atunci când îți faci afirmațiile, rostește-le lent și cu voce scăzută, una câte una. Însă poți să le spui și cu voce tare sau în gând, dacă preferi așa. Respiră adânc în timp ce îți faci rutina. Dacă te simți mai confortabil, poți chiar să închizi ochii și să-ți pui mâna în dreptul inimii în timp ce repeți și exersezi aceste enunțuri. Dacă vei petrece chiar și numai un minut făcând acest lucru, vei fi mai calm, mai liniștit și mai pozitiv. 

Setează-ți remindere

Când vorbim despre afirmații, consecvența este cheia! Pentru a rămâne consecvent și a te ține de această rutină, îți poți seta reminder-e pe telefonul mobil. îți poți face chiar și notițe cu afirmațiile pe care le poți seta să-ți apară pe ecranul telefonului, sau le poți seta ca wallpaper. Indiferent ce fel de reminder alegi, asigură-te că este eficient atunci când vine vorba de consecvență în practica afirmațiilor. 

Începe-ți ziua cu afirmații

Începându-ți ziua cu afirmații: îți vei crea astfel mindset-ul potrivit pentru a putea întâmpina orice îți aduce ziua. Nici măcar nu e nevoie să aloci prea mult timp acestui ritual, câteva minute fac diferența! Îți poți repeta afirmațiile. în timp ce-ți bei cafeaua sau în timp ce faci duș și te pregătești. Procedând astfel, te asiguri că vei avea o zi plină de pozitivism, forță de muncă și optimism. 

Folosește-le pentru a contracara un disconfort

Dacă experimentezi dureri ori disconfort în orice zonă a corpului, direcționează-ți afirmațiile către acel loc. De exemplu, dacă ai adesea dureri de spate, îți poți spune: ”Spatele meu este puternic și sănătos” sau ”Am scăpat de orice tensiune din zona spatelui”. În timp, repetând aceste afirmații, vei întări legătura dintre corp și minte și vei dezvolta forță și toleranță față de disconfortul fizic sau emoțional. 

Ține un jurnal al afirmațiilor

Este deja recunoscut faptul că, atunci când ții un jurnal în care-ți notezi gândurile și trăirile, starea ta generală de bine are de profitat. Poți, în același fel, să ții un jurnal al afirmațiilor. În loc să repeți enunțurile cu voce tare, le-ai putea scrie. Scrisul presupune un efort conștient, iar atunci când îți pui pe hârtie afirmațiile, au efect la un nivel mult mai profund. Ai putea chiar să-ți faci o listă deschisă pe care să-ți așterni toate afirmațiile de-a lungul timpului și la care să apelezi atunci când traversezi vremuri mai grele. 

Încheie-ți ziua cu afirmații

La fel cum îți începi ziua într-o notă pozitivă, o poți și încheia tot într-o notă pozitivă. Înainte de a merge la culcare, repetă-ți de alte câteva ori afirmațiile. Te poți orienta către afirmații legate de recunoștință. Astfel, îți vei umple mintea cu gânduri bune și asta te va ajuta să dormi mult mai bine. 

În ceea ce privește afirmațiile, nu există o formulă care să funcționeze la toată lumea. Explorând diferite tipuri de enunțuri, vei descoperi care ți se potrivesc. Nu uita că stă în puterea ta să-ți schimbi viața în mai bine! Cu puțin exercițiu, afirmațiile te pot ajuta să te scuturi de gândurile pesimiste și, în schimb, să duci o viață mai fericită și mai împlinită. 

Citește și:

Oamenii bogați sunt cei fericiți!

Ce face ca o viață să fie împlinită?