În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să reușești pe noua piață a muncii.
– De ce ai nevoie de un mindset flexibil și de o hartă profesională.


În trecut, cele mai comune obiective profesionale includeau obținerea abundenței finaciare și promovarea pe scara ierarhică. În zilele noastre, lucrurile nu mai stau la fel. Succesul profesional în 2021 are legătură cu sincronizarea obiectivelor cu intențiile, activitățile și cu mediul înconjurător.

Dar cum faci asta? Dacă este un lucru pe care l-am învățat în urma pandemiei COVID-19 și a noii dispoziții globale, acela este că în viață sunt multe lucruri asupra cărora nu ai control – și că singura constantă este schimbarea. Și cu toate că obiectivele tale profesionale pot rămâne neschimbate, fericirea și prosperitatea ta nu trebuie să depindă de job, de statutul profesional sau de compania în care lucrezi. Pentru că acestea pot suferi transformări dramatice într-o clipită. Pentru a-ți găsi calea în noua piață a muncii e important să ai o gândire fluidă. E necesar să te adaptezi, atât în plan profesional, cât și în plan personal, să înveți să ”te lași purtat de val” în direcția îndeplinirii obiectivelor, atât personale, cât și profesionale. 

Poate că îți este foarte clar în ce direcție vrei să te îndrepți din punct de vedere profesional, însă nu știi cum să pui în aplicare ideile (mai ales când piața muncii se schimbă de la o zi la alta). O listă de sfaturi nu te va ajuta prea mult, însă un sistem bine pus la punct poate face acest lucru. Sistemele te învață ce să faci mai întâi, cum să continui și cei ai de făcut mai apoi. 

Prin intermediul interviurilor și al experienței acumulate de-a lungul parcursului profesional și de business am dezvoltat un sistem compus din cinci etape menit să te ajute să-ți proiectezi și să construiești cariera visurilor tale, sau harta ta profesională. 


Cele cinci componente ale acestui sistem fluid de construire a carierei te vor ghida spre o abordare flexibilă și fluidă a muncii, a înțelegerii viitorului pieței muncii și a tehnicilor de creare a unui flux puternic într-o lume în continuă transformare. Pentru a reuși acest lucru, e necesar să preiei controlul parcursului tău profesional, construindu-ți acel traseu perfect pentru tine. Iată o scurtă trecere în revistă a celor cinci componente care te vor conduce în această direcție. 

Sistemul Fluid de Construire a Carierei: Cele Cinci Componente

1. Identificarea tendințelor, atât în plan intern, cât și în plan extern

Maparea traseului fluid începe cu prospectarea terenului în avans. Care sunt tendințele de care trebuie să ții cont? E necesar să descoperi nu numai care ar putea fi acestea, ci și o metodă bună prin a le identifici cât mai repede, dar și modul în care ar putea să-ți afecteze activitatea actuală și viitoare. Acumularea de informații despre domeniul profesional în care activezi, despre competiție, despre modul de funcționare al job-ului și despre potențialele perturbări ale acestuia devine din ce în ce mai importantă de la un an la altul. E esențial să știi de unde să îți culegi informațiile corecte și cum să le implementezi ulterior. 

2. Construirea unei busole personale

Încotro se îndreaptă lucrurile? Care este imaginea ta despre succes? Pentru a răspunde acestor întrebări ai nevoie de o ”busolă” personală. Adică de un plan strategic pe care îl pui la punct pentru a te ajuta să treci de la idee, la acțiune. Apoi, trebuie să descoperi cum să te poziționezi în funcție de informațiile pe care le-ai acumulat parcurgând primul pas și să decizi cum vei umple golul dintre atunci și acum. Busola este cea mai potrivită metaforă, pentru că parcursul va fi mai degrabă șerpuit decât liniar. Chiar dacă reconfigurezi, modifici sau transformi, e important să te îndrepți în continuare către Steaua Polară a carierei tale. 

3. Pregătirea pentru schimbare

Următorul pas este să accepți că schimbarea este iminentă. Teama de necunoscut și frica de eșec sunt, de cele mai multe ori, elementele care împiedică oamenii să își urmeze cu adevărat visurile. Pregătirea pentru a îmbrățișa schimbarea este un proces nu numai operațional, cât și mental și emoțional. Această etapă presupune gestionarea propriilor temeri, transformarea acelei energii în entuziasm și dezvoltarea încrederii în sine astfel încât să fii convins, fără umbră de îndoială, că știi încotro te îndrepți. Chiar și atunci când faci ceva ce nu a mai fost făcut, și chiar și în ciuda neîncrederii oamenilor apropiați. E esențial să te eliberezi de presiunea externă și să-ți depășești obstacolele interne, precum îndoiala de sine. 

