În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este legătura dintre atitudine și rezultat. 
– De ce o motivație negativă are efecte doar pe termen scurt. 


Se spune că există patru elemente care influențează în mod direct succesul:

  1. Cunoașterea: a se citi curiozitatea sau deschiderea spre a afla;
  2. Organizarea activității sau găsirea echilibrului perfect între eficiență și eficacitate;
  3. Abilități de comunicare sau deschiderea pe care o avem în a ne face cunoscuți;
  4. Atitudinea. 

Definirea cuvântului atitudine este o provocare în sine. Ce înseamnă atitudine? Răspunsul poate conține referiri dintre cele mai diverse: de la poziția corpului până la felul de a fi sau de a se purta al cuiva; de la comportamente care exprimă dispoziții sufletești până la afirmarea unui punct de vedere sau a unei concepții. Interpretările nu se opresc aici și, desigur, pot fi găsite multe altele. Însă există o cerință constantă și necesară în ceea ce privește atitudinea: este vorba despre cea care face referire la pozitivitate. 

Da, atitudinea pozitivă este cea care influențează în mod direct rezultatul. Nu vorbim aici despre a privi totul printr-o prismă care arată că lumea „este o floare și-un parfum de tei”. Spunem doar că exercițiul de a căuta să observăm părțile pozitive ale situațiilor pe care le traversă, are mari șanse să ne ducă spre rezultatul căutat. 

În cartea sa Omul în căutarea sensului vieții, Viktor Frankl dă nenumărate exemple despre cum poate fi găsit unghiul pozitiv de a privi spre lumea în care trăim – chiar dacă situația în sine este una care poate fi considerată dezastruoasă. Un exemplu similar este dat de Nicolae Steinhardt prin cartea sa intitulată Jurnalul Fericirii. Cu toate că această carte autobiografică este despre ororile închisorilor comuniste din România, totuși este surprinsă constant lumina și pacea pe care autorul le găsește într-o realitate vitregă. Steinhardt și Frankl aleg să vadă ceea ce îi poate duce mai departe, ceea ce poate constitui un suport de supraviețuire. 

În strategiile de NLP pentru stabilirea obiectivelor sunt  două mari orientări. Acestea poartă numele de  „înspre” și „departe de. Diferența dintre cele două este dată, așa cum le spune și numele, de felul în care ne organizăm mental pentru ajungerea la rezultat. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


În strategia departe de organizarea mentală va fi una de tipul: nu mai vreau să mi se întâmple cutare lucru sau nu  vreau să trăiesc cutare situație. Această formulare este evident negativă și neajunsul ei este că motivația care duce spre rezultat va dispărea imediat ce obiectivul este atins. 

De exemplu, dacă stabilesc ca obiectiv că nu mai vreau să locuiesc într-o garsonieră, imediat ce mă voi muta din garsonieră nu voi mai avea motivația prezentă (în speță – faptul că locuiam într-o garsonieră). Motivația care m-a ajutat să plec din garsonieră nu mai există, prin urmare este foarte probabil să revin de unde am plecat. Motivația departe de funcționează pe termen scurt și are nevoie de restabilirea unui obiectiv nou care să completeze pozitiv dezideratul. 

Motivația de tip înspre este orientată pozitiv și rămâne valabilă ca motor de acțiune și după atingerea rezultatului. Luând în discuție exemplul de mai sus – este recomandat să spun ce vreau (la modul pozitiv), în loc să afirm că nu mai vreau să locuiesc într-o garsonieră. Una dintre formulările recomandate ar fi: vreau să locuiesc într-un apartament. În mod concret se cere să afirmăm ce vrem – nu ce nu vrem. În cazul motivației înspre apare elementul de orientare pozitivă a dorinței. Exact ca în cazul atitudinii care aduce rezultate dacă este organizată pozitiv. 

Uitându-ne la cele patru elemente care duc spre succes, prezentate la începutul acestui articol, ne putem da seama că primele trei au nevoie de o influență din exterior: cunoașterea are nevoie de îndrumare, organizarea activității are nevoie de exercițiu și experiență practică, comunicarea are nevoie de învățare. Atitudinea este singura care se formează doar din interior și care nu poate fi dictată sau impusă din exterior. 

Avem mereu la îndemână posibilitatea de a alege înspre sau departe de. Pozitiv sau negativ. Alegerea este a fiecăruia dintre noi, iar atitudinea este evident o alegere cât se poate de personală. Ai grijă ce alegi! 

Citește și:

Self leadership: arta de a prelua controlul asupra propriei vieți

Puterea și capcana lui ”Eu pot orice, sunt cel mai bun”

Author(s)

  • Alin Comșa

    trainer și lector la Fundația Calea Victoriei

    Alin Comșa este trainer și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține atelierul Comunicarea eficientă şi tehnicile NLP. Este cofondator al companiilor de training şi formare profesională Selftrust Academy şi All in Trust Attitude, precum şi fondator al Institutului de Management al Artei – Artmark, instituţie de educaţie şi formare profesională în domeniul artei. Este lector în cadrul Institutului Bancar Român din Bucureşti – catedra Formarea Formatorilor. Ca doctorand în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), se specializează în educaţie estetică. Este licenţiat în comunicare socială şi relaţii publice şi a absolvit un program de masterat în marketingul serviciilor. De asemenea, Alin este specialist în activitatea de coaching, având o experienţă de peste 12 ani ca formator. Specialist în relaţii publice şi comunicare, pasionat de tot ce poate cuprinde domeniul educaţiei şi învăţarea, Alin foloseşte în training experienţa de business acumulată în 20 de ani de activitate în domeniul vânzărilor.