În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce banii funcționează ca o lupă.
– Care este legătura dintre vârstă și demararea unei afaceri de succes. 


Miturile sunt sfaturi pentru unii, povești pentru alții, credințe preluate de la părinți, bunici sau cei care trăiesc într-o comunitate. De-a lungul timpului, filosofi, psihanaliști, gânditori au încercat să dea o definiție mitului și n-au ajuns la un consens, astfel mitul poate fi o poveste, o fabulă, o legendă, o credință. Miturile se bazează pe experiența strămoșilor noștri, pe viața din trecut, prin urmare unele dintre ele nu se mai aplică. 

Miturile legate de bani ne pot afecta viața, prin deciziile pe care le luăm, având în minte aceste credințe moștenite. 

Vă prezint câteva mituri despre bani în care oamenii bogați nu cred.

Banii nu aduc fericirea

O persoană care crede că banii nu aduc fericirea nu se va lupta să-i aibă, va accepta ce-i oferă viața și se va mulțumi cu cât are, sub o formă sau alta. Unii dintre cei care cred acest mit vor încerca să-i denigreze pe cei cu bani și să caute motivele lor de nefericire, ca să demonstreze credința pe care o au, iar revistele de scandal vă pot confirma asta prin succesul pe care-l au în rândul celor cu venituri mici și medii. 

În trecut, când femeile n-aveau dreptul la o carieră, căsătoria cu cineva înstărit reprezenta un mod de a ieși din sărăcie, fapt care li se aplica și bărbaților săraci, care se căsătoreau cu fete înstărite pentru a-și îmbunătăți situația materială. Vă amintiți de Ion, personajul lui Liviu Rebreanu, care se căsătorește cu Ana, pentru că are pământ, chiar dacă el o iubește pe Florica cea săracă. Când motivul căsătoriei era situația financiară, fericirea nu prea-și găsea locul în relație și de aici credința că banii n-aduc fericirea, lucru valabil și în ziua de azi, de altfel. 

Oamenii cu bani, aici mă refer la cei îmbogățiți prin forțe proprii și nu la cei care au moștenit bani, știu că banii aduc fericirea prin oportunitățile cu care vin la pachet: acces la educație, acces la servicii mai bune, la sănătate, la experiențe deosebite, creșterea confortului. 

Consider că este o credință la care trebuie să renunțăm, să vedem că banii sunt importanți în viața socială pe care o avem, să căutăm valoare în jurul nostru, să fim eficienți, să punem valoare pe noi și pe competențele noastre, să ajungem la nivelul de prosperitate pe care ni-l dorim. 

Oamenii cu bani sunt răi și zgârciți 

În trecut, bogații se foloseau de oamenii săraci pentru a le munci pământul, pentru a le îngriji animalele și bunurile, unii îi exploatau pur și simplu și îi plăteau cât de prost puteau, pentru că forță de muncă se găsea oricum. Am auzit și eu astfel de povești de viață de pe vremea bunicilor mei, probabil că și voi. 

Totuși, bunătatea sau răutatea unui om nu este influențată de banii din cont. Banii pot să scoată mai bine la suprafață ce fel de om care ești: dacă ești rău, poți fi și mai rău; dacă ești bun, cu ajutorul banilor poți face și mai mult bine. Aș spune că banii funcționează ca o lupă. 

Sunt oameni cu bani care sunt răi și sunt oameni săraci care sunt răi. Zonele rău famate, zonele cu delincvență, zonele periculoase nu sunt în cartierele oamenilor bogați, indiferent unde sunt situate acestea pe glob. 

Majoritatea oamenilor cu bani sunt foarte generoși, nu toți, majoritatea. Ce fac ei, însă, pentru a se proteja de cei care le cer bani non stop? Își aleg câteva cauze în care cred, acestea pot fi orice (de la orfelinate, cămine de bătrâni, școli, zone defavorizate, la animale pe cale de dispariție și zone geografice protejate) și donează bani către aceste cauze, în rest spun nu. Ei știu că și acest gest, de a da în stânga și-n dreapta, trebuie să aibă un sens și o limită. 

Bogații nu-și bat capul să calculeze bani, pentru că au destui

Ei bine, indiferent câți bani au, bogații sunt foarte atenți cu banii lor și îi calculează. Obiceiul de a ține un buget, de a vedea pe ce se duc banii și de a planifica pe ce vrei să cheltui bani, trebuie practicat, indiferent câți bani ai. 

