În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu e suficient să aprovizionezi bucătăria cu mere.
– Care sunt rezultatele la care te poți aștepta dacă prioritizezi bunăstarea angajaților.


Unii angajați se bucură de beneficii grozave oferite de companie, orientate în special în direcția wellness-ului, precum abonamente la cluburi de sport și masaje finanțate de companie, precum și mediu profesional centrat pe starea de bine a angajatului. 

Și nu e deloc surprinzător să constați cât e de benefic să construiești o cultură organizațională orientată către sănătate. Concret, angajații mai fericiți, mai sănătoși sunt angajați mai buni și, după cum arată un studiu realizat de Gallup în 2015, aceștia lipsesc mai puțin de la locul de muncă. Se pare că angajații de a căror stare generală de bine se îngrijește compania absentează cu 70% mai puțin decât cei a căror sănătate este șubredă. 

Pe de altă parte, companiile care se preocupă de echilibrul angajaților lor, sunt mai bine cotate. De fapt, o cercetare publicată în ianuarie 2016 în  Journal of Occupational and Environmental Medicine a descoperit că angajatorii care își asumă responsabilități sociale investind în starea de bine și sănătatea angajaților lor au o cotă de piață mai bună decât cei care nu adoptă o astfel de strategie. 

Așadar, atunci când vine vorba despre construirea unei culturi centrate pe angajați sănătoși și fericiți, e necesar să te ocupi de educarea acestora și de dezvoltarea unei abordări individualizate și proactive. LifeWorks a lansat pe piață un infografic ce explorează modul în care angajatorii își pot ajuta echipa să facă mai bine față stresului și în care aceștia pot transforma starea de bine a angajatului într-o prioritate.  

Angajatorul trebuie să se implice activ în încurajarea subalternilor să-și îngrijească sănătatea și să favorizeze un mediu în care sănătatea să fie un reper de bază, însă acest lucru nu ar trebui să se limiteze la la afișarea de postere și aprovizionarea cu mere. Construirea cu succes a unui mediu profesional sănătos presupune mult mai multă strategie și dedicare. 

Iată, în continuare, cinci aspecte de care este necesar să ții cont în ceea ce privește starea de bine a angajaților:

1. E un proces zilnic

Deciziile anunțate cu surle și trâmbițe, dar care sunt uitate încă de a doua zi, nu au sorți de izbândă. Trebuie schimbat sistemul de referință. La fel ca antrenamentul pentru un maraton, construirea unei culturi centrate pe starea de bine angajatului trebuie să fie un proces zilnic. 

Începe prin a te concentra asupra informării. În primul rând, subalternii tăi trebuie să primească informații legate de obiceiurile sănătoase și de tehnicile la care pot recurge pentru a-și îngriji mai eficient sănătatea. 

Sunt necesare campaniile de conștientizare prin care fiecare să își înceapă ziua cu un sfat legat de sănătate. Acestea trebuie să facă parte din lista ta zilnică de priorități. Nu trebuie să fie complicate, ci tehnici simple, ușor de pus în practică, pe care angajații tăi să le adopte pentru a gestiona mai bine stresul, pentru a se hrăni mai sănătos, pentru a fi în formă sau orice alte capitole ce țin de echilibru și stare de bine. 

De exemplu, demonstrează-le ce înseamnă o sesiune de cinci minute de stretching pe care oricine o poate exersa la birou. 

2. E un proces holistic

Depășește nivelul provocării numărului zilnic de pași și al ședințelor ținute în mers. Pentru a aborda starea generală de bine dintr-o perspectivă mai amplă și mai eficientă, pune la cale campanii care să aibă în vedere atât sănătatea emoțională, cât și sfaturile despre sănătatea fizică. 

Este surprinzătoare incidența tulburărilor mentale. De fapt, una dintre concluziile sondajului Mental Health America’s 2017 a fost aceea că unul din cinci adulți din SUA suferă de o tulburare mentală, ceea ce însumează 40 de milioane de adulți americani. 

Este posibil ca printre angajații tăi să fie și dintre cei se confruntă cu probleme precum depresia și anxietatea, care au devenit destul de frecvente. Vorbește deschis despre sănătate mentală, astfel încât angajații tăi să se simtă înțeleși și să poată vorbi, la rândul lor despre ceea ce simt, atât în legătură cu serviciul, cât și cu viața personală. 

O idee ar putea fi aceea de a organiza grupuri de sprijin pentru angajați, care să le permită să se întâlnească și să discute despre ceea ce îi preocupă. În acest fel, angajații care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) se vor putea simți înțeleși în cadrul grupului de discuții și și-ar putea oferi unii altora sfaturi pentru a face mai bine față.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Influențează performanța

Echilibrul subalternilor tăi poate avea de suferit atunci când nu le oferi feedback și când nu le arăți cât de important este ceea ce fac ei. Din păcate, studiul condus de Leadership IQ în septembrie 2016 a descoperit că numai 45% dintre angajați primesc feedback în legătură cu calitatea muncii lor. 

