În următoarele 3 minute vei afla:
– Care este legătura dintre producția de colagen și procesul de îmbătrânire.
– Cum ne dictează ceasul nostru intern ce anume ”sacrificăm” dintre componentele matricei noastre.
Necesitatea unei nopți bune de somn nici nu mai trebuie dovedită. Oricine a încercat să supraviețuiască mai mult de 24 de ore fără niciun minut de somn știe care sunt implicațiile experimentului. Acum, însă, cercetătorii par să fi descoperit secretul care zace în ceasul biologic al fiecăruia dintre noi.
Astfel, biologii de la University of Manchester au împărtășit rezultatele studiilor lor în publicația Nature Cell Biology, iar aceste date spun că o noapte de somn adânc este esențială ca să ne pregătească pentru ziua agitată care urmează. Ceasul nostru biologic, cel cu care ne naștem, se află de fapt în centrul procesului de îmbătrânire, spun cercetătorii. Și, la fel ca un ceas de perete, el este cu atât mai eficient cu cât mecanismele lui sunt unse și rotițele sunt mai bine întreținute, exact ca și regimul nostru de somn.
Ca să înțelegem această comparație, trebuie să ne îndreptăm atenția către componența biologică a propriei persoane. Corpul nostru este format din matricea extracelulară și colagen. Matricea extracelulară este cea care asigură întărirea structurală și biochimică a celulelor. Atunci când te gândești la această matrice extracelulară, ai în minte țesuturi de legătură ca oasele, pielea, tendoanele, cartilagiile. Cealaltă jumătate a corpului este formată din colagen.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
În ultimii ani, legătura strânsă dintre colagen și procesul de îmbătrânire a fost fervent propagată în media, mai ales în publicațiile pentru femei. Astfel, consumul de produse cu conținut mare de colagen a fost comparat cu „a bea din fântâna tinereții”. Până în acest moment, oamenii de știință au crezut că acest colagen se produce și se dezvoltă în totalitate până la vârsta de 17 ani. Însă cercetările recente au dezvăluit că, de fapt, există două tipuri de colagen compus din fibre (elemente ca niște sfori invizibile, împletite de celule, pentru a forma țesutul de colagen). O parte dintre aceste fibre sunt mai groase, în timp ce altele sunt mai subțiri. Însă doar aceste fibre mai groase rămân neschimbate după vârsta de 17 ani. Cele subțiri sunt cele de care ne putem dispensa: practic, ele se „consumă” și dispar în timpul zilei, atunci când suntem foarte obosiți, și sunt reînlocuite în timpul somnului, noaptea.
Pentru a putea finaliza aceste măsurători, cercetătorii au pus la cale o serie de experimente pe șoareci. Ei au observat fibrele șoarecilor folosind un microscop special și i-au monitorizat o dată la fiecare patru ore, pe parcursul a două zile. Conducătorul grupului de studiu, profesorul Karl Kadler a explicat în Nature Cell Biology: „Colagenul îi oferă corpului structură și este, prin urmare, cea mai prezentă și mai abundentă proteină din corpul nostru, care asigură integritatea, elasticitatea și forța țesutului conjunctiv. Astfel, ai putea crede, în mod intuitiv că, pe parcursul anilor, folosită intens, această matrice se deteriorează și se uzează, însă nu o face și iată și motivația: ceasul nostru intern decide ca un element să poată fi sacrificat și reînlocuit, protejând astfel partea permanentă a matricei. Dacă îți imaginezi cărămizile dintr-un zid al unei camere ca fiind partea permanentă, vopseaua de pe pereți poate fi văzută ca acea parte care poate fi sacrificată și care, din acest motiv, trebuie înlocuită mai des. Și, așa cum ai nevoie de ulei la mașină și de apă ca să răcești radiatorul, aceste fibre subțiri te ajută să menții în siguranță matricea corpului”.
„Atunci când înțelegi acest lucru, poți înțelege biologia umană la un nivel fundamental. Poți, spre exemplu, să înțelegi cum se vindecă rănile, sau cum îmbătrânim”, spune profesorul Kadler.
În timp ce aceste studii au încă nevoie să mai fie examinate și testate, ele ne oferă totuși o perspectivă convingătoare asupra naturii fragile a ceasului nostru intern. Dacă îmbătrânirea (și toate problemele fizice cu care vine aceasta) poate fi, într-adevăr, amânată cu ajutorul unui program de somn bun, poate că n-ar strica să mai adaugi câteva reprize de somn în viața ta.