În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este important ca în această perioadă să nu pui presiune pe tine.
– Care sunt avantajele perioadei pe care o traversăm.


 „Timpul e de două feluri: timpul mort și timpul viu”, spunea Robert Greene într-un interviu. Primul este atunci când stai, când aștepți ca lucrurile să ți se întâmple, când ești pasiv, iar celălalt este atunci când ai controlul, când înveți, crești, devii mai bun. 

O carantină forțată apărută din cauza pandemiei COVID-19 ne provoacă să alegem între a ne uita toată ziua la televizor sau a face ca fiecare secundă să conteze. 

Nu controlăm ce ni se întâmplă, dar controlăm cum răspundem la ceea ce ni se întâmplă

Nu toate situațiile sunt bune. La fel cum nicio situație nu este extrem de rea. Niciun timp nu e lipsit de valoare încât să nu putem să facem nimic din el. Chiar dacă acum nu putem controla în nici un fel situația cu care ne confruntăm, sunt multe lucruri pe care le putem face în această perioadă. Fiecare dintre noi poate controla felul în care se simte, ce emoții are, cum reacționează. Noi alegem pe ce ne concentrăm, dialogul nostru interior și tot noi alegem ce facem cu timpul pe care îl avem.

În cartea În căutarea sensului vieții, Victor Frankl descrie experiențele cu care s-a confruntat în lagărele de concentrare naziste. În carte scrie:  „Orice îi poate fi luat unui om, cu excepția unui singur lucru: ultima libertate umană – aceea de a-și alege atitudinea într-o anumită circumstanță, de a-și alege propria cale.”

Bineînțeles, ar fi mult mai bine dacă n-am fi izolați, dacă economia n-ar avea parte de pierderi uriașe, dacă unii dintre noi n-ar fi fost obligați să intre în șomaj tehnic ori dacă copiii ar merge la școală în perioada asta. Ar fi, doar că în momentul de față nu se întâmplă așa. 

Cât de sănătoasă e productivitatea în această perioadă?

Multe mesaje postate în Social Media ne duc într-o zonă motivațională foarte nesănătoasă, pentru că pun presiune pe noi și mizează pe ideea de productivitate ridicată în această perioadă. Doar că noi nu devenim brusc superoameni. Situația cu care ne confruntăm e una nouă, fără precedent, avem nevoie de timp ca să ne adaptăm. 

Nu va fi fiecare zi o zi productivă, așa cum ne-am dori, e normal să avem cu toții momente și chiar zile inconfortabile, în care ne e frică, ne e teamă, n-avem chef de nimic și atunci e bine să ne dăm voie să simțim disconfortul. Important e să acceptăm ce se întâmplă cu noi și să ne recâștigăm energia prin ceea ce facem. 

Așa cum spune Simona Chesaraicu, psiholog clinician și facilitator programe mindfulness bassed: ,,Este o perioadă specială, un context de viață de fapt nou, cu care nici unul dintre noi nu s-a mai confruntat până acum. Nu este ceva plăcut, ceva ce ne-am dorit și nici nu este în natura noastră, ca ființe umane, să stăm în izolare și distanțare fizică. Mai mult, nu știm exact când se va termina această perioadă cu restricții complet noi și neașteptate pentru noi. Și nu știm cum va fi contextul, cum se va schimba modul nostru de viață după perioada COVID-19. Sunt, așadar, multe incertidutini și neclarități, iar asta generează și anxietate, nu doar frustrarea că nu putem să ne ducem viața așa cum vrem, cum eram obișnuiți sau cum ne dorim. 

