În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce trebuie să-ți pui la punct un sistem simplu de planificare în care fiecărei zile să-i atribui rezolvarea unei sarcini.  
– Cum te ajută meditația să fii mai empatic și mai creativ. 


Este foarte ușor să te simți copleșit atunci când trebuie să jonglezi cu cariera și cerințele de la muncă, cu timpul acordat familiei sau relațiilor și cu o mulțime de alte obligații. Dacă ai impresia că ești mereu într-o cursă nebună, încercând să-ți atingi împlinirea personală sau profesională, află că ai posibilitatea să schimbi această situație modificând un singur lucru în ziua ta obișnuită: rutina de dimineață. 

Acesta este și motivul pentru care oamenii de succes tind să fie mult mai matinali. Gândiți-vă doar la Tim Cook sau Oprah. Acele orele liniștite de dimineață reprezintă momentul cheie ca să te concentrezi și să-ți stabilești o rutină, care te va ajuta să-ți începe ziua cu dreptul, chiar înainte ca restul lumii măcar să se trezească, o rutină care să aibă potențialul să nu te lase să te abați din drumul tău. 

Dacă rutina ta de dimineață nu este astfel construită încât să-ți maximizeze productivitatea, atunci pierzi o oportunitate fantastică să-ți crești performanțele, atât în carieră cât și în viața personală. 

Pentru mine (un neurochirug ocupat, antrenor de wrestling, autor, speaker, dar și tata), rutina de dimineață este secretul care-mi asigură succesul. Și ea constă în trei pași simpli, care-mi organizează restul zilei, astfel încât să fiu cât mai productiv. Eu o numesc „tripla amenințare”.  

1. Meditație

Mă trezesc în fiecare dimineață la 5:00 a.m. Și meditez zece minute, fără nici o abatere. Acesta este un aspect al grijii față de mine ne-negociabil, un exercițiu pe care-l fac zilnic, și de aceea vine înaintea oricărui alt lucru. 

Am fost norocos că am avut șansa să învăț meditație transcedentală, care implică repetarea, în tăcere, a unei mantre, de la instructorii John Hanlon și Dean Sluyter, autori ai câtorva cărți extraordinare și ai unor meditații audio, la Pingry School, în 1980. 

Evident, peste ani, tehnica mea s-a schimbat și s-a transformat în meditație naturală: una care nu necesită, în mod obligatoriu, recitarea unei mantre. Este mai mult centrată pe menținerea unei perioade de inactivitate în tăcere. 

Meditația, sau practica de mindfulness, te poate ajuta să reduci nivelul de stres și să eviți burnoutul, îți poate îmbunătăți sănătatea mintală și starea de bine, îți crește nivelul de creativitate, îți mărește capacitatea de empatie, îți îmbunătățește somnul și așa mai departe.

Încearcă măcar zece minute de meditație, dimineața, ca să-ți începi ziua cu dreptul și descoperă cât de mult te va ajuta în viața ta. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


2. Îndosariere

OK, asta sună ca o întoarcere la 180 de grade, nu-i așa? Să treci de la relaxare și meditație centrată către îmbunătățire la… organizare strictă. Dar ascultați-mă cu atenție! 

Eu mi-am imaginat un sistem personal de dosare care poartă etichete pentru fiecare zi a lunii, iar în fiecare zi există o sarcină anume în acel dosar. Atunci când ceva, nu foarte urgent, apare neașteptat în programul meu dintr-o zi, pun chestiunea respectivă într-un dosar și nu mă mai gândesc la ea până nu-i vine rândul să fie rezolvată. Spre exemplu, poate că într-o dimineață mă trezesc și-mi verific dosarul și văd că sarcina de azi e să trimit o notă de mulțumire unui prieten. Pot să tai asta de pe listă și să trec mai departe la ce am de făcut în acea zi. 

Creează un sistem similar de îndosariere pentru tine și scapă de stresul provocat de toate aceste minuscule chestii de făcut, care se pot aduna ușor și te pot copleși în cele din urmă.  

3. Planificare 

Să-ți începi ziua fără nici un plan de acțiune este ca și cum ai alerga într-o cursă fără să cunoști destinația. S-ar putea să ajungi acolo, în cele din urmă, însă ai să fii stresat, epuizat și sigur în urma tuturor. 

Iată de ce cel de-al treilea element al „amenințării mele triple” din rutina de dimineață este să îmi consult agenda zilnică și să fac o listă cu tot ce am de făcut în acea zi, chiar înainte ca urgențele și lucrurile neașteptate să-mi deturneze planul. Deși marea majoritatea a lucrurilor sunt digitale în aceste zile, mie personal îmi place să folosesc un planner din hârtie. Există câteva beneficii pe care le are un planner zilnic fizic, scris pe hîrtie, și acestea constau într-o creștere a stării de mindfulness și îmbunătățirea memoriei. 

Să faci o schemă a lucrurilor de făcut înainte să începi ziua nu garantează că totul va merge conform planului și că nu vor exista derapaje pe parcurs, însă asta te va ajuta să rămâi concentrat pe țelurile tale și îți va da o șansă mai bună să le și atingi. 

În cele din urmă, sfatul meu este să încerci diferite tipuri de rutine de dimineață înainte să stabilești care este cea care va funcționa pentru tine. Nu trebuie să fie o rutină complicată, însă trebuie să fie una conștientă, pe care ești decis să o urmezi și care este special ajustată nevoilor tale astfel încât să te ajute să ai o zi mult mai productivă și mai plină de succese.

Citește și:

10 sfaturi care te vor ajuta să practici meditația zilnic

5 obiceiuri zilnice care te duc mai aproape de bani, succes și împlinire

Author(s)

  • Mark McLaughlin

    neurochirurg

    Mark McLaughlin este neurochirug și crede că are misiunea de a folosi lecțiile căpătate în cariera sa pentru a-i ajuta pe alții să lupte, cu curaj, împotriva stresului. Nu toată lumea poate fi într-o situație similară cu a unui neurochirug, însă Dr. McLaughlin crede că oricine poate apela la principiile care stau la baza operațiilor pe creier și le poate aplica în fiecare zi. În cartea pe care o pregătește, povestește despre lecțiile pe care le-a învățat în sala de operație și despre cum acestea pot fi folosite în viața de zi cu zi pentru a gândi și pentru acționa mult mai eficient. A publicat peste 100 de articole și a ținut conferințe legate de domeniul neurochirurgiei. A activat în wrestling, fiind în National Wrestling Hall of Fame din 2016, iar acum antrenează Princeton Wrestling Club. A fost director medical la Princeton Brain and Spine din 2005 până în 2015. Este membru al Congresului Neurochirurgilor și Asociației Americane de Neurochirurgie. www.markmclaughlinmd.com.