În următoarele 6 minute vei afla:

– De ce merită să trăiești mai puțin într-o realitate virtuală și mai mult în cea fizică.
– Care sunt beneficiile iertării.


Deși nu putem controla toate elementele vieții noastre, cred că putem fi cel puțin părtași în arhitectura destinului nostru. Iar dacă 2020 ne-a învățat un lucru, acela e să învățăm să facem pace cu ceea ce nu putem controla, dar și să luăm decizii mai înțelepte atunci când putem.

Deciziile sunt cărămizile din care este clădită existența. Zi de zi suntem puși în fața unor alegeri care au consecințe definitive asupra sănătății, relațiilor noastre, familiei și a veniturilor. Și asta se întâmplă pentru că nu există alegeri fără un impact: orice decizie ai lua – mai mică sau mai mare – îți va influența viitorul într-un fel sau într-altul. Nu subestima câtuși de puțin puterea unei simple decizii: un singur lucru făcut diferit, cu intenție, îți poate aduce fericirea, stabilitatea și liniștea interioară. 

Indiferent ce s-ar întâmpla în lume, asumă-ți aceste decizii pentru 2021 și privește-ți viața transformându-se într-una mult mai bună:

1. Alege să lași în urmă tot ce îți aduce suferință

Pentru a-ți putea clădi viitorul, e necesar să faci pace cu trecutul. Asta presupune și să ierți. Nimeni nu te poate răni dacă ierți, pentru că iertarea îi ia puterea pe care o are asupra ta și ți-o redă ție. Atunci când alegi să ierți, îți recapeți controlul asupra propriilor decizii: faci alegeri bazate pe iubire și acceptare, în loc de furie și resentimente. Detașându-te de ceea ce îți aduce suferință, poți merge înainte. Ține minte că, indiferent ce s-ar fi întâmplat, ai întotdeauna posibilitatea să te repari și să te vindeci, iar primul pas este acela de a trece peste. Iertarea îți schimbă cursul existenței, dezlegându-te de gândurile și comportamentele dăunătoare. Te eliberează de suferință și te pregătește pentru noi experiențe și oportunități. Iertarea este o decizie care te va ajuta să trăiești frumos, nu numai în 2021, ci și de-a lungul anilor ce vor urma. 

2. Alege să lucrezi la o versiune superioară a ta

Adeseori suntem chiar noi cei ce ne limitează potențialul, chiar fără să ne dăm seama de acest lucru: ne forțăm să ne potrivim într-un șablon pe care alții l-au construit pentru noi. Cum ar arăta viața ta dacă ar fi să nu existe niciun fel de restricții? Cine ai fi dacă nu ai ține deloc cont de ceea ce îți spun alții despre tine? Pune mâna pe pix și hârtie și descrie cea mai măreață variantă a ta. De exemplu, ai putea scrie: ”Varianta mea măreață este o business woman care tocmai a achiziționat prima sa proprietate.” sau ”Varianta mea măreață a slăbit 14 kg și are o căsnicie fericită alături de sufletul său pereche.” Dezvoltă această descriere pas cu pas, adăugând detalii care rezonează cu sinele tău superior. Apoi, fă pași mici în fiecare zi în direcția aceea, pentru a deveni cine îți dorești să fii. 

3. Alege să păstrezi lucrurile simple

Complicațiile nu te lasă să te bucuri de ceea ce îți oferă viața. Analizează cu atenție lucrurile care creează haos în viața ta actuală și gândește-te la ce poți face pentru a descâlci ceea ce este încurcat. Dacă o relație, o prietenie, sau o problemă profesională a devenit atât de spinoasă încât a ajuns să te stoarcă de energie, ia decizia de a face un pas înapoi și de a lua o pauză de la ea. Apoi, observă cum te simți odată ce ai luat distanță față de persoana sau contextul respectiv și odată ce lucrurile au devenit mai simple. Ai acces la trăiri mai echilibrate? Simți mai puțină frustrare și mai multă libertate? Cele mai bune lucruri în viață sunt lucrurile simple și una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este aceea de a le păstra astfel. 

