În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este cea mai la îndemână terapie.
– De ce simțul umorului este salvator în situații-limită. 


„Nu mai lua existența așa în serios! N-o să scapi niciodată cu viață din ea!”, spunea Elbert Hubbard. Este profund și adevărat. Foarte mulți oameni se frământă mult în legătură cu micile decizii zilnice. Își fac griji în legătură cu interacțiunile cu ceilalți oameni și impresia pe care o fac acestora. Și, uneori, se chinuie chiar și cu fiecare cuvânt al unui simplu e-mail. 

„Oamenii au tendința să ia totul în serios. În special pe ei înșiși. Da. Și, probabil, asta îi face să se simtă speriați și să fie răniți atât de des. Viața este prea serioasă ca s-o mai iei și tu în serios”, spune Tom Robbins. Uneori, devenim prea serioși atunci când privim orice lucru făcut ca pe o certificare a abilităților noastre, a valorilor noastre, a eticii de care dăm dovadă. Atunci când nu ești sigur de motivația pe care o ai ca să faci ceva, întreabă-te dacă nu cumva încerci să-ți dovedești ție însuți cât ești de valoros. 

Toată lumea are responsabilități și toată lumea are țeluri pe care-și dorește să le atingă. Probabil că trebuie să faci un milion de lucruri și o grămadă de oameni se bazează pe tine. Nu ești singurul. Însă seriozitatea trebuie dozată în funcție de gravitatea situației. Iar tu ești cel mai bun judecător, care poate decide cât de importantă este problema sau cât de mult cântărește obstacolul care trebuie evitat. 

Atunci când iei viața mult prea în serios, poți ajunge să ai parte doar de o înțelegere îngustă și superficială a lucrurilor care chiar merită atenția și timpul tău. Și această atitudine te poate face să fii mai puțin productiv, de vreme ce vei fi nervos și stresat din cauza unui singur amănunt. În plus, ai mult mai multe șanse să apreciezi greșit reacțiile oamenilor din jur dacă tu ești prea serios în legătură cu orice chestiune. O atitudine serioasă te împiedică să te conectezi mai bine cu ceilalți. Atunci când încetezi să mai fii atât de serios, vei reuși să faci conexiuni mai bune, unele care pot avea o influență pozitivă asupra vieții tale. Dacă ești mai relaxat, nu înseamnă, automat, că ești o persoană iresponsabilă. 

Există și o altă problemă: atunci când ne luăm prea în serios, urmărim aprobarea constantă a celor din jur; prin urmare, frica ca nu cumva să fim respinși ne împiedică să ne trăim viața la cel mai bun nivel. Le permitem oamenilor să devină judecătorii noștri. 

Frica de ridicol ne face să ne gândim prea mult la fiecare lucru. Iar nevoia de a simți că valorăm ceva (facem pe plac altora, performăm, facem lucrurile perfect – toate acestea ne consumă). Când te convingi, de unul singur, în mod greșit, că lumea e o scenă, atunci tu devii un actor care trebuie să performeze ca să-i mulțumească pe ceilalți. Iar acest mod de a gândi îți poate face viața un chin. Să-ți trăiești viața ca și cum ai juca mereu un rol este extenuant: mereu trebuie să fii în rol, pe scenă. 

De multe ori, oamenii care iau lucrurile prea în serios sunt perfecționiștii, iar ei nu-și pot tolera lor înșiși imperfecțiunile și vulnerabilitățile. Însă îți poți trăi viața altfel atunci când nu te îngrijorezi și nu te stresezi în mod exagerat și când nu apelezi din prima la scenariul „și dacă?”. Stresul și grijile nu reprezintă un mod responsabil de a face față provocărilor vieții. 

În timp ce ești prea ocupat să-ți faci griji cu privire la toate lucrurile pe care trebuie să le rezolvi, pierzi distracția și nici măcar nu te bucuri de lucrurile mici care contează. Pierzi momentele semnificative: cele care îți aduc fericirea și împlinirea. Și nici nu reușești să te conectezi cu oamenii din jur la un nivel mai profund. 

