În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum ne pot face afirmațiile pozitive în anumite circumstanțe mai mult rău decât bine.
– De ce nu putem obține casa visurilor sau jobul perfect printr-un traseu simplu de la A la B.


Am participat, în cadrul unui workshop, la un exercițiu simplu în care ni se cerea să întindem mâna pe orizontală și să impunem rezistență cuiva care încearcă să ne doboare în două scenarii diferite. În primul scenariu ne spunem afirmații negative precum: ”nu pot”, ”sunt prost”, ”sunt incapabil”, iar în celălalt ne repetăm afirmații pozitive precum: ”eu pot”, ”sunt capabil”, ”sunt cel mai bun”… Deși poate intuiți ușor că în primul scenariu mâna devenea legumă și se lăsa pusă la pământ într-o secundă, în timp ce în al doilea scenariu avea forță să se opună, dacă veți face acest exercițiu, vă garantez că veți fi uimiți de diferența de atitudine pe care o veți simți în cele două situații. Ce m-a frapat pe mine este cât de intens am simțit diferențele și cât de repede se produce efectul unor afirmații negative, care ne sleiesc de putere la propriu.

Așa că, în acest punct, nu vă voi dezamăgi. Afirmațiile pozitive funcționează. De fapt, credințele pozitive despre noi funcționează. Muntele de literatura pozitivistă și de autodezvoltare se bazează pe niște efecte care există și sunt măsurabile. Poveștile de succes din ele pot fi povești reale. Ai mai multă forță și putere când îți spui că poți decât atunci când îți spui că nu poți. Și, evident, te simți mai bine cu tine atunci când poți decât atunci când nu poți. Asta îți va spori încrederea și te va ajuta. Dar există, oare, și limite ale acestei filosofii care promite că îți poți schimba viața în doi timpi și trei mișcări?

Afirmațiile pozitive nu te pot scuti de emoțiile dureroase

În practică, afirmațiile pozitive funcționează deseori și ca paravan pentru a nu intra în contact cu emoțiile neplăcute sau cu lucruri dureroase. Întâlnim adesea afirmații pozitive care îi îndepărtează pe oameni de emoțiile lor. ”Nu vreau să mă gândesc la asta, totul va fi bine” este, de multe ori ”Nu vreau să simt asta” și atunci mă păcălesc că pot evita ce simt cu o afirmație pozitivă. Putem ajunge astfel la o anestezie emoțională care poate fi foarte neplăcută sau la situații în care emoțiile refulate ies la suprafață ca lava fierbinte a unui vulcan.

Reglarea și autoreglarea emoțională sunt diferite de refularea emoțională. ”Reprimarea, așa cum s-a constat deja, tinde să declanșeze o revenire a simptomelor. Aceasta este o strategie fragilă care de obicei se face praf în situații de stres intens”, explică psihoterapeuta Susan M. Johnson în Teoria Atașamentului în Practică. Altfel spus, afirmațiile pozitive fără contact cu emoția sunt pe principiu ”afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul”.

Evident, nici ruminarea emoțională, și anume rumegarea în exces a situațiilor supărătoare nu ajută. Trăirile generalizate negative care vin din situații specifice sunt la fel de nocive, iar în acest caz îmbărbătarea cu afirmații pozitive moderate și realiste poate fi chiar de folos. Dacă ai avut o experiență negativă și tinzi să te pierzi într-un scenariu prăpăstios, într-un labirint al emoțiilor fără capăt, poate fi folositor să-ți spui că orice are un sfârșit și că ai resurse să depășești acest obstacol.

Este important ca afirmațiile pozitive să nu fie folosite pentru a nega problemele reale, spune Carol S. Pearson în Trezirea Eroului Interior. ”Dacă nu i se vorbește și nivelului emoțional, el se poate bloca, provocând dezvoltarea unei umbre monstruoase. Deci trebuie să simțim, să exprimăm și să permitem emoțiilor să curgă liber prin noi. Deseori nu putem doar să vrem să îndepărtăm negativismul; uneori trebuie sa fie exorcizat și transformat”.

Și, acum, imaginează-ți următorul scenariu. Te-ai despărțit de cineva, ai pierdut o șansă pe care ți-o doreai foarte mult sau pe cineva drag. Ți-ai amintit un astfel de moment de cumpănă din viața ta? Acum imaginează-ți că vine cineva la tine și îți spune ”Nu e nimic, trece! Poți!”. Simți că te ajută această afirmație? Simți că ești înțeles? Cam asta îți faci și tu ție atunci când îți reprimi emoțiile. Ignori o parte importantă din tine.