4. Construirea unei rețele profesionale adecvate parcursului tău

Construirea unei rețele profesionale – a ”propriului sat” – e esențială pentru a ajunge acolo unde îți propui. Nu numai că ”noul tău sat” te va pune în legătură cu contactele de care ai nevoie, dar te va ajuta să identifici și abilitățile și cunoștințele care îți lipsesc și pe care trebuie să le dobândești pentru a-ți păstra fluiditatea și a accesa din ce în ce mai multe oportunități pe viitor. Construirea unei rețele profesionale îți este de folos pentru a găsi contacte în domeniile tale de interes. Această componentă presupune alinierea obiectivelor și țelurilor tale cu direcția pe care ți-o arată busola, și identificarea persoanelor care te pot ajuta în mod activ să te îndrepți în acea direcție. 

5. Dezvoltarea deprinderilor de bază

Cea de-a cincea și ultima etapă a sistemului fluid de construire a carierei este dobândirea abilităților necesare pe termen lung. Adică descoperirea surselor care îți pot furniza abilitățile necesare și construirea mediilor propice pentru punerea lor în practică (în cadrul unui job sau a unei pasiuni, etc.), și monitorizarea progresului. Trebuie să-ți faci și să-ți completezi un portofoliu de abilități pe care le adaugi la CV, din care să rezulte un pachet generos aflat la intersecția mai multor job-uri. Pe măsură ce îți dezvolți abilitățile, vei deveni din ce în ce mai confortabil în noua ta poziție sau în noul tău job și vei reuși, într-un final, să avansezi în carieră în direcția pe care ți-o dorești. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Scopul parcurgerii celor cinci etape ale programului este acela de a te ajuta să:

  • Scapi de temerile care te țin pe loc și să-ți construiești încrederea necesară pentru a putea progresa.
  • Ieși din inerție planificând și punându-ți în practică ideile, astfel încât să-ți atingi potențialul maxim.
  • Îți sincronizezi preocupările, punctele forte și abilitățile pentru a-ți construi planul de viitor.
  • Identifici punctele comune pe care le au abilitățile și experiența ta și să descoperi cum le poți îmbunătăți.
  • Îți dezvolți un set de abilități durabile. 
  • Îți recunoști succesul evolutiv în loc să fii frustrat atunci când ai impresia că nu reușești să crești pe anumite segmente. 
  • Te conectezi cât mai eficient cu actualele și viitoarele contact, pentru a descoperi mereu noi oportunități. 
  • Identifici valoarea profundă pe care o aduci fiecărei noi și noi rețele în care intri. 
  • Construiești un produs sau un serviciu care să te reprezinte pe deplin, ridicându-te pe tine însuți la rangul de cel mai valoros atu pe care îl ai

Vechiul model de traseu profesional liniar era ușor de urmat, pentru că tot ce aveai de făcut era să adaugi, pas cu pas, la statut și la salariu, privind cum acestea cresc pe parcursul anilor. Însă în prezent, dacă ținem cont de rolurile multiple și variate pe care trebuie să le joci, traseul nu mai este liniar, ci se compune din cinci linii sinuoase, care șerpuiesc și se întrepătrund. În timp ce într-un plan ai putea stagna, în altul, poți avea succes fulminant. De fapt, succesul înseamnă să parcurgi un drum pe parcursul căruia să progresezi, să crești. 

Citește și:

4 strategii pentru un mindset mai flexibil

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții

Author(s)

  • Connie Steele este marketing & strategy leader cu peste 20 de ani de experiență în lucrul cu start-up-uri, companii din Topul Fortune 500, afaceri B2C și B2B. Connie și-a construit propria strategie de business și consultanță de marketing Flywheel Associates și găzduiește un podcast urmărit la nivel internațional, Strategic Momentum Podcast, care își propune să ajute business liderii să identifice căi de a răspunde provocărilor celor mai frecvente, care au impact asupra organizațiilor din vremurile actuale. Având experiență de corporate exective și outside consultant, strateg și implementare de proiect, a putut observa aceste provocări din toate unghiurile și a înțeles modul în care acestea devin piedici în evoluția persoanei și a companiei în care acestea lucrează, în atingerea obiectivelor pe care acestea și le propun. Experiența sa în mai multe domenii și în multiple roluri i-a furnizat o perspectivă unică asupra abilităților necesare pentru a obține transformarea organizațiilor.