În următoarele 5 minute vei afla:

Cum îți afectează sănătatea timpul petrecut în fața televizorului. 
– De ce este important să-ți analizezi comportamentul financiar. 


Viața ni s-a schimbat mai mult decât ne-am fi așteptat sau ne-am fi imaginat vreodată. Toate palierele ei, de la viața de familie și viața socială până la viața profesională, au fost afectate, inclusiv relația cu banii și valorile din viața noastră. 

Acum apreciem lucruri pe care le-am avut și, pentru că le-am pierdut chiar și pentru o perioadă, este normal să fim supărați, furioși, anxioși, îngrijorați. Unele dintre valorile de bază ne-au fost zduncinate, cum ar fi libertatea de mișcare, sănătatea, siguranța, inclusiv siguranța financiară.

Zilnic aud de persoane apropiate care muncesc cu program redus și, implicit, și veniturile le-au fost reduse, alții care intră în șomaj tehnic, alții care stau serios pe gânduri să-și închidă afacerile, ca să limiteze pierderile, alții care sunt angajați în firme care se restructurează. Situația nu e roz și pentru o perioadă nici n-o să se schimbe în mai bine! Urmează o criză financiară și este greu de estimat cât de mare va fi și care va fi impactul ei. 

În timp ce unii au început să pună bani deoparte, alții au găsit în bani o sursă de vagă fericire și, din spatele laptopului, iau contact cu lumea din afară prin cumpărăturile pe care le fac, ceea ce nu este o idee prea inspirată. 

Important este să trecem cu bine perioada asta, cu pierderi financiare cât mai mici. Așa că îți las aici 7  idei despre ce să faci în această perioadă pentru a o trece cu bine:

1. Limitează timpul petrecut la televizor cu ochii pe știrile care arată doar lucruri negative. 

Când îți este amenințată viața, este greu să stai să te relaxezi și să-ți pui ochelari roz, pentru că ți se pare deplasat și nerealist. Totuși, veștile proaste, starea indusă de știrile negative te vor influența foarte mult: la nivel chimic creierul tău va fi afectat, hormonii de stres vor prelua controlul și de acolo mai departe este un joc de domino. 

Este normal să te informezi, dar atât cât să fii vigilent și să te protejezi pe tine și pe cei dragi. În consecință, caută câteva surse de informare, verifică-le o dată sau de două ori pe zi și ține acest subiect sub control. 

Fă-ți strategii care funcționează pentru tine, apoi caută metode a a-ți organiza viața într-un mod cât mai apropiat de normalitate posibil, în funcție de stilul tău de viață și de nevoile pe care le ai. 

2. Evită persoanele care-ți induc o stare negativă. Crește-ți momentele de bucurie.

Știți mătușa aia care sună doar cu vești proaste? Sau prietena care e tot timpul cu probleme? Sau prietenul acela care e prăpăstios și are câte ceva negativ de zis despre oricine sau orice? Ei bine, uită de ei, închide-ți telefonul, prefă-te ocupat, nu-ți petrece timp cu ei. Îți vor influența starea, te vor alarma, îți vor popula creierul cu gânduri anxioase, contraproductive. 

Încearcă și la tine acasă să-ți faci ritualuri care-ți aduc bucurie, bea cafeaua în liniște, începe un curs de yoga sau desen, sau o limbă străină sau unul online de dans, sau orice te face să te simți bine.

 În familie fă rutine noi, funcționați ca o echipă, găsește timp individual și timp împreună, împărțiți activitățile casei, gătiți împreună, jucați jocuri de societate, faceți petreceri tematice, găsiți elemente de bucurie în timpul petrecut (vrând-nevrând) împreună. 

3. Fă economii. Cumpără doar ce ai nevoie. 

Dacă nu ai bani puși deoparte cât să stai cel puțin șase luni fără alt venit, e cazul să faci economii. De câte ori vrei să cumperi ceva, întreabă-te dacă chiar ai nevoie de acel lucru sau este o dorință, un impuls emoțional, o poftă, o toană. 

Dacă este nevoie strânge cureaua, fă listă de cumpărături, gătește acasă, lasă comenzile de la restaurant, ai grijă la fiecare ban pe care-l scoți din cont, buzunar, portofel. Nu este pentru totdeauna: este pentru o perioadă limitată în care acoperi un risc posibil! Banii economisiți sunt tot ai tăi și te vor scuti de multe probleme și dureri de cap în caz de ”Doamne ferește!”. 

Ai în vedere faptul că nu mai ieși atât de mult din casă, așa că refolosește lucrurile pe care le ai, nu e momentul să-ți cumperi haine la modă în nuanța anului: le poți la fel de bine folosi pe cele de anul trecut. 