4. Alege să faci bine

Nu ezita să profiți de orice ocazie de a face un bine. Făcând bine, te vei bucura de o conștiință curată și îți vei curăța drumul presărat de blocaje. Nu regreta că ai fost bun cu oameni care nu au meritat bunătatea ta; aceea este karma lor, nu a ta. A face gesturi generoase și a alege să îi ajuți pe ceilalți în feluri mărunte va spori secreția de hormoni ai fericirii în organismul tău și îți va da o stare de bine, te vei simți recompensat. Acest lucru te va conecta cu ceilalți la un nivel mult mai profund și va contribui la ceea ce ne unește pe noi, oamenii, faptul că suntem aici pentru a iubi și a fi iubiți.

5. Alege să ai grijă de sănătatea ta

Nu aștepta până când e prea târziu ca să faci alegeri sănătoase. Mănâncă bine, fă mișcare, înconjoară-te de oameni pozitivi, ai grijă de echilibrul tău mental și fă în fiecare zi măcar un lucru care să îți aducă zâmbetul pe buze. Alege să te iubești necondiționat. Toate celelalte relații sunt limitate și temporare, însă, relația cu tine însuți este infinită și permanentă. Alege ca ea să fie una sănătoasă. Nu uita că ești cea mai valoroasă investiție a ta și dacă nu investești tu în tine, cine altcineva o va face?


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Alege să trăiești în prezent

Anxietatea și depresia ating cote tot mai înalte peste tot prin lume, ca o consecință a constantei lupte pe care o purtăm cu timpul. Să stai să te întrebi cum ar fi fost dacă sau să te stresezi în legătură cu ce va fi în viitor îți afectează echilibrul mintal și emoțional. Trăind în afara timpului, devii neputincios, pentru că acest lucru îți confiscă puterea pe care o ai acum – aceea de a crea, de a influența, de a crește. Atunci când simți că ești blocat în gânduri despre trecut sau despre viitor, revino în prezent. Închide ochii și concentrează-te asupra lucrurilor care te înconjoară: ce miros simți, ce auzi, ce gust simți, ce atingi? Plimbă-ți degetele pe suprafața unui obiect și observă-i textura, dimensiunile, etc… Ești aici și ești puternic acum și poți alege să folosești resursele pe care le ai la dispoziție pentru a obține cât mai mult de la această clipă, indiferent despre ce ar fi vorba. 

7. Alege cu înțelepciune ce faci cu timpul tău

Timpul este unul dintre puținele lucruri din viață pe care nu le poți recupera: nu ai cum să aduci înapoi timpul pierdut. De acum înainte, alege ce să faci cu minutele, orele și zilele tale cu mai multă înțelepciune și propune-ți să faci în așa fel încât, fiecare clipă să conteze. Asta înseamnă să trăiești mai puțin într-o realitate virtuală și mai mult în cea fizică. Propune-ți să nu îți accesezi conturile de social media o zi, două și să ieși la plimbare cu cei din familie în loc să te uiți la un film. Alege să îți rezervi o oră pe zi pentru meditație, pentru vizualizarea viitorului și pentru a-ți pune pe hârtie cele mai profunde dorințe. Petrecut în acest fel, timpul este timp petrecut cu înțelepciune. 

8. Alege să crezi

A crede înseamnă a avea convingerea că există ceva măreț, că ai protecție divină și că ești ghidat. Universul vrea să lucreze cu tine pentru a te ajuta să îți îndeplinești visurile, dar, e important să faci primul pas, să construiești fundația, adică să crezi. Nu trebuie să fii adeptul unei anumite religii, tot ce contează este să ai convingerea că o putere superioară este alături de tine. Programează-ți ritualuri zilnice pentru a-ți întări credința, cum ar fi să spui rugăciuni scurte pe parcursul zilei, să aprinzi o lumânare gândindu-te la cineva care trece printr-o perioadă dificilă, sau să îți asculți intuiția, care este vocea sinelui tău superior. Credința îți poate lumina chiar și cele mai întunecate clipe și te poate ajuta să iei decizii cât mai bune. 