Pe lângă anxietate, frustrare, mai poate apărea frica și mult disconfort. Într-o astfel de perioadă, cred că cel mai important este să nu punem presiune pe noi să fim productivi, deși este esențial să avem o rutină zilnică, cât mai asemănătoare zilelor firești de muncă sau școală, să ne angajăm în multe activități care sunt utile și plăcute. Pe scurt, trebuie să avem grijă de noi. Să ne dăm răgazul să înțelegem cum și ce simțim, să conștientizăm ce se întâmplă cu noi. Să ne încărcăm cu atâtea activități câte ne țin în echilibru, care ne dau ocazia să stăm în zona de sănătate și eficiență, conștienți și prezenți. Dacă acum am mai mult timp decât aveam înainte, să aleg cum să-l folosesc, să fac acele lucruri pentru care n-am avut timp. Dacă, în schimb, nevoia mea este să mă adaptez acestei situații schimbate și dificile, îmi voi acorda răgaz să fac asta, cu blândețe, înțelepciune și compasiune față de propria persoană. Cu dragoste și înțelegere”. 

Ce avantaje avem în această perioadă de izolare?

Mulți oameni sunt preocupați să se gândească prea mult la viitor sau sunt supărați pentru ceea s-a întâmplat în trecut, prin urmare ignoră momentul prezent, cel care ne este oferit acum. În momentul de față ne gândim că sunt doar niște zile sau săptămâni mai neplăcute, că nu contează, putem să pierdem acest timp fără să facem ceva folositor, că izolarea se va termina la un moment dat. 

Doar că până acum câteva săptămâni ne plângeam că nu avem suficient de mult timp. Cu toții ceream timp, spuneam mereu: ”Nu am timp să fac lucrul x sau y, îmi mai trebuie timp”. Erau zile în care ziceam: ”Abia aștept să stau câteva zile acasă”. Am cerut, iar acum cei mai mulți dintre noi am și primit. Ce putem să facem acum cu timpul pe care l-am primit, fără a pune însă presiune pe noi și a atinge niște targete de productivitate? 

  1. Putem să urmăm cursurile gratuite ale unor universități de top, astfel încât la finalul autoizolării, să fi terminat un curs al unei universități. 
  2.  ”Locuințele noastre sunt responsabile pentru 15% din gradul nostru general de fericire”, spune studiul GoodHome, realizat în 2019, de compania Kingfisher și Institutul de Cercetare a Fericirii din Danemarca. Iar acum avem mai mult ca oricând timp să ne uităm prin dulapuri, să sortăm, să lăsăm doar lucrurile care ne aduc bucurie și care ne sunt utile. Este o perioadă bună de reașezare, sortare și cunoaștere.
  3. Putem să ținem un jurnal al recunoștinței în care să notăm trei lucruri pentru care suntem recunoscători în fiecare zi. Peste câteva luni, când o să-l recitim, o să vedem că ceea ce am notat acolo sunt, de fapt, valorile noastre.
  4. Să încercăm să ne facem planuri de viitor, împreună cu familia sau prietenii, și să ne regândim modul de a petrece vacanțele în viitor.
  5. Este o perioadă în care, mai mult decât oricând, avem timp să stăm cu noi, cu gândurile noastre. Să ne redefinim valorile, să vedem ce e important pentru noi în viață, ce ne lipsește cu adevărat cel mai mult în aceste zile. E momentul oportun pentru a ne pune întrebarea: Cum aș fi vrut să trăiesc și nu am trăit până acum? Abia în izolare ne dăm seama că nu mai contează nici garderoba de haine pe care o avem în dulap și nici mașina din parcare. Că putem să trăim fără shopping, fără să mergem în mall, dar că ne este foarte greu să nu ne mai vedem părinții.

Poate că cum este momentul să ne gândim cum să renunțăm la ceea ce ne încarcă (lucruri, obiecte, relații nepotrivite), cum să ne simplificăm viața ca să facem loc pentru ceea ce contează: familie, prieteni, comunitate, adică relațiile umane. 

Citește și:

Lecția recunoștinței

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții

Author(s)

  • Cristina Zarioiu lucrează într-o corporație, iar în timpul liber îi place să scrie. A publicat și lansat două cărți inspirate din propria viață,  Astăzi a fost o zi bună și Indecizii, iar pe site-ul ei cristinazarioiu.ro împărtășește lecțiile de viață învățate din propria experiență sau de la alții.