Bogații nu stau cu banii la saltea, trebuie să facă ceva cu ei și, evident, îi investesc. După cum știți, investiții fără risc nu există, așa că bogații sunt foarte atenți cu banii lor, la cum vin și la cum se duc. 

Nici un bogat n-ar vrea vreodată să sărăcească, așa că cei care sunt responsabili verifică ce s-a întâmplat cu banii lor și decid unde vor merge mai departe banii pe care-i au. Ei știu că, pentru a avea destui bani toată viața, trebuie să fie atenți. 

Sunt și oameni care ajung bogați prin munca lor, cântăreți, actori, sportivi și care, din neglijență, pentru că n-au educație financiară și cred că banii ajung pentru totdeauna, nu se informează în legătură cu banii lor și ajung la faliment.

Sfatul meu este să vă țineți evidența banilor: când aveți mai mult decât consumați, să economisiți lunar, iar apoi să investiți. Astfel, sunteți pe drumul spre îmbogățire. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


E prea târziu să încep ceva nou

Oamenii bogați au idei multe și le testează non stop, unii sunt mai exuberanți și alții mai conservatori, unii au un apetit mai mare pentru risc, iar alții sunt foarte precauți, dar toate astea n-au de-a face neapărat cu vârsta lor. 

Oamenii cu mentalitate de bogați știu că o afacere nouă la orice vârstă este o idee foarte bună. 

Un studiu făcut pe 2,7 milioane de start-up-uri a dezvăluit că o persoană de 50 de ani are o șansă de 2,8 ori mai mare de a avea o idee de succes decât o persoană de 30 de ani, iar o persoană de 60 de ani chiar de trei ori mai mari. Se pare că succesul mai mare vine din partea de strategie și execuție, la care se adaugă faptul că, înaintând în vârstă, începi să știi ce nu știi și apelezi la unii mai buni decât tine. 

Colonelul Harland David Sanders a început o afacere la vârsta de 62 de ani și a muncit până la 90 de ani, iar restaurantul lui este o franciză de succes în toată lumea: o știți sub numele de KFC. 

Chiar dacă antreprenoriatul nu te pasionează, o poți lua de la capăt într-un domeniu nou și să ai mult succes. 

În concluzie, niciodată nu este prea târziu să o iei de la capăt, trebuie doar să ai încredere în tine.

Sunt tânăr, nu-mi fac griji acum legate de bani 

Mulți dintre bogații lumii sunt foarte stricți cu educația financiară a copiilor lor, îi pun de tineri să muncească, chiar dacă vor moșteni averi cât să le ajungă și copiilor lor, îi lasă să câștige și să aibă banii lor, să învețe singuri cum să-i gestioneze, cum să facă economii și să ia decizii. Astfel ei învață, de fapt, valoarea banilor. Credeți că este întâmplător? Vă spun eu că nu!

Este indicat ca aptitudinile bune legate de bani să se formeze cât mai devreme în viață. Este mult mai ușor să înveți de mic să pui bani la pușculiță decât să înveți asta când ești matur și ai dat de probleme financiare. 

Un alt motiv pentru care să începi cât mai devreme să ai grijă de banii tăi este faptul că investițiile cresc în timp, altfel spus timpul dă valoare banilor tăi. 

Găsiți metode de a vă proteja bătrânețea începând de azi! Investiți în educația voastră financiară, investiți într-o asigurare cu acumulare de capital, într-o pensie facultativă, în piața de capital, în orice domeniu vă inspiră încredere. 

Începeți cât mai devreme și fiți consecvenți, nu trebuie să fie sume mari: pot fi sume mici și constante! 

Organizați-vă banii, faceți un buget, tăiați cheltuielile inutile, anulați un abonament la ceva ce nu folosiți, decideți să fiți mai atenți la cumpărături sau să săriți o masă în oraș, puneți banii aceia într-o investiție care vă va proteja la momentul potrivit. Vă veți felicita pentru asta când vă veți bucura de efortul pe care l-ați făcut. 

În concluzie, începeți de azi să aveți grijă de banii voștri și de voi, tindeți către prosperitate, bucurați-vă de bani și faceți cât mai multe fapte bune!

Citește și:

Bani albi pentru zile dificile

Cum să fii neamț: învățăturile unui german neaoș despre finanțele personale

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.