Dacă îți ții echipa în incertitudine, s-ar putea să se îngrijoreze întrebându-se dacă se ridică la nivelul așteptărilor, iar acest tip de incertitudine este o sursă importantă de stres. E important să-ți propui ca angajații tăi să simtă că le sunt recunoscute eforturile, că le sunt validate reușitele, că sunt apreciați pentru felul în care muncesc. 

Pornește un program de recunoaștere a meritelor care să fie accesibil managerilor de la toate nivelurile, cât și subalternilor lor. Rețelele sociale interne facilitează acest tip de interacțiune, pentru că le dau posibilitatea angajaților să facă parte în mod permanent din proces. Chiar și o simplă încurajare în chat room-ul companiei poate crește moralul angajaților. 

Desemnează săptămânal un ”campion al stării de bine”, adică un coleg al cărui stil de viață exemplifică valorile companiei, care participă activ la campaniile de conștientizare și la provocările lansate în cadrul companiei. 

Acești campioni ar putea fi dintre cei care conduc în competiții, dintre cei care împărtășesc rețete culinare sănătoase sau care le prezintă celorlalți rutine de antrenament amuzante. Indiferent cum ar face-o, important este că promovează un astfel de stil de viață și e necesar să fie recunoscuți pentru implicarea lor. 

4. Wellbeing-ul este pentru toată lumea

E ușor să cazi în patima martiriului profesional, pentru că uneori, de teamă să nu își piardă job-ul sau de teamă că nu sunt suficient de buni pentru exigențele șefilor, angajații au tendința de a-și lua prea mult de muncă. Cea mai sigură modalitate de a combate acest risc este aceea de a integra wellbeing-ul în fiecare aspect al vieții angajaților. 

Preocupările lor legate de sănătate nu ar trebui să înceteze odată încheierea programului de lucru. Un semnal de alarmă că nu ai procedat corect și că ți-ai dezamăgit colegii este atunci când observi că ei nu țin cont de principiile zilnice ale stării generale de bine și mănâncă în timp ce lucrează. Cu toate că e important să-și dea silința să lucreze eficient și să își respecte termenele-limită, nu trebuie să ignore timpul destinat deconectării și grija față de sănătatea lor fizică și mentală. 

Construiește un mediu profesional lipsit de stres punând la dispoziția angajaților camere de relaxare și permițându-le să își personalizeze posturile de lucru – dar nu te limita la asta. 

Învață-ți subalternii să aibă grijă de sănătatea lor și acasă. Le poți oferi acces la o bibliotecă virtuală de ebook-uri educative, pe care să o poată explora. Aceste cărți ar trebui să trateze domenii variate, precum fitness-ul, nutriția, managementul stresului, productivitatea și alte astfel de subiecte. 

De asemenea, sugerează-le aplicații de tipul jurnalului de monitorizare a sănătății, cu ajutorul cărora să-și poată urmări nutriția, activitatea fizică și somnul. Apoi încurajează-i să adere la grupuri de sprijin în cadrul cărora să se motiveze și să se susțină reciproc. 

5. Începe de jos

Nu îți construi strategia în forma unei inițiative corporate închise. Dacă e percepută drept o directivă venită dinspre conducere, planul tău de a pune pe picioare o cultură organizațională orientată către starea generală de bine a angajatului va eșua. 

E esențial ca cei din companie să se entuziasmeze în legătură cu interesul pentru sănătatea lor. Așadar, investește în tehnologie pentru a antrena și a inspira lumea din toate departamentele. De exemplu, folosește-te de rețeaua de socializare internă pentru a crea grupuri de discuție și încurajează competițiile amuzante. Angajații vor putea profita de aceste grupuri pentru a se încuraja reciproc sau pentru a se amuza tachinându-și oponenții. 

Multe organizații își duc cultura organizațională orientată către starea de bine a angajatului cu un pas înainte, punând pe toată lumea la treabă. Companii precum Fitbit asigură în mod gratuit clase de antrenament pentru angajați și lansează provocări ale numărului zilnic de pași. Astfel de beneficii sunt greu de refuzat…

Echipează-ți colegii cu brățări de fitness pentru a-i ajuta să își monitorizeze nivelul de activitate și nutriția și pentru a-i încuraja să ia parte la competiții de promovare a sănătății. De asemenea, desemnează o ”echipă a sănătății” compusă din angajați de la toate nivelurile, care să se ocupe de organizarea de workshop-uri distractive și care să încurajeze scurte pauze de antrenament pe parcursul zilei de lucru, peste tot, prin companie. 

A construi o cultură organizațională este o misiune foarte complicată. Însă, atunci când o abordezi din unghiul potrivit și îți dezvolți o strategie, poți fii sigur că-ți pregătești echipa pentru succes. 

Tu în ce fel contribui la construirea unei culturi organizaționale orientate către starea de bine a angajaților?

Citește și:

7 strategii pentru o stare de bine constantă

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții

Author(s)

  • Heather R. Huhman

    expert în cariere

    Heather e expert cariere internship & entry-level la Gen Y, manager angajări experimentat, fondatoarea companiei de PR #HRtech.