Ai lucruri cumpărate din impuls și le ții în dulap cu eticheta pe ele? Vinde-le în grupuri dedicate revânzării, apoi pune banii deoparte: vor fi mult mai utili așa, la pușculiță!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Folosește timpul acesta pentru a-ți analiza relația cu banii. 

Statisticile arată că peste 70% dintre oameni au o relație dezastruoasă cu banii lor. 

Așa cum vin, se și duc. Scenariu este același: intră salariul, se plătesc ratele și facturile, apoi tot ce apare și e tentant este cumpărat, până când banii se termină, uneori chiar înainte de finalul lunii. Și iar și iar același scenariu, iar după câțiva ani stai să te întrebi unde s-au dus toți banii pentru care ai muncit. Și, din păcate, nu vei avea un răspuns. 

Ia-ți extrasele de cont și vezi pe ce ai cheltuit bani. Fă o statistică pe categorii de cheltuieli și așa o să înțelegi ce comportament financiar ai avut în ultimul timp. Decide să faci schimbări, dacă este cazul, cu situația în față o să vezi unde ai exagerat. Apoi decide unde vei avea mai mare atenție, astfel încât să economisești bani pentru ceva ce chiar contează pentru tine.

O relație bună cu banii tăi te va ajuta să dai valoare banilor tăi pe termen lung. Vei cheltui banii pe lucruri care contează și nu pe ce te influențează reclamele sau cei din jur. Cheltuie pe ce îți aduce fericire. 

Educă-te financiar, citește articole, cărți, fă cursuri, în timp vei vedea cum banii parcă se înmulțesc și stau mai mult pe lângă tine.

5. Investește timp în lucruri importante pe termen lung. 

Zi de zi facem ce trebuie, mai mult pe pilot automat. Ne consumăm viața într-o rutină, ca un hamster pe o roată. Ei bine, acum ai un moment de respiro, acum ai timp să faci lucrurile pentru care n-ai avut timp, acum vei citi cărțile care te așteaptă în bibliotecă, acum poți recupera somnul pierdut în ultimii ani, acum te poți răsfăța. După ce ai terminat cu acestea, stai și gândește-te la cum vrei să arate viața ta mai departe. 

Ești fericit cu jobul tău sau este momentul pentru o schimbare? Vrei să avansezi profesional? Ei bine, acum ai timp să faci cursurile de care ai nevoie, să dobândești aptitudinile de care ai nevoie, să intri în contact cu oameni care te pot ajuta să vezi dacă noua direcție este bună sau nu, înainte să pierzi timp și bani. Fă-ți planuri pe termen lung, acum ai timp de ele, pe îndelete.

6. Pregătește ieșirea din pandemie. 

Perioada asta este atipică, vom trece și de ea. Un lucru bun este să te concentrezi pe ce va urma. 

Dacă ești antreprenor, gândește-te ce va conta, ce este relevant pentru clienții tăi dintre produsele și serviciile tale. Ești angajat? Gândește-te cu ce-ți poți ajuta angajatorul în perioada următoare. 

Cu alte cuvinte, gândește-te cum poți aduce valoare acolo unde ești, pentru tine și cei din jur, în noua realitate la care ne vom adapta după pandemie. 

Știu angajați care au nevoie de certificări pentru un job mai bun, iar acum e momentul să le obțină! Datorită faptului că mulți nu mai ieșim din casă pentru a merge la muncă, câștigăm timp, pe care putem să-l investim inteligent, în loc să stăm pe rețele de socializare sau uitați în fața televizorului, urmărind seriale. 

Sunt antreprenori care știu ce oferă clienților, dar n-au avut niciodată suficient timp să învețe elemente de bază din contabilitate, vânzări, postări în social media, finanțe, negocieri, legislația aplicabilă domeniului lor și cum să citească clauze contractuale, cum să-și facă documente interne și să-și organizeze compania, cum să lanseze corect un produs sau serviciu, cum să implementeze un proiect. Așa că acum este momentul să folosească scăderea din zona de afacere pentru a pune în ordine aceste aspecte, astfel încât să aibă mai multă forță atunci când afacerea va lua avânt și iar nu va mai fi timp de nimic.

7. Fii pozitiv. Și asta o să treacă.

Orice criză trece, e dovedit. Și se mai spune că în criză stau ascunse oportunități: cei care le găsesc câștigă, iar cei care nu le observă plătesc. Fii dintre cei care stau cu mintea deschisă, care se adaptează, sunt flexibili, inovează, au curaj și atitudine pozitivă. Șansele de a trece cu bine această perioadă sunt de partea acestor persoane, așa că fii una dintre ele! 

Citește și:

Cum faci față crizei fără panica legată de bani

Virusul care face ravagii în buzunarele oamenilor

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.