9. Alege să nu iei nimic de bun

Nu ne dăm seama cât de norocoși suntem până când nu pierdem ceva ce ne este foarte drag, fie că este vorba despre o persoană, ori despre un lucru. Numai privind înapoi vom înțelege cât de bine ne era pe-atunci. Chiar de azi începe să exersezi recunoștința; concentează-te mai puțin asupra a ceea ce îți lipsește și mai mult asupra a ceea ce ai. Concentrându-te asupra lucrurilor cu care ai fost binecuvântat, deschizi ușa pentru și mai mult. Și asta deoarece, atunci când îți schimbi preocuparea, de la nemulțumire, la apreciere, deschizi calea pentru și mai multe lucruri bune. Acest lucru se întâmplă pentru că , atunci când îți muți focusul de la nemulțumire către recunoștință, creierul construiește noi conexiuni neuronale. Antrenându-te să ai gânduri mai optimiste, ajungi să iei decizii mai conștient și mai asumat.  

10. Alege să te reinventezi

Fiecare dintre noi are un set propriu de credințe care este responsabil de modul în care procesăm realitatea. Viața presupune reinventare de sine permanentă, dar la un nivel mult mai profund decât imaginea exterioară: înainte de orice altceva, este necesar să ne reevaluăm credințele, pentru a ne asigura că ele servesc, în continuare, îndeplinirii misiunii noastre. Altfel, riscăm să rămânem blocați într-un anumit cadru mental și înțepeniți în situații nefavorabile. Întreabă-te: ”Ce anume din ce gândesc și fac nu îmi mai place în prezent? Cum pot schimba asta?”. Inventează căi noi și diferite prin care să te susții, să te exprimi și să te îmbunătățești zi de zi.

11. Alege să prețuiești comunitatea

Suntem învățați încă de mici să punem individualitatea înaintea comunității. Cu toate că e nevoie de individualitate pentru a-ți putea dezvolta puterea interioară, comunitatea este vitală pentru progresul nostru general. Anul 2020 ne-a amintit cât de importantă este comunitatea; a venit să sublinieze un adevăr dureros, acela că, până la urmă, suntem singuri .Și că ceea ce face rău unei persoane, poate face rău tuturor. Implică-te în comunitatea ta în orice fel poți, fie că te oferi să îți ajuți vecinii, ori că faci voluntariat la un adăpost. La urma urmei, cele mai mari reușite din viața noastră au depins și de implicarea altora. 

Deciziile înțelepte ne ajută să îmbunătățim acele părți ale vieților noastre asupra cărora nu avem control. Fă-ți din aceste decizii un stil de viață și fă în așa fel încât 2021 să fie un an grozav atât pentru tine, cât și pentru ceilalți. 

Citește și:

De ce nu ți-ai împlinit rezoluțiile de anul trecut

Strălucește în 2021!

Author(s)

  • Carmen Harra

    psiholog intuitiv și expert în relații

    Dr. Carmen Harra este psiholog intuitiv cunoscut în întreaga lume, autor de best-seller-uri, gazdă de emisiuni radio și expert în relații. În ultimii 25 de ani a ajutat peste 40 000 de persoane să își regăsească liniștea interioară, să își revendice puterea personală și să își recâștige bucuria. Clienții săi sunt oameni de toate felurile, de la vecina de cartier până la celebrități de la Hollywood și figuri politice proeminente. Carmen îmbină în mod inedit normalul cu paranormalul pentru a determina schimbări pozitive puternice: o combinație unică de terapie cognitivă cu străvechea artă a numerologiei, calitățile de medium și o intuiție ieșită din comun.  Carmen a apărut în publicații precum The New York Times, New York Post, and New York Daily News și în emisiuni ca Good Morning America, The View, Good Day New York, the Today show și multe altele.