Afirmațiile pozitive nu-ți garantează o viață lipsită de probleme

O altă capcană a afirmațiilor pozitive este că îți pot oferi o iluzie a unui unei vieți perfecte, lipsite de greutăți. Gândirea pozitivă care îți promite casa sau jobul visurilor printr-un traseu simplu de la A la B, indiferent de circumstanțe, este o iluzie. Nu totul depinde de gândirea pozitivă și ea nu înlocuiește efortul pe care trebuie să îl depunem.

De aceea, în locul afirmațiilor pozitive e mai bine să folosim cognițiile adaptative, realiste. De exemplu, în loc de ”Eu sunt cel mai bun” sau ”Eu pot orice”, ajută să fim mai degrabă specifici și realiști: ”Eu sunt bun la matematică”, ”Eu mă pot descurca și când întâmpin dificultăți”. De fapt, cognițiile adaptative îți pot fi un real suport în situațiile grele. Pentru că tot ceea ce poți schimba…


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


…uneori este atitudinea ta față de ceea ce se întâmplă. Poți schimba modul în care acționezi, modul în care pui limite, modul în care alegi să începi, să sfârșești sau să recalibrezi relații. 

Afirmațiile pozitive nu te feresc, deci, de experiențe neplăcute. Afirmațiile pozitive nu pot să ne facă pe toți cei mai bogați, cei mai frumoși și cei mai deștepți, pentru că nu despre asta este viața și pentru că, chiar dacă ar face asta, tot nu am reuși sa ne bucurăm de toate acestea, dacă singura noastră sursă de încredere și bucurie este în exterior. Tot timpul se găsește un alt vârf de atins. 

Valorizarea de sine, adevăratul reper

Încrederea în sine construită exclusiv pe recompense exterioare, pe lucruri care ni se întâmplă, este șubredă și de scurtă durată. Dacă te simți neînsemnat, nevaloros, dacă simți că nu meriți, cel mai adesea vei continua să te simți așa indiferent câte premii vei aduna, câte medalii vei câștiga, câte mașini vei avea. Nu ”Pot orice” este antidotul pentru asta, ci ”Sunt valoros oricând, chiar și atunci când greșesc”. În plus, tot timpul se va găsi cineva mai bun ca tine și sigur vor fi și situații în care nu vei atinge standardele înalte la care tinzi. Nemulțumirea pe care o simți față de tine nu se va evapora. Ea are o poveste de spus și e nevoie să o asculți și să o simți.

Aud mulți clienți în cabinet care-mi spun ”Știu, dar nu pot”. Și este adevărat. Cei mai mulți dintre noi știm, știm cum se face, știm cum ar trebui să fie. Știm că putem, știm că suntem valoroși, știm că merităm, pentru că aceste afirmații sunt acum peste tot. Dar nu simțim. 

Da, afirmațiile pozitive funcționează, dar e nevoie și să le simți, nu doar să le știi. 

Citește și:

10 moduri inteligente de a-ți descoperi adevăratul scop în viața personală și profesională

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții

Author(s)

  • Roxana Grigorean

    psiholog și psihoterapeut

    Psiholog și psihoterapeut, individual, de cuplu și familie, specializat în psihoterapie sistemică integrativă și psihotraumatologie, specialist în comunicare. După 10 ani petrecuți în mediul corporate, în care a acumulat o vastă experiență în marketing și comunicare, a pornit pe cont propriu ca psiholog și psihoterapeut. Înțelege provocările de zi cu zi cu care ne confruntăm atât în viața profesională, cât și în cea personală și susține oamenii în propriul drum de descoperire și dezvoltare personală, dar și organizațiile în procesul de creștere și adaptare. Crede că putem construi o societate și o lume mai bună, dar și organizații mai profitabile și mai adaptabile, investind în sănătatea mintală și în prevenție. Susține în mediul public programul flexibil pentru părinți și organizează workshop-uri despre empatie, stres, anxietate și burnout pentru a contribui la creșterea stării de bine în organizații. Îi puteți scrie Roxanei pe adresa [email protected] și îi găsiți articolele pe selftalks.ro.