Imaginează-ți o lume în care toți oamenii pun pe primul loc grija față de sine și binele lor, înainte de a deveni stresați în legătură cu toate lucrurile care nu funcționează prea bine în viețile lor. Și acesta este adevărul: în timp ce totul este departe de a fi perfect, soarele va răsări și va apune la fel în fiecare zi. Cerul nu va cădea pe tine. Chiar nu. Evoluția și transformarea tuturor lucrurilor din jurul nostru va continua, chiar dacă noi nu vom mai fi în preajmă să vedem asta. 

Probabil că observi toate aceste lucruri și în viața ta. Te schimbi, dar ești prea ocupat să te stresezi în legătură cu toate mărunțișurile pentru a mai remarca schimbarea sau pentru a te bucura de proces. Lasă-ți gândurile stresante deoparte. Toate acele griji te vor costa sănătatea. Încearcă să te oprești din privi totul atât de serios și observă ce diferită va fi viața ta. Apucă-te de orice ți-ai dorit vreodată, însă ai grijă să te și distrezi pe parcurs. 

Construiește-ți și dezvoltă-ți cariera, însă nu-ți transforma cariera în viață. Nu pune semnul egal între cele două. Neapărat planifică-ți finanțele, însă nu trebuie să socotești acum fiecare bănuț cheltuit pe cafea. Petrece-ți timpul cu familia, cu prietenii și colegii, fără să te stresezi prea mult gândindu-te ce cred ei despre tine. Adevărul este că nimeni nu se gândește la tine și nici nu te judecă atât de mult cum o faci tu cu propria ta persoană. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Relaxează-te, savurează momentul și bucură-te mai mult de viață!

Sănătatea psihică revine la cote normale de îndată ce tu te concentrezi asupra lucrurilor care îți sunt la îndemână, încerci să faci totul cât poți de bine și continui să mergi mai departe. Apreciază călătoria din viața ta la fel de mult ca destinația pe care o cauți. Nimeni nu este perfect și nici nu are toate răspunsurile. Eu sigur nu le am. Și profit cât pot de mult de fiecare zi. Trăiește doar. Sau, și mai bine, învață cum să-ți trăiești viața așteptând cu nerăbdare oportunitățile pe care ți le oferă în fiecare zi. 

Lucrurile pot părea extrem de importante atunci când le privim din punctul nostru de vedere, individual. Însă tot ce ți se întâmplă în viață se poate transforma într-un lucru important. Și te poate stresa îngrozitor. Atunci când viața devine mult prea serioasă, încetezi de fapt să mai trăiești. Nu te înnebuni singur cu toate lucrurile pe care simți că ar trebuit să le faci. Fii atent ce-ți spui ție despre tine și începe să te apreciezi mai mult. 

Folosește întrebări simple pentru a ține totul sub control. Atunci când simți că seriozitatea dă semne că vrea să iasă la iveală, pune-ți următoarele întrebări: 

  • Merită să mă supăr în legătură cu acest lucru?
  • Este cu adevărat important acum?
  • Este situația atât de gravă încât nu poate fi reparată?
  • Este problema mea, până la urmă? 

Toate aceste întrebări te mențin calm, relaxat și concentrat pe depășirea obstacolelor sau pe găsirea unei soluții rapide, astfel încât să poți să mergi mai departe. Nu vrei să rămâi blocat într-un detaliu nesemnificativ. 

Nu ai controlul multor lucruri, așa cum ai crede. Nu poți controla nimic, exceptând clipa de față, momentul pe care-l trăiești și disponibilitatea ta de a profita de el. Încheie acest ciclu vicios și revino la o versiune mai luminoasă, mai relaxată a ta. Adaugă mai mult umor în viața ta: înconjoară-te de oameni amuzanți, închide programele de știri și uită-te la o comedie, în loc. E OK să fii vulnerabil. Pivotează dinspre lucruri măsurabile către posibilități. 

Atunci când înveți să adaugi mai multă relaxare vieții tale, te poți opri din a fi atât de serios și poți petrece mai mult timp bucurându-te de viață. Nu, lucrurile nu vor fi mereu ușoare. Însă viața este încă atât de bună: râzi, fii vesel, fii deschis, fii liber. Zâmbește, e o terapie gratis! Trăiește și doar atât.

Citește și:

Când simți că nu mai poți, pierde controlul!

Care este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla?